Klassikoita ja tarinoita

Kanttarellimuhennos, kuorrutettu sipulikeitto, kuhaa Mannerheimin tapaan, carpaccio,  omenahyve, kaneliässät… Nämä kaikki ja paljon, paljon muuta on ruokatoimittaja Tiina Rantanen koonnut Klassikkoruokia, reseptit ja tarinat -kirjaan (Otava).

Kun sain kirjan käteeni, huokailin ihastuksesta, koska nyt samojen kansien sisään oli laitettu kaikki todelliset suosikit. Eihän klassikoksi nouse mitkään lyhytaikaiset herkut. Klassikko kestää aikaa. Ruuassa ja leivonnaisissa se tarkoittaa todella pitkää taustaa. Tiina Rantanen toteaa: ”Klassikkoruoka ei ole mikä tahansa trendiherkku, vaan ruoka, jolla on pitkä, jopa vuosisatojen mittainen historia.”

Selkeiden ohjeiden lisäksi Tiina tarjoaa lukijalle myös todella mielenkiintoisia taustatietoja kaikista kirjaan päätyneistä ruoka- ja leivontaohjeista. Suorastaan ahmin nämä tarinat ennen kuin tutkin edes ohjeita. Tarinat ovat koukuttavia ja lisäksi yleissivistäviä. Todella kiva lisä keittokirjaan – tai oikeastaan Klassikkoruokia ei ole vain keittokirja juuri noiden tarinoiden vuoksi.

Tiina Rantanen on laatinut reseptit, mutta myös taitavasti kuvannut kirjan kuvat. Lisäksi hän antaa jokaiselle reseptille viinisuosituksen.

Kokeilin heti paria ohjetta, kun minulle oli tulossa vieraita. Serkulle tarjosin burgundinpataa, jota olen kyllä syönyt usein, mutten ollut aikaisemmin valmistanut.

Burgundinpata on ranskalaisen keittiön suosikkeja, Bourgognen maakunnan perinneruoka. Tiina kirjoittaa: ”Boeuf bourguignon tuli tunnetuksi vuonna 1903, jolloin ranskalainen kokki Auguste Escoffier julkaisi ohjeen.”

Tiinan ohjeella tekemäni burgundinpata oli todella herkullista. Pitkän haudutuksen ansiosta liha oli supermureaa ja punaviiniliemi enemmän kuin herkullinen.

Toinen kokeilemani ohje oli sitruunahyve, jota tarjosin seitsemälle vieraalle. Se sai suurta suosiota – eikä syyttä. Yleensähän ei pitäisi tarjota vieraille mitään sellaista, jota ei ole koskaan ennen valmistanut.

Nyt otin riskin – ja se kannatti. Kun olin ottanut hyveen lopusta, pienestä palasta kuvan ja laittanut sen Instagramiin, sain useita yksityisviestejä, joissa kysyttiin ohjetta.

 

Suosittelen  Klassikkoruokia-kirjaa kaikille, ovat he tottuneita kokkaajia tai sitten nuoria. Nämä ruoat ainakin kannattaa opetella tekemään.

Kaisa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *