Kun auto hyytyy kesken reissun

En ole edes huomannut, että huoltoasemiksi luulemani paikat ovatkin liikenneasemia tai kauppakeskuksia, joiden pääbisnes on ihmisten ja autojen syöttäminen ja juottaminen. Auto-ongelmiin niistä ei enää saa apua ollenkaan.

Heräsin tähän karuun todellisuuteen, kun automme teki tenän maanantai-aamuna. Kahviostoksen jälkeen auto ei inahtanutkaan. Virrat poissa.

Luulimme, että apu on lähellä, olimmehan viitostien varressa, huoltoaseman pihalla. Mutta, mutta. Paikalla oli vain ruokapalvelun ihmisiä, eikä asemalla mitään autonkorjausvehkeitä, ei vara-akkua tai muutakaan virtalähdettä.

Pyörimme pihalla, josko siellä olisi auto, josta saisi virtaa. Nykyautoista ei kukaan viisas anna virtaa, sillä auton sähkölaitteisto voi mennä sekaisin. Yritimme bongata vanhaa autoa. Ei yhtään. Ei myöskään rekkaa tai muuta työautoa, jolla saattaisi olla virtalähde mukana.

Piti tuumata tovi, mistä pikaisesti apua, palaveri odotteli pääkaupunkiseudulla. Onneksi automme on alle kolmevuotias, joten merkkikohtainen palvelu oli voimassa. Ja muistui mieleen myös vakuutus ja palvelunumerokin 24 h löytyi. Apua tulisi tunnin kuluttua 70 kilometrin päästä! Hyvästi se tärkeä palaveri kaupungissa.

Entäs Autoliitto, jonka jäsen olen ollut vuosikymmeniä. Saisiko sieltä nopeammin apua? Soitto sinne, jonotus 1,95 euroa minuutti + paikallispuhelumaksu!
Varmaan lähistöllä olisi ollut autokorjaamokin, mutta eipä sitä unenpöpperöisin aivoin älynnyt googlailla. Ja olisiko se ollut auki aamulla klo 7?

No apu tuli. Iso hinausauto kurvasi paikalle, otti pienen pienen latausboksin autosta ja automme hyrähti käyntiin. Aika surkuhupaisaa ja maksoi paljon. Olisipa asemalla ollut tällainen pieni laite!

Älä sinä ole yhtä avuton. Jos lähdet lomallasi autoilemaan, varustaudu siihen, että uudenkin auton kanssa jotain voi mennä vikaan. Mieti jo etukäteen, mihin otat yhteyttä. Tee autoon muistilappu paikoista (kännykän akku voi olla tyhjä), joista voit matkasi varrella pyytää apua. Sitä saa, mutta sen saapuminen voi viedä aikaa.

Pidä myös itsesi kartalla, jotta osaat kertoa missä olet, jos autosi simahtaa vaikkapa metsätaipaleelle. Tai lataa älypuhelimeesi 112 Suomi -sovellus. Se pystyy ilmoittamaan sijaintisi esimerkiksi hätäkeskukselle kymmenien metrien tarkkuudella.

Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *