Naiselo 45+
Naiselo 45+

KonMari-ilmiö

Kaapit täynnä vaatteita, astioita, kodintekstiileitä jne. Kaikkea aivan liikaa. Turhista tavaroista luopuminen on vapauttavaa.

Parin vuoden ajan olen systemaattisesti käynyt kaappeja läpi ja laittanut tavaroita kiertoon. Olen vähentänyt ostamista. Mietin jokaisen ostoksen kohdalla, minkä lisäarvon se tuo jo aikaisempiin tuotteisiin nähden.

Silti missään ei ole tyhjiä kaappeja. Vaatteita on edelleen monta kaapillista.

KonMari, vaatekaappi tyhjäksi

Sitten luin Marie Kondon KonMari-kirjan, josta on tullut ilmiö eri puolilla maailmaa. Japanilainen Marie Kondo on ollut koko ikänsä innostunut järjestämisestä ja luopumaan tavarasta. Silti hänenkään kaapit eivät olleet tyhjillään, saati pitkään järjestyksessä. Näin siihen saakka, kunnes hän kokosi kaikki kutakin tuoteryhmää olevat tuotteet kasaan lattialle ja pysähtyi miettimään jokaista esinettä, tuottaako se vielä iloa. Kaappeihin ei pidä hillota sellaisia tavaroita, joita ei käytä, jotka eivät ilahduta, vaikka niin olisivat joskus tehneetkin.

KonMari-kirja sai ainakin minut ajattelemaan ja tarttumaan työhön. Pääsiäinen oli loistava hetki käydä läpi yhden kaapin vaatteet. Kasasin kaikki vaatteet olohuoneen lattialle. En siis aivan täydellisesti toiminut Marien oppien mukaan, koska en ottanut kaikkia vaatteita kaikista kaapeista pois.

Mietin jokaisen vaatteen kohdalla – KonMarin oppien mukaan – tuottiko vaate vielä iloa minulle. Tällä idealla päätin luopua 35 vaatteesta. Muutamasta vaatteesta otin jo kuvat torson päällä ja laitoin Facebookin kirppissivulle. Hyvä, kun olin saanut ne julkiseksi – ja ensimmäiset olivat jo varanneet vaatteet.

KonMari-kirja

KonMari, vaatteet lattialla

KonMari-kirja (Bazar) sopii täydellisesti kaikille tavaroiden hamstraajille, sellaisille, jotka eivät mielellään luovu mistään tavaroista. Tavaroihin ei pidä rakastua, niistä pitää olla valmis luopumaan. KonMari-kirja saa minulta vahvan suosituksen.

Toinen kirja, johon myös tutustuin pari viikkoa sitten, on  Hannele Lampelan Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta (Gummerus).

Täydellinen vaatekaappi

Kirjassa kerrotaan entisen himoshoppaajan Hannelen tie järkeväksi ostajaksi. Kirjassa on tehtäviä, joiden avulla on tarkoitus saada lukija pysähtymään ja miettimään omaa käyttäytymistään.

Kirjan monet vinkit tuntuvat aika simppeleiltä, näin ammattilaisen silmin jopa itsestäänselviltä, mm. Himoshoppaajan salaiset niksit -kohdassa neuvotaan ostamaan alennusmyynneistä, outleteistä tai netin alennussivustoilta.

Kirjan lopussa on kauneus- ja ravintovinkkejä, jota en ymmärrä ollenkaan, koska kyse on kuitenkin täydellisestä vaatekaapista. Eihän kaikkea tarvitse tunkea samaan kirjaan, ja sekin pintapuolisesti.

Kirja sopii lähinnä nuorehkoille himoshoppaajille.

Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *