Liikunta tökkii? Pakko ryhdistäytyä

Meitä kuvattiin blogia varten. Edellisenä iltana koin elämäni suurimman vaatekriisin. Mitä päälle kuvauksiin? Näytin kaikissa vaatteissa kamalalta. TUNSIN itseni lihavaksi, pullahtaneeksi ja turvonneeksi.

Ensin tunnustuksia:

– Aikoinaan olin superlaiska liikkuja: kyllähän autoon ja takaisin riittäisi liikunnaksi.

– Olen aina ollut herkuttelija: pullia, jäätelöä, karkkeja, tummaa suklaata on mennyt enemmän kuin ”laki sallii”.

– Lähes olemattomasta liikunnasta ja herkutteluista huolimatta pysyin sutjakassa kuosissa.

– Tämän kesän loma meni minimiliikunnalla. Helteellä ei huvittanut sali, ei sauvakävely ja ajatus nopeasta pyörälenkistä sai hien pintaan – ja pyörä jäi vajaan, ja minä sohvalle lukemaan.

Runebergintorttuja on tarjolla Porvoossa ympäri vuoden.

 

Ja sitten seuraus:

– Olen lähes koko aikuisikäni ollut samaa vaatekokoa. Vain raskausaikana en mahtunut minulle normaalin vaatekoon vermeisiin.

– Aloitin aikoinaan liikunnan ”pakon edessä”: selkä sanoi suhteensa irti. Tästä on yli 20 vuotta. Sen jälkeen olen harrastanut liikuntaa vaihtelevalla menestyksellä: välillä 4-5 kertaa viikossa, välillä kerran viikossa. Ja kuten tuossa hetki sitten tunnustin, kesäloma meni lähinnä muuta häärien kuin liikuntaa harrastaen (Ainahan voi sitä hellettä syyttää?)

Personal trainerini  innosti minut aikoinaan uudestaan salille.

 

Entäs sitten:

– Pakko on tunnustaa, että kesä on tehnyt ”tuhojaan” kropassani: olen turvoksissa jne. Syynä ei ole oluen juonti (en juo lainkaan olutta), ei samppanjan nauttiminen (kaiken kaikkiaan olen aika huono nauttimaan alkoholijuomia: voi mennä viikkoja ilman vettä väkevämpää). Sitä vastoin herkkuja on tullut popsittua. Ja tämä tietysti kostautuu varsinkin, kun liikunta oli niin vähäistä.

– Vaikka olen tietyllä tavalla kehopositiivinen: ei kaikkien tarvitse painaa 55 kiloa ja olla kokoa 36, en viihdy tässä olotilassa, turvonneena. Ja se on mielestäni tärkeää, viihtyykö ihminen siinä olotilassa, siinä koossa kuin on.

– Iän myötä aineenvaihdunta hidastuu. Nyt sen tuntee kropassa.

Ei enää tekosyistä olla liikkumatta.

 

Tästä eteenpäin:

– Lauantaiaamuna suuntasin (=pakotin itseni) salille, tänään on hot yin jooga ja maanantaina onkin liikuntaseuran ilmoittautumispäivä. Tästä se taas alkaa. Normaalirytmi: kuntosalia, gymstickiä, hot yin joogaa, sauvakävelyä (4 kilon vastuksilla) – ja nyt kiinnostelisi kokeilla kuntonyrkkeilyä. Ja pyörän kaivan taas uudestaan esille.

– Herkuttelu siirtyi nyt minimivaihteelle. En kiellä itseltäni sitä, mutta ei kai sitä tarvitse joka päivä herkutella.

– On pakko ottaa itseäni niskasta, jotta pääsen taas normaalikokoiseksi.

Mitenkäs sinulla on mennyt liikunnan kanssas, vähenikö vai lisääntyikö liikunta kesällä?

Ja miten sitten kävi kuvausvaatekriisin? Puin päälleni uuden nahkamekkoni. Kuvia näette myöhemmin.

Kaisa

 

Kommentit (4)
 1. Kiitos kirjoituksestasi, samastuin niin ajatuksiisi. Raskaamman elämänvaiheen jälkeen etenkin nyt kesällä olen hemmotellut itseäni sallimalla tavallista useammin herkkuja ja ruokia, jotka yleensä ovat kuuluneet harvoihin tilanteisiin. Liikuntaa olen harrastanut kohtuullisesti, mutta jokapäiväisiä herkkuja se ei riitä kompensoimaan etenkin kun havahdun myös iän tuomaan aineenvaihdunnan hidastumiseen, nopeammalla tahdilla tapahtuvaan painon nousuun. Minullakin alkaa nyt ryhtiliike: päätin jättää arkipäiviltä makeat herkut pois ja syödä kasvispainotteista arkiruokaa. Pitempiä pyöräilylenkkejä, kehonpainoharjoittelua, yinjoogaa. Kiinnostaisi mennä kokeilemaan myös vesijumppaa tai -juoksua, vaikken uimahallityyppi ole koskaan ollutkaan. Tsemppiä, kohta olomme tästä tasapainottuu 🙂

  1. Hei Anneriitta, kiitos kommentistasi.
   Lohdullista, että muillakin on samanlaisia tuntemuksia.
   Yritetään pitää aloittamamme ryhtiliike.
   -Kaisa

 2. Arja-Leena Saunio
  19.8.2018, 22:43

  Hyvin kuvasit kesä liikuntasi – samallalailla meni mullakin! Lenkkikin oli illalla liikaa kuumuuden vuoksi!
  Aloitin viime vkolla laitepilateksen, ei välttämättä helpoin 2kk tauon jälkeen! Ja tänään olin lattiapilateksessa. Huomenna alkaa vakkari jooga ja syyskuun alussa vakkari vesijumppa! Kyllä niitä keho ja mieli kaipas!! Tsempit meille!

  1. Hei Arja-Leena, kiitos, kun kerroit omasta kesäliikunnastasi. En siis ole ainut, joka vähensi liikunnan.
   Pidetään uusi tsemppi päällä.
   -Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *