Leivo jo nyt piparkakkuhyrrät, erilaiset piparit
Sain ihanan sähköpostiviestin. Uskollinen lukijani Lappeenrannasta, liki 30 vuoden takaa, oli kaivanut osoitteeni ja kiitti silloisesta kirjoittamastani pikkuleipäohjeesta. Se kuulemma liittyy heillä aina jouluun, samoin kuin heidän lapsillaan ja nyt lapsenlapsillakin.
Kaivoin ohjeen esiin ja ajattelin ilahduttaa sillä myös teidän joululeipojaisiinne.
Leipominen kannattaa aloittaa edellisenä päivänä, jolloin taikinat sekoitetaan valmiiksi jääkaappiin tekeytymään.
Jotta seuraavan päivän leipominen sujuisi sutjakkaasti, paine taikinat pakastepusseihin littanoiksi. Levystä on helppo leikata suorakaiteen muotoinen pala ja kaulia sitten jauhoisella alustalla pitkäksi levyksi.
Jääkaapissa jähmettyneiden rullien leikkaaminen terävällä veitsellä käy näppärästi. Tuloksena on noin sata pikkuleipää, jotka säilyvät hyvin jouluun saakka ja joista riittää pari rasiallista vaikka pukinkonttiinkin.
PIPARKAKKUHYRRÄT, noin 100 kpl
PIPARKAKKUTAIKINA
250 g voita
2 dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 kananmunaa
9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
VAALEA TAIKINA
200 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
½ dl kermaa
OSA 1:
MITTAA kattilaan rasva, sokeri, siirappi ja hienonnetut mausteet. Kiehauta ja jäähdytä seos.
LISÄÄ munat yksitellen reippaasti sekoittaen.
YHDISTÄ jauhoihin sooda ja suola. Lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
PAINELE taikina kahteen pakastepussiin litteäksi levyksi. Näin se on helppo jatkokaulia.
ANNA taikinan tekeytyä viileässä yön yli.
OSA 2:
VAAHDOTA vaalean taikinan pehmeä rasva ja sokerit.
LISÄÄ muna rivakasti vatkaten.
SEKOITA kardemumma ja leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos sekä kerma voivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina kahteen pakastepussiin litteäksi levyksi, kuten piparkakkutaikinakin.
ANNA taikinan tasoittua jääkaapissa yön yli.
IRROTA muovi taikinoiden ympäriltä. Leikkaa taikinoista saman kokoiset palat ja kauli ne jauhoisella alustalla noin 15 senttiä leveiksi suorakaiteen muotoisiksi pitkiksi levyiksi.
Aseta levyt päällekkäin ja kietaise napakaksi rullaksi. Varmista, ettei taikinoissa ole jauhoja.
Anna rullien kovettua jääkaapissa vähintään 10 minuuttia.
LEIKKAA rullista noin ½ sentin paksuisia viipaleita. Nosta viipaleet pellille leivinpaperin päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
SÄILYTÄ jäähtyneet pikkuleivät tiiviissä purkissa, jotta ne pysyvät rapeina.
Ihanan herkullista joulua!
Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja, (teksti ja kuvat)