Kuvaterveisiä Minskistä

Olin viime viikonloppuna Valko-Venäjällä Minskissä katsomassa taitoluistelun EM-kisoja. Samalla ehdin pikaisesti kierrellä kaupungilla katsastamassa joitakin nähtävyyksiä, käydä hieman ostoksilla ja tietenkin syömässä. Tässä pieni kuvakooste, miltä kaupungissa näyttää talvella.

Kaiken kaikkiaan oli mielenkiintoinen paikka, jonne kannattaa mennä mieluummin keväällä, jolloin näkee maisemat paremmin. Kaupungissa näkyi olevan suuria puistoja, joissa lienee mukava kuljeskella.

Ensimmäinen näkymä oli tietenkin hotellihuoneeni ikkunasta avautuva Svisloch-jokimaisema. Siinä kohtaavat oikealla olevat vanhat pienet rakennukset ja modernit jättiläiset. Joulukoristeet olivat vielä paikoillaan, baareissa tarjoiltin glögia ja joululaulujakin kuuli siellä täällä.

 

Yksi kauneimmista kaduista oli tämä, jonka jalkakäytävää lakaistiin varpuluudalla.

 

Kadut ovat leveitä, tiet ainakin kaupungin alueella hyvässä kunnossa. Liikennekin näytti maltilliselta, taksin kyydissä ei tarvinnut pelätä kertaakaan.

 

Saint Spirit Cathedral eli Pyhän Hengen katedraali on yksi vanhimmista eli 1700-luvulta, ortodoksikirkoista. Se sijaitsee historiallisessa osassa kaupunkia eli niin sanotussa Upper Townissa.

 

Katedraali sisältä.

 

Katedraalin pihalla on moderneja teräsveistoksia. 

 

Kuinkahan hyvin uutukaiset veistokset kestävät aikaa?

 

 

Ja vanha, kaunis penkki levähtämistä varten. Jotenkin nämä entisaikojen veistosmaiset jutut ovat mielenkiintoisempia.

 

Punainen kirkko eli Church of St. Simon and Helena, on Minskin kuuluisin katolinen kirkko. Puolalaisen arkkitehdin suunnitteleman kirkon punaiset tiilet tuotiin aikoinaan yksitellen pakattuna Puolasta. Vuonna 1910 valmistunut kirkko on ollut välillä muun muassa filmistudiona, mutta kirkolliseen käyttöön se palautettin 1990-luvulla. Hieman oudolta tuntuivat värivalokoristeet, joita oli myös kirkon sisällä.

 

Kirkkoja näkyi olevan kaikissa pienemmissäkin kylissä. Tämä kirkko on lentokentän ja kaupungin väliltä. Nappasin kuvan liikkuvasta autosta, siksi kuva ei ole aivan tarkka.

 

Taitoluistelukisat pidettiin Minsk Areenalla, jossa oli todella miellytttävä, ystävällinen ja lämmin tunnelma vaikkakin halli on iso, sinne mahtuu 15 000 katsojaa. Areenan vierellä on valtavan kokoinen toinen areena. Minskissä järjestetään ensi kesänä yleisurheilun EM-kisat, joita paikalliset tuntuivat odottavan innolla. 

 

Kansalliskirjasto on rakennettu vuonna 2006. Siellä on myös kirjastomuseo ja yksi maailman suurimmista kirjavarastoista. Rakennuksen katolta on kuulema huikeat näkymät.

 

Katukuvassa on kauniita pienempiä taloja, mahtipontisia hallintorakennuksia, muistomerkkejä ja suuria aukioita. Yhtä selkeää keskustaa ei tuntunut olevan, vaan kaikki on ripoteltu sinne tänne.

 

Minskissä asuu noin kaksi miljoonaa, koko maassa noin kymmenen miljoonaa ihmistä. Suomesta Minskiin pääsee Finnairin suorilla lennoilla tai Air Balticilla Riikan kautta. Kaupunkiin ei tarvita viisumia, mutta voimassa oleva matkavakuutus on oltava. Tarvittaessa matkavakuutuksen voi lunastaa lentokentältä ennen maahantulotarkastusta.

Englantia puhutaan jonkin verran, turismi on kuitenkin vielä alkuvaiheissaan.  Kaikkialla on siistiä. Valuutta on paikallinen rupla ja hinnat ovat edullisia. Luottokortti käy lähes kaikissa kaupoissa, mutta käteistä kannattaa olla pikkuostoksia ja liikkumista varten. Nostin paikallista valuuttaa  pankkiautomaatista.

Taksikyyti on edullista. Viiden kilometrin matka hotellilta areenalle maksoi kolmisen euroa. Kuljetus lentokentältä hotellille 30 euroa etukäteen hotellin kautta tilattuna. Kaupungilla taksin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä pimeiden taksien hinnat ovat moninkertaisia.

Palaan ruokaan ja ostoksiin seuraavassa postauksessa.

Sini

Kommentit (4)
 1. Olipas mielenkiintoisen näköistä – ja varmaan todella keväällä kaunista! Hyvät juttu ja kuvat, kiitos!

  1. Hei Arja

   Kiitos!

 2. Marjaana Sorakunnas
  31.1.2019, 17:29

  Hyvä ja mielenkiintoinen juttu, tuntuu etten olisi ollut samassa paikassa.

  1. Hei Marjaana
   Kiitos matkaseurasta, mutta miksi paikka näyttää mielestäsi erilaiselta?
   Sini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *