Leivo herkulliset juhannuspullat
Raparperin hapokkuutta, mantelimassan makeutta ja vaniljaista lempeyttä. Näistä kaikista mauista pääset nauttimaan, kun leivot juhlavan hiivataikinan ja täytät pullat mantelisella raparperihillokkeella. Suloisen makeaa mittumaaria kaikille.
Juhannuspullat
noin 18 kpl
TAIKINA
7 ½—8 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
150 g voita
2 ½ dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
TÄYTE
200 g raparperia
1 rkl vettä
1 ¼ dl hillosokeria
100 g mantelimassaa
25 g voita
2 tl vaniljasokeria
PÄÄLLE
40 g voita
sokeria
TEE ensin täyte. Leikkaa puhtaat raparperinvarret ohuiksi paloiksi. Kumoa ne kattilaan veden kanssa. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää hillosokeri ja keitä 10 minuuttia.
OTA kattila liedeltä ja lisää paloiteltu mantelimassa, voi ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä kylmäksi.
MITTAA kulhoon taikinan kuivat aineet. Paloittele mukaan jääkaappikylmä voi ja nypi seos raemaiseksi. Voit tehdä taikinan myös monitoimikoneessa.
KUUMENNA maito haaleaksi, liuota siihen hiiva ja vatkaa mukaan muna.
KAADA maitoseos jauhojen joukkoon ja alusta taikina kimmoisaksi. Peitä kulho ja anna kohota puolisen tuntia.
KUMOA taikina jauhoiselle leivinalustalle ja jaa kahteen osaan. Kauli molemmat palat noin puolen sentin paksuisiksi levyiksi ja leikkaa noin 10 x 10 sentin neliöiksi.
JAA raparperitäytettä palojen keskelle noin ruokalusikallinen. Taita palat kaksin kerroin, nipistele reunat umpeen, paina saumat yhteen nyytiksi ja muotoile pulliksi. Nosta pullat saumakohta alaspäin joko leivinpaperipaloilla vuorattuihin muffinipellin koloihin tai paperivuokiin pellille. Peitä ja anna kohota puolisen tuntia.
PAISTA pullia 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä.
SULATA kattilassa voi ja anna sen päästä ruskistumisen alkuun. Nosta levyltä, voitele pullat voisulalla ja ripottele päälle heti sokeria.
VINKKI!
- Jos täytettä jää, se maistuu mainiolta paahtoleivän päällä.
- Raasta kova mantelimassa, muuten paloittelu riittää.
- Yhdestä leivinpaperiarkista saat tarttumattoman ”paperimuotin” 12 lokeron muffinipellille.
- Jos haluat pakastaa pullat, voitele ne voisulalla ja sokerilla vasta sulattamisen jälkeen.
Marita Joutjärvi
Teksti ja kuvat Marita Joutjärvi