Kirja-arvio: Antiikkikoruja, matkoja ja vauhtia

Tsaarinajan antiikkikorut ovat lähtökohtana Mirva Saikkolan uudessa Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia -kirjassa, joka alkaa kohtalokkaasta marraskuusta 1917. Varakkaan perheen tyttö Sofia pakenee  Pietarin levottomia oloja mukanaan korut, jotka hän on ommellut mm. korsettinsa alareunaan. Sofian mukana pakomatkalle lähtee Sofian vanhempien palkollisen tytär Stiina, joka on Sofian hyvä ystävä.

Tuo on lähtölaukaus uskomattomalle seikkailulle. Kirjassa eletään useampaa tahoa ja aikakautta noista vallankumoushetkistä vuoteen 2019. Vaikka tarinan lähtökohtana on Sofian korut, päähenkilönä on nykyajassa elävä taideasiantuntija Saara. Hän reissaa työnsä puolesta eri puolilla maailmaa, mutta todelliseen seikkailuun hän joutuu, kun hänen ystävänsä kidnapataan Pariisissa, ja kidnappaajat vaativat Saaraa jäljittämään Sofian pakomatkalle ottamia koruja.

Kirjassa matkataan ympäri maailmaa: Pariisi, Takayama, Osaka, New York, Saint-Barts, Marrakech, Havanna, Trinidad ja Dalen. Lukiessa tuli väkisinkin mieleen lapsuuden Afrikan tähti -peli, jossa pelaajat seikkailevat eri puolilla Afrikkaa yrittäen löytää jalokiviä ja vältellen rosvoja.

Kirja on vauhdikas seikkailuromaani, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ja tottahan toki siinä on myös ripaus romantiikkaa.

Eri kohteiden kuvailut kertovat Mirva Saukkolan laajaa matkustelua. Ilmeisesti hän on käynyt kaikissa kirjassa olleissa paikoissa, koska hän kuvailee niin elävästi kaikkia paikkoja. Mirva Saukkola (mm. Elle-lehden ex-päätoimittaja) tuntee luksusbrändit. Sekin näkyy kirjassa. Tosin yletön brändien luettelu alkaa jopa käydä silmään ja hidastaa lukemista. Meitä molempia hieman häiritsi runsas brändinimien luetteleminen, ja se myös hidasti jonkinverran lukemista.

Kirjan teksti on sujuvaa ja eloisaa. Kirja on sopivan kevyt ja viihdyttävä tällaisena vaikeina korona-aikoina.

Jos koronan vuoksi et voi mennä kirjakauppaa, ei hätää, tämän voi ladata myös Bookbeat- ja Storytel-äänikirjastoista. Ja jos et ole vielä kummankaan asiakas, molemmilla on nyt ilmaiset kokeilujaksot.

Kaisa ja Sini

kulttuuri kirjallisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *