Naiselo 45+
Naiselo 45+

Kulttuurikävelyllä Aallon jäljillä

Piipahdin Alajärvellä Pohjanmaalla viime viikonloppuna. Tutustuin kaupungin keskustaan ja sen tärkeimpiin rakennuksiin oppaan johdolla kävellen. 

Kierros alkoi jykevän näköisestä puukirkosta. Hieman hätkähdin, kun opas kertoi sen olevan Carl-Ludvig Engelin suunnittelema. Sama herra, joka on suunnitellut monta tärkeää rakennusta Helsingin keskustaan. Alajärven vuonna 1841 käyttöön vihitty kirkko on nimeltään Gabrielin kirkko. Paanukattoista kirkkoa on myöhemmin laajennettu, nyt sinne mahtuu noin 1000 henkilöä yhtä aikaa.

alttari

Sitten alkoihin Alvar Aalto -osuus. Alvar vietti  lapsuuden ja nuoruuden kesiään Alajärvellä, jossa hän myös asui joitakin vuosia. Alvarin isä J. H. Aalto omisti sisällissodan jälkeen talon Alajärven keskustassa. Myös Alvar ja Aino Aallolla oli paikkakunnalla kesämökki, jossa he viettivät kesiään parinkymmenen vuoden ajan.

nuokku2

Aallon ensimmäinen julkisen rakennuksen suunnittelutyö on nykyinen Nuorisoseuran talo. Sen suunnitelmat valmistuivat vuonna 1919.  Juhlasalissa on sekä näyttämö että parvi. Salin akustiikka on hyvä. Totesin sen myöhemmin illalla, kun salissa oli upea Saara Aallon konsertti.

Suojeluskunta toimi rakennuksessa sota-aikaan. Rakennuksen katolla olevassa tornissa, jota sanotaan kattoratsastajaksi, lotat valvoivat vihollisen mahdollisia lentohyökkäyksiä.

vainola

Veljelleen Väinölle Alvar Aalto suunnitteli kodiksi Väinölä-rakennuksen. Se valmistui 1926. Rakennus on mielenkiintoinen yhdistelmä, jossa järven puolella on joonialaispylväiden koristama kuisti. Rakennus on huonohkossa kunnossa, mutta sitä kunnostetaan Museoviraston suojeluksessa.

sairaala

Seuraavaksi valmistui 1920-luvun klassismia henkivä kunnansairaala.

kaupungintaloSeuraavat rakennukset ovatkin jo tutun näköisiä. Kaupungintalo valmistui 1967 ja Kaupungin virasto seuraavana vuonna. Näissä rakennuksissa on myös tutut messinkiset ovenkahvat, lamput, tuolit jne. Aalto vaikuttikin aikanaan vahvasti myös huonekalujen teollisen valmistamisen käynnistämiseen.

kirjasto

Kaupungin kirjasto on Alvar Aallon perustaman arkkitehtitoimiston viimeinen suunnittelutyö. Rakennus suunniteltiin Alvar Aallon 1966 laatiman asemapiirroksen ja pienoismallin mukaan. Kirjaston aaltoileva puinen sisäkatto on samantyylinen kuin Viipurin kirjaston katto.

Erilaiset teemakävelyt ovat nyt suosittuja. Kävelyn aikana kuulee monia mukavia tarinoita. Kuten esimerkiksi sen, kuinka pariisilaisen yliopiston arkkitehtuuriopiskelijat kauhistelivat, että autot pääsevät ajamaan niin läheltä näitä historiallisia rakennuksia.  Tämä Aalto-keskus on suosittu Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneiden vierailukohde. Vieraita käy kuulema eri puolilta maailmaa.

Kulttuurikävely antoi paljon. Olenkin nyt päättänyt, että tutustun vastedes uusiin paikkakuntiin kävellen teemakävelyillä, jos sellaisia on tarjolla. Suosittelen niitä sinullekin.

Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *