Korkkasin joulukauden Mikkelin Kenkäverossa – joulupukin kanssa

Se hetki, kun näin auton ikkunasta auringonvalossa hohtelevan Kenkäveron päärakennuksen, huurun kuorruttaman ruohikon, jouluvalot ja -koristeet, joulufiilis tulvahti ylleni. Eikä sitä tippaakaan vähentänyt pihamaalla asteleva Joulupukki, joka riensi kättelemään. Olimme tulleet pressimatkan ensimmäiseen etappiin, Kenkäveroon.

Kuin pikkutytöt me kaikki naistoimittajat ryhdyimme kertomaan, kuinka kilttejä olemme olleetkaan koko vuoden. Samassa purskahdimme nauruun. Joulu todellakin on lasten ja lastenmielisten juhla.

Leipomomyymälän ikkunasomistus on yksinkertaisuudessaan kaunis.

 

Kenkävero on Mikkelissä Saimaan rannalla sijaitseva vanha puupappila, joka viettää ensi vuonna 150-vuotisjuhlaa. Rakennus pihapiireineen on saneerattu pieteetillä matkailukäyttöön. Nyt se on koristeltu jouluun.

Päärakennuksen romanttiseen ravintolaan on katettu jouluinen herkkupöytä paikallisten tuottajien tuotteista, joista monella D.O. Saimaa -merkki. Se on Suomen ensimmäinen alueellinen laatu- ja alkuperämerkki. Sillä merkityt tuotteet ovat sekä eettisesti että paikallisen yhteisön kannalta hyvä valinta.

Salin kattokruunut on koristeltu tyylikkäästi runsaalla kädellä.

Eikö olekin yksinkertaisen kaunista? Pidän tuosta oksa vesipullossa -somistuksesta. Sopinee myös tuoksuherkän kotiin.

 

Vanhoista kirjoista saa näinkin jouluisia asetelmia.

 

Joulubuffee notkui herkuista, joita oli riittämiin. Kaikki niin maukasta, puhtaita, lapsuuden mieleen tuovia makuja. Graavattua siikaa sitruskastikkella olisin syönyt ja syönyt, niin raikasta ja hyvää se oli.

Riistapateeta ja herukkahyytelöä.

 

Muikkuterriini oli suussasulavaa. Ei ihme, että se on myös lasten mieleen.

 

Katajalla maustettu tuplasavulohi ja edessä kylmäsavulohi-mätimoussea ja näkkärisipsejä.

 

Jälkiruokana söimme Joulukantoa, jonka on ravintolalle kehittänyt mikkeliläinen bloggari Anne-Mari Ollikainen, joka pitää SokeriStory-blogia. Kuohkea herkku, eikä ollenkaan turhan makea.

 

Pihamaalla on Joulupukin Piilopirtti, pukin kesäasunto, sekä Joulupukin tekemispaja, jonka avajaisiin osallistuimme. Kuulimme, että lähistöllä on toinen Suomen Korvatuntureista. Siksi Joulupukin kesäinen piilopirtti on Kenkäveron pihalla. Se on avoinna kesä- ja joulusesonkin päivittäin.

Oli ilo kuunnella paikalla olleiden lasten kommentteja pukista, piilopirtistä ja pajasta.

Tekemispajassa Joulupukki kehittelee uusia teknisiä ideoitaan.

 

Ja myös askartelee, sillä käsillä tekeminen on pukinkin rentoutumiskeino ja se pitää hänet hyvällä tuulella. Tekemispajassa järjestetään työpajoja vähintään kuuden hengen ryhmille. Joulupukin apulaiset ohjaavat askartelemaan vaikkapa lankatonttuja, mato-onkia tai yrttipestoa.

 

Yksi niistä on energiapyörä, jota polkemalla kypärän lamput syttyvät, ajatus kirkastuu ja seinälapmutkin syttyvät.

 

Piha-alueen isoimmassa rakennuksessa on Taito-käsi- ja taideteollisuusmyymälä, josta löytyy lahjat koko perheelle. Myynnissä on kodintekstiilejä, vaatteita, Kenkäveron oman leipomon ruisleipää ja keksejä, paikallisten tuottajien säilykkeitä, herkkuja, olutta, koruja ja saunatarvikkeita.

Kenkäveron ruisleipä valmistetaan Eelis Antti -rukiista, joka jauhetaan Rapion myllyssä, joka on perustettu vuonna 1812.

 

Kaunissa lahjapaketeissa on ainekset leipään ja käsintehtyjä marmeladeja.

 

Oma painokuosi löytyy nyt myös kukkaroista ja laukuista.

 

Pihaalueella on myös Pauliina Rundgrenin HandiCrafts studio, jossa on esillä ja myynnissä emaloituja koriste-esineitä ja -koruja sekä puukoruja.

Jo kävely paikan pihalla ja rakennuksissa ruokkii mielikuvitusta ja antaa vinkkejä joulusomisteisiin hyvän olon tunteesta puhumattakaan. Itsenäisyypäivän aattona 5.12. vietetään Kenkäveron yötä ja 22.-23.12. on jouluherkkumarkkinat. Kenkävero on avoinna ympärivuoden, tosin joulupäivänä kuulema huilataan.

 

Olkaahan kilttejä! Tontut kurkistelevat jo ja vievät joulupukille viestejä.

 

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kävin Kenkäverossa talvella. Yllätyin positiivisesti tunnelmasta ja siitä, kuinka paljon asioita voidaan talvipakkaisllakin tehdä.

Sini

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *