Itsenäisyyspäivä työllistää osaajia

Seurasimme viikkojen ajan kansanedustaja Sari Sarkomaan ja jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosen vaimon Sari Jalosen valmistautumista Linnan juhliin.

Kansanedustajana Sari Sarkomaalle kutsu Linnaan on automaatio. Sari Jaloselle, jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosen vaimollekaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, vaan Jalosiakin voidaan pitää Linna-konkareina – onhan kyseessä kolmas kerta juhlia Suomen itsenäisyyttä.

Sari Sarkomaa valitsi pukunsa suunnittelijaksi Aurora Raiskisen. Projekti alkoi kesällä keskustelemassa Sarin toiveista.

”Keskustelumme pohjalta Aurora piirsi viisi erilaista luonnosta, joista löytyi helposti yhteinen sävel”, toteaa Sari.

”En tuntenut Saria etuudestaan, mutta hänelle oli helppo suunnitella mieleinen puku”, Aurora kiteyttää.

Kangas valittiin istuntokauden alussa, alkusyksyllä. Tällä kertaa Sari päätyi kukkakuosiseen, laskeutuvaan kankaaseen, joka näyttää silkiltä. Kangasta valittaessa piti muistaa, että se kestäisi Sarin kunniamerkkien painon.

”Tämä englantilainen kangas on aivan ihana. Tämä näyttää puutarhalta. Pidän siitä paljon. Minulla ei ole ennen ollut Linnassa kukallista pukua. Puvussa on mielenkiintoisia yksityiskohtia”, hehkuttaa Sari.

Kolmen sovituksen ja fiksailujen jälkeen puku oli noudettavissa marraskuussa, hyvissä ajoin ennen h-hetkeä.

”On todella hyvä, että koko projektiin oli riittävästi aikaa. Siten meille ei tullut kiire”, Sari kiittelee. Hän on aina teettänyt Linnan juhla -pukunsa, yleensä opiskelijoilla.

Puvussa on pieni laahus, jonka kanssa pärjää Linnan tungoksessa.
Puvussa on pieni laahus, jonka kanssa pärjää Linnan tungoksessa.

Kiireinen kansanedustaja ei tänä vuonna ole puhumassa eri tilaisuuksissa, vaan Sarin itsenäisyyspäivä alkoi pipareiden paistamisella. Puolenpäivän jälkeen oli vuorossa meikki ja kampaus.

Meikkaaja Mervi Markkanen, joka on tehnyt viisi kertaa Sarin itsenäisyyspäivän meikin, korosti Sarin silmiä. Tummat silmät ja paljon ripsiä on illan meikin teema.

”Tarkka pohjustus ja hyvä meikkivoide ovat tärkeitä. On hyvä muistaa, että ihon pitää olla kosteutettu, koska edessä on pitkä päivä. Ihon kiiltely ei ole niin paha kuin kuivuminen. Kerta kiellon päälle meikissä, koska Linnassa on paljon valoja ja pukuloistoja. Ei hipsutusta, vaan riittävän tummaa. Laitoin Sarille mustaa luomiin. Värejä ei kannata pelatä. Mustaakin voi sävyttää tummanvirheällä tai tummansinisellä, jolloin saa syvyyttä väriin. Ja tietysti hyvä pohjustus on tärkeää. Sarin luomilla on tuplapohjustus”, Mervi vinkkaa.

Kampaaja Sirkka Pietilä on loihtinut Sarin Linnan juhla -kampauksen viisi kertaa. Hänen mielestään Sari on helppo asiakas, istahtaa vain tuoliin ja luottaa kampaajaan.

Tällä kertaa Sirkka teki Sarille toispuoleisen nutturan. Kampauksen painopiste on takaraivolla.

Ennen h-hetkeä Sarin perhe nautti yhteisen itsenäisyyspäiväaterian, jonka jälkeen voi lähteä juhliin.

Sari Jalonen löysi puvun Virosta

Sari Jalonen on pitkään ihaillut virolaisen KV Couture Kristina Viirpalun pukuja.

”Viirpalun tiedotusta Suomessa hoitaa Viestintä- ja pr-toimisto d’Oron omistaja Sirkka Siiskonen, jonka kanssa lähdimme käymään Kristinan studiolla Tallinnassa. Mieleinen puku löytyi hyvin helposti: kokeilin vain kolmea pukua. Tämän puvun tyyli ja väri miellyttivät”, kehuu Sari Jalonen.

Puvussa on runsaasti yksityiskohtia: helmikirjailuja ja applikaatioita. Ei ihme, että sen valmistamiseen on mennyt kaksi kuukautta.

”Puku on uskomattoman kevyt. On kuin poutapilven päällä kävelisi, kun puku on päällä. Pukua hankkiessani en ajatellut sen jatkokäyttöä”, Sari toteaa.

Sari meikkauttaa ja kampauttaa itsensä juhlakuntoon Riihimäellä, kotikonnuilla, tutuilla tekijöillä. Juhlalook on testattu hyvissä ajoin. Jalosten itsenäisyyspäivä on aikataulutettu tarkkaan. Jukalla on peli, josta hän tulee taksilla hotelliin vaihtamaan juhla-asun päälle.

 

Sari Jalonen on valmis juhlaan.
Sari Jalonen on valmis juhlaan.
Juhlat voivat alkaa.
Juhlat voivat alkaa.

Kun olen seurannut tätä projektia, tajuaa, miten paljon Linnan juhlat työllistävät kädentaitajia: vaate- ja muotisuunnittelijoita, kampaajia, meikkaajia, ripsi- ja kynsiammattilaisia, korusuunnittelijoita. Harvoin ns. rekkivaate on käyttäjälleen sopiva, vaan se vaatii vähintään korjausompelua. Näiden lisäksi myös moni tiedottaja tekee valtavasti työtä, jotta tekijät saavat huomiota mediassa. Juhlilla on siis piristävä vaikutus liike-elämään – ja sehän on hyvä.

Hyvää itsenäisyyspäivää, molemmat Sarit ja tietysti myös kaikki lukijamme.

Kaisa

 

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *