Laivan kastajaisissa ekaa kertaa elämässä

Laivan kastajaisissa en ole ennen ollutkaan. Siis oikean laivan eli tässä tapauksessa Viking Gloryn. Toki olemme perheen kanssa viettäneet vuosien aikana erinäisiä veneiden kastajaisia.   

Viking Gloryn -kastajaisissa oli jännä huomata, että juhlan eteneminen noudatti näissä niin kaukana toisistaan olleissa tapahtumissa samaa kaavaa. Juhlapuheita, nimenantajan esittely, kuohujuomapullon kilautus kastettavan kylkeen, tutustuminen laivaan ja juhlapäivällinen. Olin tilaisuudessa kutsuvieraana.

Viking Gloryn kastoi laivan kummi, tukholmalainen korutaiteilija Isabel Lennse. Hän on myös Viking Linen suurimman omistajan ja hallituksen jäsenen Jakob Johanssonin puoliso. 

-Olen kiitollinen saadessani toimia tämän kauniin laivan kummina. Kummius vahvistaa myös perheeni pitkäaikaista sitoutumista Viking Lineen. Minulle on tärkeää, että Viking Glory on yksi maailman ilmastoviisaimpia matkustajalaivoja – saaristo on lähellä perheemme sydäntä, Isabel Lennse kertoi.

Tilaisuudessa minulle selvisi sekin, miksi laiva ylipäätään kastellaan juomalla, jonka pullo menee sirpaleiksi ja valuu veteen. Vuosisatoja vanhan uskomuksen mukaan samppanjapullon rikkominen laivan kylkeen takaa, että alus seilaa turvallisesti maailman merillä. Jotkut uskovat, että kuohujuomalla lepytetään merten jumalia.

Tällä kertaa merten jumalat saivat maistaakseen samppanjaa, jonka Master of Wine Essi Avellan on kehittänyt Viking Linelle maailmankuulun Piper-Heidsieck-samppanjatalon kanssa.

Laivan kastajaisissa tutustuttiin laivaan

Viking Glory kastettiin Turun telakalla. Laiva liikennöi päivittäin Turusta Maarianhaminan kautta Tukholmaan ja sieltä takaisin. Laiva on suuri, pituutta sillä on 218 metriä ja mukaan mahtuu 2 800 matkustajaa.

Laivassa on paljon uudenlaista tekniikka ja se hyödyntää hukkalämmön lisäksi myös hukkakylmää, joka muunnetaan laivalla käytettäväksi sähköksi. Se tuottaa jopa 40 % laivan matkustajatoimintoihin tarvittavasta sähköstä.

Myös dynaaminen ilmanvaihto ja valaistus säästävät energiaa. Nesteytetyn maakaasun käytöstä ei synny rikkipäästöjä, uusi potkurijärjestelmä säästää aikaa ja polttoainetta.

Tiloissa on valoa ja avaruuden tuntua, värimaailma tulee saariston luonnosta, samoin sisustuksen somisteet. 

Laivaan astuessa ensimmäisenä huomioni kiinnitti valoisuus. Ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon ja ikkunoita on paljon. Myös ikkunattomat tilat on valaistu hyvin. Tunnelma on valoisa ja raikas.

Kastaijaisissa laivalla
Oikealla ylhäällä yökerho, eipä ole pimeä ollenkaan. Myös muissa ravintolatiloissa riittää valoa.

Laivan skandinaavisen keveän ja leikkisän sisustuksen on suunnitellut ruotsalainen arkkitehtitoimisto Konsept Stockholm.

Pyöreä pöytä pyörii kokonaisen kierroksen tunnissa, joten jokaisella on upea näkymä pöydän äärestä.

Panoraamaikkunoista avautuu upea saaristomaisema. Jopa laiturissa tuntui kuin luonto tulisi syliin.

Kala-aiheisia teoksia on yhteensä kolme laivalla. Suurin on takakannen terassilla.

Kastetilaisuuden yhteydessä paljastettiin myös Stefan Lindforsin Under Ytan -veistos. Se kuuluu Havets teater -nimiseen veistostrilogiaan, joka on kunnianosoitus elämälle merellä.

Laivalla on useita ravintoloita ja kahviloita, kiva lasten leikkihuone ja nuorisollekin on oma tilansa. Minua kiinnostaa erityisesti laivan upea Archipelago-Spa&Wellnes-osasto.

Täällä voisi vietää vaikka koko risteilyn!

Täällä voi saunoa merimaisemia katsellen tai lillua altaassa. Saunassa on huurrehuone ja voit päättä suihkun vaikka jääkylmällä vedellä.

Lisäksi löytyy kauneushoitola, jonka hoitohuoneet ovat nekin valoisia ja avaria. Lisäksi on tarjolla virtuaalijoogaa tai kuntosali merimaisemin.

Hoidot tehdään Baborin tuotteilla.

Laivan kastajaisissa syötiin hyvin

Laivalla on useita eri tunnelmaisia ravintoloita. Juhlapäivällinen tarjoiltiin Kobba-ravintolassa.

Menun voi koota itse ja siihen kuuluu yksi pieni, yksi iso, juusto ja jälkiruoka. Ruoka oli maukasta ja kauniisti tarjoiltua.

Vierailimme myös taxfreessä ja hyteissä. Niistä ja varsinaisesta risteilykokemuksesta on tulossa Kaisalta erillinen juttu maaliskuun lopulla, kun hän seilaa laivan kyydissä Maarianhaminaan.

Tosin mekin pääsimme nauttimaan hieman laivan kyydistä, kun Glory irtautui laiturista päästääkseen Gracen satamaan. Hiljaista oli kyyti, liikkumisen huomasi vain maisemaa katsellen.

Sini

Mitä tehdä Maarianhaminassa?

Päivä Tukholmassa: laivamatka, muotinäyttely, halli, valokuvanäyttely

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *