Kulttuuriteko: muotitaiteilija Matti Seppänen sai oman kirjan

Oletko joskus pukeutunut Kestilän takkiin? Jos olet, sen todennäköisesti suunnitteli muotitaiteilija Matti Seppänen. Matti on muotialan moniottelija: vaatesuunnittelija, teatteripuvustaja, opettaja, muotitoimittaja ja kaikkea tätä täydellä sydämellä ja intohimolla. Toimittaja Pirkko Vekkeli kirjasi ystävänsä Matti Seppäsen elämän yksien kansien väliin Elämäntyönä muotitaide -kirjaan (Avain).

Pirkko Vekkeli kirjoitti kirjan muotitaitelija Matti Seppäsestä.

 

Ilahduin suuresti, kun sain kutsun Matin kirjan lehdistötilaisuuteen. Monen vuoden tauon jälkeen oli ilahduttavaa nähdä Matti ja kuulla hänen tarinointiaan. Kohtaaminen oli lämmin ja mieltä kohottava.

Kirjassa hyvin tulee esille suomalaisen muotiteollisuuden nousu, suosion vuodet ja hiipuminen – eli kirja ei ole vain katsaus Matti Seppäsen elämään, vaan myös koko toimialan kehitykseen ja muutokseen.

Matin tinkimätön tyylitaju tulee esille kirjan sivuilta. Muistan Matin siltä ajalta, kun hän kirjoitti Teksiin, muotialan ammattilehteen. Muistan myös Matin viiltävän analyyttiset tekstit, joissa ei säästelty sanoja. Silti Matti ei ollut ilkeä, hän oli rehellinen ja tinkimätön – ja oikeassa.

Muistan myös Matin teatteritöitä. Matkustimme mieheni kanssa niiden perässä niin Tampereelle kuin Turkuunkin katsomaan Matin puvustamia näytelmiä. Sari Siikander Marilyninä on piirtynyt verkkokalvoilleni niin, etten unohda sitä. Wau!

Pirkko Vekkelin sujuvan tekstin ja kiinnostavan aiheen ansiosta kirja on nopealukuinen. Lukuisat kuvat elävöittävät tekstiä.

Palaan vielä kirjan lehdistö- ja kutsuvierastilaisuuteen. Matin oppilas muotitaitelija Teemu Muurimäki piti kauniin ex tempore -puheen Matille, muisteli Matin opetusta ja kertoili pieniä anekdootteja. Marimekon entinen omistaja Kirsti Paakkanen muisteli Matin Marimekko-aikaa, jolloin Marimekko lanseerasi Matti-malliston, ajattoman, tyylikkään miestenvaatemalliston. Harmi, että mallisto on lopetettu.

Kirsti Paakkanen, Teemu Muurimäki ja Ritva Falla kirjan julkistamistilaisuudessa.

 

Matti signaarasi ja kirjoitti henkilökohtaisen tervehdyksen kirjaani.

 

Elämäntyönä muotitaide -kirjaa voi suositella kaikille sellaisille, jotka vähänkin ovat kiinnostuneet muotialasta. Tämä kirja on kulttuuriteko.

Kaisa

 

Kommentit (2)
  1. Taitaa olla virhe kuvatekstissä….lukee Kirsti Seppänen mutta kuvassa vasemmalla on Kirsti Paakkanen

    1. Kiitos, Anne. On se jännää, että kaksien valvovien silmien läpi pääsi tuollainen virhe läpi. Kun tietää, mitä pitäisi lukea, eivät silmät havainneet tuota virhettä.
      -Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *