Kuplivaa vuodenvaihteeseen

Vuodenvaihde on maljojen noston aikaa. Onpa lasissasi sitten kuplivaa samppanjaa tai kuohuviiniä, saat nautinnosta enemmän irti, kun tarjoilet juoman oikean mallisesta lasista, oikean lämpöisenä.

Samppanjaa tarjotaan perinteisesti huilumaisesta, korkeasta lasista. Viini- ja samppanjagurut nauttivat jalon juomansa kuitenkin pulleasta, suusta kapanevasta samppanjalasista. Miksi näin?

Pullea lasi antaa viinin aromeille tilaa liikkua ja kapeneva suu estää aromien haihtumisen liian nopeasti. Yleisin eli kapea, huilumainen lasi nostaa esiin vain hyvin kapeasti juoman aromit. Amerikkalaisessa, maljamaisessa ja avoimessa lasissa aromit ja kuplat pääsevät haihtumaan taivaan tuuliin.

Pulleita samppanjalaseja löytyy ainakin Riedelin ja Lehmannin valikoimista. Lehmannin Grand Champagne -samppanjalasi on viiniguru Essi Avellanin nimikkolasi. Lasi on hintava, mutta parantaa huomattavasti juomanautintoa. Puhun kokemuksesta. Sain keväällä ystäviltäni synttärilahjaksi näitä Lehmannin laseja. Eroa on, paluuta kapeisiin ei enää ole, jos saan itse valita lasini.

”Jos mahdollista, valitse aina magnum-kokoinen juomapullo. Siinä kuplat ja aromit ovat parhaimmillaan”, vinkkaa kuvassa oleva Laurent-Perrier -sampanjatalon Eduardo Cossy.
Hän myös muistuttaa juoman oikeasta tarjoilulämpötilasta. Brut eli kuiva samppanja on parhaimmillaan 9-11 asteisena, rosee 10-12 asteisena ja cava ja muut kuohuviinit jääkaappikylminä.

Jos unohdit viilentää juoman ajoissa, pikaviilennä pullo vedessä, johon olet lisännyt jääpaloja. Tai kiedo pullon ympärille jääkylmällä vedellä kostutettu pyyhe.

Kippis tulevan vuoden kunniaksi!

Sini

Kommentit (2)
 1. Hyvää uutta vuotta, Sini! Minäkin sain syksyllä jostain esittelystä Riedelin samppanjalasin, täytyypä kurkotella se kaapista esille iltaa varten. Kiitos vinkistä!

  1. Sini Kesänen
   2.1.2016, 21:20

   Hyvää uutta vuotta Eppu!
   Ja skål uudesta lasista.

   Sini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *