Naiselo 45+
Naiselo 45+

Kokkaushommissa

Kokkauskurssi on näppärä tapa perehtyä lomapaikan ruokakulttuuriin ja tapoihin.

Olin kokkailemassa yhden päivän Kreetalla Vamosin kylän Fabrikassa pidetyllä kurssilla. Kurssipaikka eli keittiö, ruokailu- ja nautiskelutilat on rakennettu vanhaan oliiviöljypuristamoon.
Teemana oli yksinkertaisesti kreetalainen ruoka. Raaka-aineet oli hankittu mahdollisimman läheltä. Lähes jokaiseen ruokaan käytettiin jollakin tapaa oliiviöljyä. Muut suosikit olivat sipuli, tomaatti ja yrtit, joita käytettiin paljon kerralla. Meitä opasti perinneruuat taitava Stella ja kreetalaisen elämän erittäin hyvin tunteva Merja Tuominen-Gialitiki.

Kreetalaisessa keittiössä ei harrasteta välineurheilua. Valmistusvälineiksi riittävät veitsi, haarukka, lusikka, kauha, paistinpannu ja kattila. Stella pilkkoi kaiken käsissään. Toisin kuin me, hän ei käyttänyt edes leikkuulautaa.
Ruoka paistettiin ja haudutettiin oliiviöljyssä, jota käytettiin todella reilusti. Teimme kalitsunia eli pieniä piiraita. Ne täytettiin mintulla maustetulla tuorejuustolla ja uppopaistettiin oliiviöljyssä.
Teimme myös täytettyjä vihanneksia, viinilehtikääryleitä, fenkoliseepiaa eli mustekalaa ja viinikukkoa. Ruokien kypsymistä odotellessa Merja kertoi oliiviöljyn valmistuksesta ja piti pienen oliiviöljymaistelun.

Ihana päivä, hyvää ruokaa ja mukavia ihmisiä. Suosittelen.
Jos sinäkin innostut kurssista, löydät lisätietoa järjestäjien sivuilta www.agrovamos.gr ja www.kreetanmaku.fi. Jälkimmäinen on Merjan ylläpitämä sivusto, jossa on kreetalaisia elämyksiä, reseptejä ja vinkkejä tapahtumista, kursseista jne.

Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *