Loihdi näppärät sushikestit vatisushilla

Sushinautinnon ääreen pääset nopeasti ja helpommin kuin pala palalta pyörittelemällä. Sain idean vuosikymmeniä sitten japanilaiselta tekstiilitaitelija Emiko Hirasawalta.

Sushin ystäville on tarjolla helpotusta ruokahimoon tämän yksinkertaisen reseptin kautta. Keitä riisi, mausta ja jäähdytä. Leikkaa makuaineet suikaleiksi ja sekoita seuraksi wasabikastiketta. Nosta pöytään inkiväärilastuja sekä soijakastiketta. Se on siinä, ilman aikaa vieviä näperryksiä.

Tarjoa tätä vatisushia vaikka pikkujoulukesteissä tai viimeistään uudenvuoden vastaanottajaisissa.

Näppärät sushikestit
4—6 annosta

3 dl sushiriisiä
4 dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa

LIEMI
3 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
¾ tl suolaa

MUUTA
300 g kylmäsavustettua kirjolohta
4 rkl seesaminsiemeniä
1 ps (200 g) pakasteherneitä
4 kananmunaa
1 tl sokeria
¼ tl suolaa

öljyä paistamiseen
vuonankaalia

LISÄKSI
1 ½ dl aiolia eli valkosipulimajoneesia
1—2 tl wasabia
gari-inkiväärilastuja
soijakastiketta

HUUHTELE riisi siivilässä huolella ja anna valua rauhassa.

MITTAA kattilaan vesi, riisi ja etikka. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan.

NOSTELE kypsää riisiä kahdella lastalla, jotta riisistä tulee ilmavaa.

KAADA riisi kulhoon ja kaada päälle riisiviinietikka-sokeri-suolaseos. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.

LEIKKAA kala ohuiksi suikaleiksi. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Sulata herneet lävikössä kuuman veden alla ja anna valua.

SEKOITA kulhossa munat, sokeri ja suola. Kuumenna pinnoitettu pannu ja pyyhi se öljyisellä talouspaperilla. Kaada seosta pannulle vain sen verran, että pinta juuri ja juuri peittyy pannua kääntelemällä. Kaada mahdollinen ylimäärä takaisin munaseoskulhoon. Kun munaseos on hyytynyt, käännä toinen puoli paistumaan, mutta älä päästä ruskistumaan.

Kumoa lettuset leikkuulaudalle ja leikkaa ne ohuiksi noin 4 sentin suikaleiksi.

NOSTELE sushiriisin joukkoon lohipalat, herneet, seesaminsiemenet ja osa munasuikaleista. Lusikoi seos kauniille vadille ja koristele lopuilla munasuikaleilla sekä halutessasi vuonankaalilla.

SEKOITA aioliin wasabitahnaa. Pane tarjolle myös inkivääriviipaleita ja soijakastiketta.

NAUTI sushiannos wasabikastikkeen kanssa. Mausta riisiä halutessasi soijakastikkeella ja raikasta suuta välillä inkiväärilastuilla.

VINKKI

Voit tehdä riisin myös puuroriisistä. Pese riisiä silloin 3—4 kertaa, kunnes vesi on kirkasta.

VIINIVINKKI

Valitse sushin juomaksi raikkaita viinejä. Juhlatuulella lasiin voi kaataa samppanjaa tai kuohuviiniä.

Valkoviineistä lasiin kannattaa kaataa esimerkiksi Riesling tai Sauvignon Blanc -rypäleistä tehtyä viiniä. Jos haluat aitoa tunnelmaa, hanki juomaksi japanilaista sakea ja tarjoa se viileänä.

KOKEILE

Italialaista Ruffino Pinot Grigio Organic (13,99 €, tilausvalikoima) luomuvalkoviiniä. Sen ryhdikäs ja raikkaan kukkainen maku sopivat tämän sushiruoan kanssa.

Ranskalainen luomuvalkoviini Sushis by Chavin Organic Chardonnay (9,98 €, vakiovalikoima) on etikettiä myöten tehty sushien kumppaniksi. Sen pirteän hedelmäinen aromi raikastaa suuta seuraavalle palalle.

Iloisia illanistujaisia vatishushin parissa!

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja, (teksti ja kuvat)

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *