Koronakaranteeni: Miten saada aika kulumaan?

Kirjastot, museot, kulttuurilaitokset ja jumppapaikat kiinni. Urheilu-, festari-  ja muut yleisötapahtumat peruttu. Lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät peruvat matkojaan ja Lapin hiihtokeskuksetkin sulkeutuvat.  Työnantaja passittaa etätöihin. Valtiovallan ohjeistukset ja pelko kaventavat elämän kotipiiriin. Moni kiireinen aikuinen on äkkiä tilanteessa, jossa aikaa on liikaakin. Tekee mieli huutaa kuin lapsena: Äiti, mitä minä tekisin?

Olen myötätunnolla ajatellut niitä, jotka ovat korona-viruksen leviämisen estämiseksi määrätty karanteeniin. Jos tämä tapahtuu etelän lomakohteessa, jossa karanteenipaikaksi on määrätty hotelli tai risteilijä, jo muutaman päivän kuluttua tuntuu kuin olisi eristysvankeudessa. Hotelli- ja laivaelämästä karisee kaikki hohto, tekemistä ei tahdo riittää tai kaikki on jo alkanut maistua puulta.

Kotikaranteenissa  on helpompaa, koska kotona on aina jotain pientä puuhaa ja kotona oleminen tuntuu turvallisemmalta kuin nalkkiin jääminen jonnekin muualle. Silti, ennemmin tai myöhemmin, tekemisestä alkaa olla puute. Aika, joka ennen riensi, alkaa madella.

Kokosin listan puuhista, joilla ajan saa kulumaan niin, että kokee elämän mielekkääksi ja tuntee jopa saavansa aikaan jotakin hyödyllistä. Kaikki vinkit eivät sovi kaikille, koska perhetilanteet ovat erilaisia. Yksineläjä voi aikatauluttaa päivänsä ihan eri tavalla kuin perheellinen. Ilman työvelvoitetta kotiin määrätty on eri asemassa kuin etätyöläinen. Mutta tässä nämä, tämän äidin kokoamat viihdykkeet:

Lue. Tämä on itsestään selvyys. Monet oravanpyörässä kipittävät valittavat, ettei ole aikaa lukea. Nyt sitä aikaa on. Sääli, että kirjastot ovat kiinni, mutta toivottavasti ehdit varautua. Jos lukemisesta tulee pulaa, kirjakaupat, marketit ja antikvariaatit palvelevat, myös verkossa. Myös oma kotikirjasto kannattaa käydä läpi. Lue nyt loppuun se romaani, joka jäi kesken tai tartu tietoteokseen, jonka olit hankkinut ajatuksella ”sitten kun on aikaa”.

Opiskele. Kertaa vanhaa, opi uutta. Avarra ajatuksiasi. Kiinnostaako uuden kielen oppiminen, vai ennen opitun kertaaminen? Muinainen Egypti, avaruuden ihmeet?

Tee käsitöitä. Minun mummini virkkasi taidokkaita lakanapitsejä ja äiti teki kirjoneuleita. Vaikka olisit poropeukalo, yksinkertainenkin käsityö viihdyttää ja lisäksi vaikuttaa aivotoimintaan suotuisasti. Neulo pipo, virkkaa patalappu!

Askartele. Yksi tuttavani sanoo, että korujen ja helmitöiden parissa hän vajoaa flow-tilaan, jossa aika menettää merkityksensä. Jäikö sinulta värityskirjan väritykset kesken ja muoti meni ohi? Ei hätää, kaiva värikynät uudestaan esiin.

Aloita projekti. Ovatko pitkäkestoiset tekemiset jääneet kiireen jalkoihin? Haluatko aloittaa sukututkimuksen tai kirjoittaa kirjan? Siitä vain, tartu toimeen!

Siivoa. Laadi vaikka lukujärjestys puunaamisen tueksi. Maanantaina imurointi, tiistaina kylpyhuone ja niin poispäin. Omaan tahtiin.

Karsi. Et tarvitse Kon Marin ohjeita kaappien läpikäymiseksi. Tee löytöjä, poista tarpeetonta.

Varaudu uuteen sesonkiin. Yksi mielipuuhistani on valmistautuminen sesongin vaihtumiseen. Ota esille ja sovita kevät- ja kesävaatteet. Tee tarvittavat korjaukset. Mieti, voiko joitakin vaatekappaleita tuunata tai saada niihin vaihtelua erilaisilla tai uusilla asusteilla.

Hemmottele itseäsi. Tee saunomisesta ja peseytymisestä spa-kokemuksia. Hoida jalat ja kädet. Laita kasvonaamio. Opettele kasvohierontaa ja kasvojumppaa.

Voimistele. Kun kunto- ja jumppasalit ovat kiinni, kehonhuollosta tulee kotihommaa. Kymmenen minuuttiakin on parempi kuin ei yhtään minuuttia. Tee erityisesti sellaisia liikkeitä, jotka edistävät liikkuvuutta ja taipuisuutta. Jos et ole aiemmin lämmennyt joogalle tai pilatekselle, kokeile nyt! Ja pyyhi pölyt kuntolaitteesta, jos sinulla sellainen on.

Katso televisiota. Mutta kohtuudella. Nyt voit valita ohjelmia pitkin päivää, mutta älä tuijota apaattisena kaiken maailman roskaa. Kaveri tipsasi Yle Areenan tarjonnasta, joka vaikuttaa laadukkaalta.

Kuuntele musiikkia. Yksi musiikkilaji ravitsee sielua, toinen ravistelee kehoa. Oletko koskaan kuunnellut kokonaista sinfoniaa? Mikä saa tanssijalkasi vipattamaan?

Kokkaa. Kokeile uusia reseptejä. Ota koko perhe mukaan ateriahuoltoon. Jännitystä ja leikkimieltä ruokalistaan tuo arvonta, johon koko perhe osallistuu. Sen toiveruoka toteutuu, jota arpaonni suosii. Anna lasten kattaa ja koristella pöytä makunsa mukaisesti. Tee jokaisesta ateriasta juhlahetki, joka kokoaa perheen saman pöydän ääreen. Viihtykää ja viipykää!

Leivo. Kaikenikäiset lapset rakastavat leipomista ja varsinkin sen lopputuloksia. Pikkuleivät ja pullat saavat olla malliltaan autoja, eläimiä tai mitä tahansa. Ovathan joulupiparitkin erimallisia.

Pelaa. Kortti- ja lautapelit ovat yleensä joulunpyhien viihdykettä, mutta nyt ne ovat enemmän kuin tarpeen. Lapset rakastavat sitä, että päihittävät vanhempansa peleissä ja leikeissä. Kaiva palapelit esiin.

Jumppaa aivoja. Pane pasianssia, ratkaise ristikoita ja sudokuita.

Ulkoile. Me suomalaiset olemme siinä mielessä onnellisessa asemassa, että meillä kaikilla on luonto lähellä. Kotiinjääneet voivat lisäksi valita ulkoiluajat, ei tarvitse tarpoa iltapimeässä töiden jälkeen.  Ja onnea koiranomistajille: aina on hyvä syy lähteä lenkille.

Retkeile. Tee eväät, täytä termari kuumalla juomalla. Perhe mukaan. Tutki luontoa, etsi eläinten jälkiä, kuuntele lintujen laulua.

Nuku. Karanteenissa ei tarvitse unesta nipistää. Etätyöläinenkin voi jättää herätyskellon virittämättä, jos on mennyt ihmisten aikaan nukkumaan. Ja päiväunet ovat parasta jälkiruokaa!

Harrasta seksiä. Kumppanin kanssa tai yksin. Jos työikäiset puolisot ovat samaan aikaan etätöissä, kahvipaussien ohella voi elvyttää myös parisuhdettä. Yli 70-vuotiaalla pariskunnalla on valinnan paikka: joko toisen olemus ja naama alkavat tympäännyttää lopullisesti tai pakollinen eristäytyminen antaa mahdollisuuden tutustua toiseen samalla tavalla kuin silloin nuorena, myös seksuaalisesti. Mikäs sen somempaa, jos karanteenista kömpii esiin varttunut pari, joka on rakastunut toisiinsa uudestaan.

Irmeli Salo

kirjoittaja lukee, rakentaa palapelejä, hauvakävelee ja taistelee lihasjumeja vastaan.

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *