Linnan juhlat puhuttaa

Sosiaalinen media ja lehdet ovat täynnä Linnan juhlien pukuarviointeja. Kaisakin osallistui keskusteluun, vaikka ennen juhlia oli ajatellut olla hiljaa. Mutta eipä hän pystynyt hillitsemään itseään, kun yhdellä rintavarustus oli lähes paljaana ja muutenkin moni oli venyttänyt etikettisääntöjä.

linna2

Tähän alkuun lainaus Kaisan viime vuoden postauksesta, koska se pitää edelleen paikkansa:

Vaikka pidän tätä ohjelmaa yhtenä ”vuoden huippuna”, oli tänä vuonna näitä lähetyksiä aivan liikaa: telkkarin lisäksi eri nettisivustoilla. Ja vaikka minäkin tuijottelen pukuja, itsenäisyyspäivästä on tullut näyttäymisjuhlat, pukujuhlat väärällä tavalla. Näyttää siltä, että monelta on itse asia – itsenäisyyden kunnioittaminen – kadonnut. Tämä aika korostaa yksilöllisyyttä. Hyvä niin, mutta se ei saa tarkoittaa pukukoodin vähättelyä.

Linnan juhlien pukukoodi on juhlapuku. Se tarkoittaa naisella täyspitkää, juhlavasta kankaasta valmistettua juhla-asua, ei housuasua, ei lyhyttä, ei mukaeltua ”kansallispukua”, ei puuvillamekkoa, ei nilkkapituista vaatetta (edit: eikä huovasta tehtyä viritystä). Virallisen kansallispuvun voi laittaa, kunhan kaikki osatekijät ovat asuun kuuluvat – ei siis timanttikorvakoruja, superkorkkareita tms.

Enkä oikein ymmärrä, että ihminen, jolla ei ole itsellä väriä, valitsee olminvärisen asun, vaikka sellainen olisikin huikean upea jollain tummalla.

Miehillä juhlapuku on frakki tai tumma puku kera helmenharmaan solmion. Ei siis mukaeltua frakkia, ei siis mustaa solmiota (= surusolmio), ei mitään kasvihärpäkkeitä rintapielessä tms. Ja entä se frakkiliivin näkyminen? Se ei saa näkyä kämmenenlevyisenä, eikä paita vilkkua frakkiliivin alareunan alta!

Miksi naiset eivät sijoita oikeisiin alusasuihin, ettei housuista tai rintaliiveistä jäisi näkyviä rajoja? Myöskään vaatteen alta pilkottavat nännit eivät kuulu juhlapukeutumiseen.

Entä missä piileskeli hymy? Jännittikö ihmisiä kättelyjonossa, eikä hymy irronnut sen vuoksi? Siinä tapauksessa kannattaisi harjoitella hymyilyä ja ”takoa” päähänsä, että hymy on naisillekin kaunein ”meikki”. Ja peilin edessä olisi hyvä harjoitella ryhtiä, ettei hartiat lysyssä laahusta.

linna1

Tänä vuonna onnistujia oli mm. kansanedustaja Maria Guzenina yksinkertaisen linjakkaassa asussa. Mustan asukokonaisuuden tehosteena toimivat vain kunniamerkki, punaiset huulet, hyvät silmärajaukset ja kauniin kiiltävät kiharat.

Kansanedustaja Jaana Pelkosen ”diskopallovaate” oli vaativa, mutta sopi hänen tyyliinsä. Myös meikki ja kampaus ansaitsevat kehut! Tyylikäs, silti omanäköinen kokonaisuus.

Nooralotta Nezirin syklaaminvärinen vaate sopi urheilijan vartalolle täydellisesti, väriä myöten.

Muuten ehkä aika värittömäksi jäänyt kansanedustaja Tytti Tuppurainen säväytti hehkuvassa, tulenpunaisessa asussa, joka paljasti hoikan vartalon ja kauniin selän.

Sami Hyypiän puoliso Susanna Rissasen punainen muodikkaasti pitkähihainen pitsipuku korosti hänen kauneuttaan. Ja miten ryhdikkäästi ja kauniisti hän käveli!

Kansanedustaja Nasima Razmyarin yksinkertaisen, mustan vaatteen juju piili keskivartalon yksityiskohdissa, jotka korostivat naisellisuutta.

Muotitaitelija Jukka Rintala pelasti vuoden pakolaisen Rita Kostaman, kun Rita otti yhteyttä muotitaitelijaan itsenäisyyspäivän aamuna. Kun katsoi lopputulosta, tuntui aivan uskomattomalta, että näin lyhyessä ajassa löytyi täydellisesti istuva vaate, jossa oli tylliä, kukkia ja lakkaa.

Yrittäjä Sari Helinin tyyli sopi hyvin aikuiselle naiselle. Varmaa ja tyylikästä.

Pidimme molemmat myös Jenni Haukion puvusta, joka istui hyvin ja korosti kantajansa siroutta.

Näillä naisilla olivat myös meikki ja hiukset sopusoinnussa puvun kanssa. Juhlapuku yllä, kasvot meikkaamattomina ja hiukset kampaamattomina – tällaisiakin yhdistelmiä ainakin Sinin silmään iskeytyi. Juhlakampaus ei ole hiusten pituudesta kiinni. Lyhyisiinkin hiuksiin saa juhlavuutta muotoilulla ja kiillolla.  Kuivat, kampaamattomina hapsottavat hiukset eivät kuulu juhlapukutilaisuuksiin.

Huolella punatut huulet erottuivat edukseen etenkin aikuisten naisten kasvoilla. Nudepuna ei todellakaan kaunista etenkään olmin vaaleaan pukuun pukeutuneen, haaleahiuksisen kasvoja. Kuten Mervi Markkanen vinkkasi eilen täällä, meikkiä kannattaa juhlaan laittaa kerta kiellon päälle. Juhlissa on paljon valoja, jotka ikäänkuin syövät väriä kasvoilta.

Kaisa ja Sini

Kuvat kuvattu Iltalehdestä.

Kommentit (1)
  1. Kiitos asiallisesta postauksesta! Yhdyn näkemyksiinne täysin. Lisäksi ihmetyttää vuodesta toiseen asut, joihin laitetaan epäkäytännöllinen, maata laahaava laahus. Omiin silmiini osui monta tilannetta, jossa joku tungoksessa talloi toisen hameen päälle. Monella ”tuntemattomalla” vieraalla oli hieno puku, mutta muuten huolimaton olemus teki kokonaisuudesta lattean. Kaikista eniten minua ärsyttää asut, joiden kantajalta puuttuu rintaliivit. Tällainen viritys oli ainakin yhdellä naisnäyttelijällä. Jenni Haukio oli minusta tänäkin vuonna todella upea. Miehistä pidin kovasti laulaja Robinin tyylistä. Hänellä oli kokonaisuus tyylikkäästi hallussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *