Korkoja ja lappuja

Viime kevään korkolappu-postaus aiheutti tykkäysryöpyn. Saimme myös toivomuksia kysellä valmistajilta syytä luokattoman huonoihin korkolappuihin.

Olin yhteydessä muutamaan valmistajaan, maahantuojaan ja kenkäkauppiaaseen ja jututin heitä asiasta. Aika moni kenkäalan toimija ei suostunut sanomaan mitään tästä asiasta. Yllättävää!

Minna Parikka sanoi: ”Käyttämämme korkolaput ovat kovaa muovisekoitetta. Emme suosittele niiden vaihtamista ennen kuin ne kuluvat. Kenkään kohdistuu kävellessä järjettömän kova paine jokaisella askeleella. On siis normaalia, että kovaan katuun osuvat pinnat kuluvat. Halvemmissa kengissä käytetään yleensäkin halvempia ja ei niin kestäviä materiaaleja.”

No, kokemuksen mukaan Minna Parikan kengistä ei tosiaan tarvitsekaan vaihtaa heti korkolappuja. Tosin kenkien hintakin on selvästi korkeampi kuin 100 euroa.

Yksi pitkään alalla toiminut maahantuoja totesi, että hän mainitsee lähes joka kerta valmistajille tästä samaisesta asiasta. ”Tuntuu, että vallalla on jonkinlainen ”korkolappumafia”. Ilmeisesti tarjolla ei ole suuria määriä kunnollisia korkolappuja – siis sellaisia, että kenkätehtailijan kannattaisi ostaa niitä. Yleensä saan tehtailta vastaukseksi: ’Sorry, nämä ovat niitä, joita on tarjolla.’ Tehtailijat saattavat ymmärtää ongelman ja olla jopa samaa mieltä, mutta mitään ei tapahdu.

Keskustelin pitkään kenkäalalla työskennelleen (ei maahantuoja tai valmistaja) henkilön kanssa. Hän oli kommentissaan aika yksiviivainen: ”Eihän sitä kantalappujen tarvitse kestää ylettömän pitkään. Eihän sitä tiedä, millaisilla alustoilla kengillä on kävelty, joten ei korkolapuista voi sanoa, miten pitkään niiden pitäisi kestää.”

Joo, eihän sitä tosiaan tiedä, mutta tuskin kukaan lähtee avokkailla tepastelemaan metsään ja sitten valittamaan kenkien kunnosta.

Kyselin myös Kuluttajariitalautakunnalta, onko sinne tullut paljon korkolappuvalituksia. Eipä juurikaan ollut.

Perjantaina kävin (taas) suutarissa korkolappuasioilla. Samalla jututin avuliasta suutarinaista. Hän totesi, että kenkätehtaat tilaavat kovia, usein jopa muovisia korkolappuja tehtaasta X eli ulkopuoliselta alihankkijalta. Kumisia (ja suutarin mielestä kestävämpiä) korkolappuja on vaikeampi työstää, eivätkä kaikki tehtaat lähde siihen. Hänen mielestään jopa todella kalliissa kengissä on luokattoman huonot korkolaput eli hinta ei välttämättä kerro laadusta (ainakaan korkojen suhteen).

Suutari antoi vinkin: ”Kun ajattelet kenkien hintaa, lisää siihen heti korkolappukustannus ja vie kengät heti suutarille.”

Ostin syyskuun alussa Peter Kaiserin nilkkurit. Olen käyttänyt niitä todella paljon, kävellyt niillä kilometrikaupalla – ne ovat lähes kasvaneet jalkoihini. Niiden korkolaput ovat vieläkin hyvät. Eli kyllä niitä hyviäkin on, joskin suurimpaan osaan popoja on laitettu luokattoman huonot laput.

Olemmeko me kuluttajat valmiita tyytymään tällaiseen tasoon? Minä en ainakaan ole. Olisin valmis maksamaan kengistä vaikka parikymppiä enemmän, jos niissä olisi kunnon korkolaput.

Mitä mieltä sinä olet?

Kaisa

Kommentit (2)
 1. Lady of The Mess
  24.11.2015, 00:02

  En todellakaan ole valmis tyytymään tähän – ja onneksi minulla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan ja olla ostamatta kenkiä, joissa on jo ostettaessa maininta – ja vielä myyjäkin ystävällisesti huomauttaa, että ”korkolaput kannattaa vaihtaa heti”.
  Toinen asia, mikä ärsyttää on se, että selkeästi talvi- tai liukkaan kelin kenkien pohjat ovat täysin sileät!
  Olen jättänyt esim. Vagabondin kenkiä ostamatta tämä takia – kokemusta on ihan tarpeeksi siitä liukastelusta.
  Ja en todellakaan ole valmis uusia kenkiä jo ennen käyttöä suutarille kiikuttamaan.

  1. Sini Kesänen
   24.11.2015, 20:10

   Hei Lady of The Mess
   Olet oikeassa, jos ei puhe auta, niin ollaan ostamatta.
   Minäkin olen marmattanut liukkaista pohjista. Vastaus on, että Suomi on liian pieni markkina-alue, ei meille kannata tehdä erilaisia pohjia.
   Onneksi vielä on löytynyt hyväpohjaisiakin kenkiä. Tosin uskon, että kaupat saisivat enemmän myyntiä kunnollisilla tuotteilla.
   Jatketaan siis marmattamista.
   Sini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *