Naiselo 45+
Naiselo 45+

Kokemus vai asiantuntemus

Someko vai median klikkausahneus on nostanut erilaiset itseoppineet asiantuntijoiksi, jotka jakavat neuvojaan mediassa. Missä luuraavat koulutetut huippuasiantuntijat, jotka työkseen pohtivat asioita eri näkökulmista, tutkivat, analysoivat ja tuottavat tietoa meille helposti pureksittavaksi?

Kun maijameikäläinen palaa loppuun, laihduttaa kymmeniä kiloja, tulee uskoon tai voittaa jonkin telkkarikilpailun, hän samalla jalostuu kokemusasiantuntijaksi. Mikäli hän on edes jotenkin julkkis tai hyvännäköinen, hän valloittaa pian koko median.

Tämä on ihan ok, jos henkilöllä on laajempaa ja syvempää osaamista aiheesta. Mutta ainakin minua harmittaa, että todelliset huippuasiantuntijat enää harvoin pääsevät mediaan kertomaan, missä nyt mennään. Julkkis vetää enemmän klikkauksia, katsojia ja kuuntelijoita. Tai ainakin näin asiaa perustellaan.

Miksi kokemusasiantuntijaksi itseään nimittävän usein hyvin pintapuoliset pikaneuvot myyvät paremmin? Onko syy yksinkertaisesti se, että arki, asioiden syy- ja seuraussuhteet ovat monelle liian hidasta, tylsää ja yksitoikkoista. Onko kivempaa etsiä pikakaistaa tai oikotietä onneen, parempaan ja rikkaampaan elämään? Julkkiksen kyljessä saa palasen hänen taikapiiristään, kuuluu hänen heimoonsa tai laumaansa.

Olen kauhulla seurannut, kuinka täysin rikki oleva tuttava yrittää rakentaa itseään kokoon avioeron ja työpaikan menetyksen jälkeen. Hänen mielestään ammattilaisten apu on tylsää ja hidasta, eivätkä he tiedä elämästä mitään. Pari etäopetuskurssia ja oman romahduksen läpikäyneeseen kokemusasiantuntijaan hän uskoo. Ja kun tuttavakin suositteli. Huoh. (Nyt en puhu koulutetusta kokemusasiantuntijasta, sellaisiakin on.)

Ei auta, vaikka kuinka vakuuttelen koulutetun asiantuntijan osaamista ja kykyjä samalla, kun kyseenalaistan tämän uuden tuttavuuden edellytyksiä hoitaa ihmisen mielenterveyttä. Vai olenkohan minä sittenkin väärässä? Ehkä kansan syvät rivit ovatkin aina tienneet elävästä elämästä enemmän kuin sitä kokemuksen lisäksi vuosikausia opiskelleet.

Sini

Kommentit (2)

 1. Nimetön

  Hyvä kirjoitus

  • Sini Kesänen

   Kiitos!
   Kiva saada palautetta ja vieläpä kehuja.

   Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *