Laatua vai määrää?

Irti turhasta -haasteen myötä olen saanut maahantuojilta joitakin yhteydenottoja. Jotkut ovat huolissaan, jos naiset lopettavat ostamisen. Eihän asia ole näin musta-valkoinen.

Viime kuukausien aikana minua on ahdistanut yletön tavaramäärä. Kaikki kaapit ovat täynnä. Vaatteita on ehdottomasti liikaa, kuten monia muitakin tuotteita.

Olen vähentämässä kamamäärää.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että olen lopettanut ostamisen tai edes lopettaisin. Ei todellakaan.

Nyt harkitsen aikaisempaa tarkemmin, tarvitsenko tuotteen, mitä lisäarvoa se tuo vaikkapa vaatekaappiini tai kenkävarastooni. Jos kaapissa on jo seitsemän pikkumustaa, tarvitsenko kahdeksannen ja miten tuo kahdeksas poikkeaa aikaisemmista. Lisäksi tutkin ostettavan tuotteen sisältä ja päältä (tosin niin olen tehnyt aina). Huonosta kankaasta tehtyä vaatetta ei kannata ostaa. Tästä olen ollut ennenkin todella tarkka. Ja huonosti ommeltu vaate ei ”ansaitse” pääsyä vaatekaappiini.

Vaikka joku olisi suurta muotia, mutta ei täytä kriteereitäni, se saa jäädä kauppaan. Ylettömän pehmeäpintaiset neuleet nukkaantuvat ja nyppyyntyvät alta viikon käytön. Ei kelpaa minulle! Polyesterihousuja en edes harkitse, koska ne kiiltävät jo uutena – puhumattakaan muutaman kuukauden käytön jälkeen: silloin niistähän voisi vaikka peilata itseään. Ne jäävät kauppaan.

Joskus aikoinaan etsin kolme vuotta täydellistä housupukua, kun en löytänyt mieleistä, joka täyttäisi kriteerini.

Jos pähkäilyssäni päädyn ostamaan tuotteen, siitä on pitkäaikainen ilo. Lisäksi poistan kaapistani kaksi tuotetta, jotta määrä ei lisäänny, vaan vähenee.

Toivon, että monet muutkin alkaisivat ajatella (jos eivät jo nyt tee niin), mitä oikeasti tarvitsevat ja haluavat. Kannattaa miettiä, mitä lisäarvoa tuote tuo aikaisempiin nähden. Kompromissituotetta ei kannata ostaa. Jos tuote on mietityttänyt tai tuntuu epämiellyttävältä kaupassa, sen ”viat” todennäköisesti häiritsevät käytössä vieläkin enemmän.

Eiköhän kertakäyttö-vaatteiden aika ole jo ohi? Olen seurannut Facebookin kierrätyssivuja, joilla jotkut naiset myyvät vaatteita, joita ei ole koskaan käytettykään – ja samalla naisella voi olla näitä käyttämättömiä, myynnissä olevia tuotteita paljon. Onko siinä mitään järkeä?

Uskon, että laadukkaita tuotteita ostamalla myös kaupan bisnes voi hyvin. Silloin kaupankaan ei tarvitse myydä määrää laadun kustannuksella. Eihän siitä kympin topista kaupallekaan paljon jää. Kaupan pitää myydä niitä tuhottomasti, jotta siitä bisnes syntyisi.

Toisaalta, jos kaupassa näkee ns. täydellisen tuotteen, jolle on tarvetta, on turha jäädä miettimään ja odottamaan alennusmyyntiä tms.

Vähemmän on enemmän.

Kaisa

Kuva 1: Raitavaatteiden raitojen pitää olla kohdakkain.

Kuva 2: Salakuva tuntemattoman naisen paljettimekosta. Näin huonoa paljettivaatetta en edes harkitsisi. Kasa paljetteja on tippunut kriittisistä paikoista.

Kommentit (2)
 1. No tuo laatua-ajattelu olisi juuri se oikea tapa… muttamutta, naisen mieli (ainakin minun) on niin kauhean ailahtelevainen ja vaihtelunhaluinen, että tulee ostettua niitä halpisvaatteita ja heräteostoksiakin aina välillä 🙂 Varsinkin ulkomailla sitä jotenkin menee sekaisin ja tulee ostettua jotain turhuuksia.
  Mutta hiukan olen jo viime vuosien aikan oppinut, että nukun yhden yön ennen ostopäätöstä – paitsi jos on vaikka yksi kappale kokoani jäljellä. Silloin varmistan, että palauttaminen onnistuu ja sovitan tuotetta rauhassa kotona. Yritän myös aina miettiä sitä, että onko minulla jo samantapainen, korvaava tai muutoin samantyylinen vaate olemassa, mihin uuden ostoksen yhdistäisin missä käyttäisin ja mitä käyttökerran hinnaksi ehkä tulee. Mutta eihän se helppoa ole. Laatuun kyllä kiinnitän aina huomiota, se on ensimmäinen kriteeri ja tuotelappu tulee aina tsekattua ennen ostoa.

  1. Kaisa Virtanen
   10.2.2015, 21:32

   Hei Mapsi, kiitos kommentistasi ja pohdinnastasi.

   Minäkin mietin, että modikkaita asuja (esimerkiksi toppeja, muotihuiveja jne.), joilla laadukkaan klassikkovaatteen päivittää tähän sesonkiin, ei kannatakaan ostaa kalliilla. Niiden käyttöiäksi ei ehkä ole ajateltukaan kymmentä vuotta. Silloin edullisempikin riittää, kunhan se ei kuitenkaan ole kertakäyttötuote. Kun työn ja yksityisesti elämässä on tullut matkustettua suhteellisen paljon, tuo ostohimokkuuskin on laantunut. Viimeisimmällä Tanskan-näytösmatkallakaan en ostanut itselleni mitään.
   -Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *