Kyrö, Pohjoismaiden suurin tislaamo

Pohjoismaiden suurin tislaamo Kyrö on viiden kaverin saunapohdinnan tuotos. Kaverukset maistelivat saunan lauteilla amerikkalaista ruisviskiä ja pohtivat, miksi kummassa rukiin luvatussa maassa, Suomessa, ei kukaan tee ruisviskiä.

Miehet päättivät ryhtyä tositoimiin ja Kyrö Distillery Company syntyi, tavoitteenaan tehdä rukiista maailman parasta alkoholia. Suomalainen kokojyväruis onkin Kyrön kaikkien tuotteiden pohja ja perusta.

Tällä hetkellä Kyrö on Pohjoismaiden suurin tislaamo. Tässä sen saunan lauteilla syntynyt tarina.

Kyrö, Pohjoismaiden suurin tislaamo
Kyrö Distilleryn perustajat Miko Heinilä, Miika Lipiäinen, Jouni Ritola, Mikko Koskinen ja Kalle Valkonen.

Alku on tunnetusti hankalaa, oli autotallissa ensitislauksen keittoa sun muuta säätöä.

Miehet saivat kuitenkin tuotteeseensa uskoa, kun vaivihkaa Lontoon viskimessuilla maistatukseen ujutettu ruisviskitisle keräsi asiantuntijoilta kehuja ja kannustuksia.

Meijeristä tislaamoksi

Pian toimeliaat miehet iskivät silmänsä Isossakyrössä, keskellä Napuen kylää 1908 rakennettuun meijeriin, josta Oltermanni-juuston valmistus oli jo häipynyt.

Yksi viidestä perustajasta, tislaamojohtaja Miko Heinilä, on kotoisin Isostakyröstä. -Isokyröläisyys tarkoittaa yrittäjyyden ja yhdessä tekemisen meininkiä, johon yhdistyy usein huumori. Siksi tämä oli yrityksellemme oiva paikka.

Pian Kyröjoen rannalla seisova meijeri muuttui tislaamoksi vuonna 2014. Pannut alkoivat kuumentua, ja viskitisleet pääsivät kypsymään tynnyreihin.


Menisi vuosia, vähintään kolme, ennen kuin niistä voitaisiin käydä kauppaa, joten piti keksiä rahasampo laskujen maksamiselle.

Ginistä pelastava enkeli

Näin syntyi tislaamon Napue-gini, joka lanseerattiin Napuen taistelun 300-vuotisjuhlapäivänä.

Eikä hassumpi tuote syntynytkään. Heti vuoden tuotannon jälkeen, kesällä 2015 uutuusgini nappasi Lontoossa IWSC:n kilpailussa Gin & Tonic -sarjassa ylistysten kera parhaan sijan.

Kyrö, Pohjoismaiden suurin tislaamo
Napue tonic -juoma valmistetaan Kyrön Napue Ginistä, joka on tislattu 16 yrtistä, sekä Fewer-Tree Indian -tonic-vedestä. Juoma koristellaan karpaloilla ja rosmariinin oksalla ja tarjoillaan jäillä.

Tislaamon tynnyrissä kypsytetty Koskue-gini, eli nykyisin Kyrö Dark Gin, voitti samassa kilpailussa kultaa.

Tynnyrikypsytetty Kyrö Dark Gin tunnettiin aiemmin nimellä Koskue. Se kypsytetään amerikkalaisissa tammitynnyreissä 3 kuukautta, ja sitten mukaan lisätään appelsiininkuori- ja mustapippuritislettä.

Kyrön Distilleryn 5 000 pullon vuosituotanto muuttui hetkessä 100 000 pulloksi.

Tynnyrikypsyttämö laajeni vuonna 2019 valmistuneeseen yi 1 000 neliöiseen varastoon. Sen puulaudoilta näyttävät betoniseinät ovat myös uusia materiaali-ideoita.

Menestystä ei voi välttää

Pieniä eriä ruisviskiä valmistui vuonna 2017. Ensimmäinen vakioviski Kyrö Malt Rye Whisky tuli markkinoille elokuussa 2020, ja se sai upeat 98/100 pistettä kansainvälisessä International Wine and Spirit Competionissa.

Kyrön ruisviskistä tekee ainutlaatuisen sekä sen raaka-aine: 100 % ruis että valmistusmenetelmä: skotlantilaistyyppinen pannutislaus.

Myös Kyrön tuotteiden pakkaussuunnittelu on niittänyt kansainvälistä mainetta.

Menestys on ollut huima. Kansainvälisiä palkintoja on sadellut ja investointeja on tehty. Muun muassa vuonna 2020 alkuvuodesta vihittiin käyttöön meijerin viereen rakennettu uusi, täysin paikallista biokaasua käyttävä viskitislaamo, joka kolminkertaisti ruisviskin tuotannon.

Tänä päivänä tuotteita myydään jo lähes kolmessakymmenessä maassa. Kansainvälisyys sen kun lisääntyy. Tammikuussa 2020 tislaamo avasi tytäryhtiö Kyrö Distillery Company GmbH:n Saksaan.

Tuotevalikoima sen kuin laajenee

Kyrö tarjoaa viskin ja ginin lisäksi muun muassa vaaleaa ja tummaa ruisbitteriä, sherrytynnyrissä kysytettyä giniä sekä ruisviinaa.

Kyrö Dairy Cream kermalikööri tuli myyntiin 2019. Se on valmistettu paikallisesta kermasta, ruisviskistä, aidosta lakritsista ja vaniljasta.

Kyrön valikoimaan kuuluu useita ginejä ja yhteistyössä kansainvälisten tislaamoiden kanssa tehtyjä tuotteita. Keväällä 2020 yritys toi markkinoille vaaleanpunaisen Pink Ginin.

Uutuutena Kyrö Apple on ensimmäinen Gin & Juice -kuplajuoma. Helmeilevän juoman maku vaihtuu sesongeittain, ja uusi maku julkaistaan joka kevät. Applessa tynnyrikypsytettyä giniä ja suodattamatonta omenamehua keventää kuohujuoma.

Lähde visiitille Kyröön

Muun muassa Kyrön Matkailun Edistämiskeskus on mukana Kyrö Distilleryn kanssa tislaamon tiloissa toimivassa, paikallisia aineksia käyttävällä tislaamoravintolassa ja cocktail-baarissa.

Tässä ginidrinkkejä, joita on tarjolla Kyrö Distilling Companyn tislaamon cocktail-baarissa.

Vierailijoilla on mahdollisuus osallistua tislaamokierrokselle ja tastingiin, sekä nauttia paikallisista raaka-aineista valmistettuja uniikkeja cocktaileja.

Näitä viskidrinkkejä on tarjolla Kyrö Distilling Companyn tislaamon cocktail-baarissa.

Yllätyksiä on riittänyt. Muun muassa koronan kurimuksesta tislaamo selvisi ilman koko 40 hengen lomautuksia, kun vuoden 2020 aikana he myivät enemmän käsidesiä kuin giniä. Nyt myös käsidesi on tislaamon vakiotuotteena.

Tulevaisuus näyttää valoisalta, ja pian kymmenen vuotta sitten nakuina ruispellossa kirmaavat kaverukset juoksevat nyt intoa puhkuen kohti uusia haasteita.

Kyrö-faktoja

  • Kyrö Distillery on perustettu 2012 ja tislaus alkoi 2014.
  • Kyrö Distillery käyttää ainoastaan 100 % kokojyväruista, vaikka se on kimuranteimpia viljoja tislata.
  • Ruis ja muut juomissa käytettävät raaka-aineet hankitaan mahdollisimman läheltä ja paikallisesti.
  • Kyrön tuottamat kaikki alkoholit on tehty 100 % rukiista.
  • Tislauksessa käytetään skotlantilaistyyppistä pannutislausta.
  • Ruisviski kypsyy uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä 3—5 vuotta.
  • Kyrön käyttää 99,9 % uusiutuvaa energiaa.
  • Päätuotteet ovat ruisviski, ruisgini ja kermalikööri.
  • Kyrö Distillery Companylla on tavoite olla maailman tunnetuin ruistislaamo vuoteen 2022 mennessä.

Marita Joutjärvi, ruoka- ja viinitoimittaja

Kuvat: Kyrö Distilling Company ja Marita Joutjärvi

Sinua vois kiinnostaa myös

Valloittava Alsace on mainio viinimatkakohde

Mannerheim ja makumatka Mikkeliin

terveys-ja-hyvinvointi ruoka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *