Makumatka Ahvenanmaalle

Ahvenanmaa on hyvä kohde myös ruokamatkailuun. Sieltä löytyy herkullisen ruuan lisäksi ahvenanmaalaista olutta ja paikallisen tislaamon tuotteita. 

Syyskuisella Ahvenanmaan-sadonkorjuumatkalla Visit Åland ja Viking Line, matkalle kutsujat, kierrättivät meitä Maarianhaminassa ja lähiseuduilla maatilojen lisäksi myös ruokakohteissa.

Merimetsoa maistamassa

Huippukokki Michael, Micke, Björklund Smakbyn-ravintolansa kanssa on ehdottomasti tutustumisenarvoinen paikka. Micke häärii usein ravintolasalissa jututtamassa asiakkaita.

Micke Björklund on hyvin suosittu Ahvenanmaalla – eikä ihme.

Täällä saimme pienet maistiaiset merimetsoannoksesta. En edes tiennyt, että merimetsoa saa metsästää, tosin vain Ahvenanmaalla. Jos menet sinne ja listalta löytyy merimetso, ota sitä. Mielenkiintoinen tuttavuus.

Jos olet jälkiruokien ystävä, maista myös ahvenanmaalaista pannukakkua. Smakbyn pannukakku tehdään riisipuurosta. Jossain toisessa paikassa suositaan mannapuuropohjaista pannaria. Pannukakku oli hyvää ja täyttävää.

Smakbyn-ravintolassa ahvenanmaalainen pannukakku tehdään riisipuuroon.

Algoth Niskan -henkeen

Maarianhaminan Merikorttelista löytyy Pub Niska, joka on saanut nimensä salakuljettaja Algoth Niskasta. Paikan erikoisuus on ns. peltileipä, joka on superohut pizza. Koska meillä oli monta paikkaa kierrettävänä, emme nauttineet kokonaista peltileipää, vaan pienet näytteet. Kaikki täytteet olivat herkullisia

Peltileipä Niskan tyyliin.

Ihana lohikeitto

Maarianhaminan ulkopuolella olevassa Pub Stallhagenissa nautimme lohikeittoa. Se oli uskomattoman herkullista. Mielenkiintoiset makuyhdistelmät tekivät siitä aivan erilaisen kuin perinteinen lohikeitto on. Pyysimme ravintolalta reseptin, mutta tietenkään he eivät antaneet tarkkaa ohjetta. Saimme kuitenkin listan raaka-aineista. Tässä se on: keltainen sipuli, fenkoli, tilli, porkkana, palsternakka, lanttu, peruna, chili, paprika, timjami, rakuuna, valkosipuli, suola, pippuri, valkoviini, kerma, lohi / taimen / turska / ahven – jotain näistä kaloista tai vaikka kaikkia niitä. Ei muuta kuin kokeilemaan.

Stallhagenin lohikeitto hurmasi meidät.

Oluenystävien kohde

Pub Stallhagenin yhteydessä on olutpanimo, jossa tehdään Stallhagenin oluita. Vaihtoehtoja on toistakymmentä, joten luulisi, että oluenystävä löytää niistä mieleisen nautittavan. Jos erilaiset oluet kiinnostaa ja teitä on porukka, voitte tilata etukäteen tutustumisen panimoon ja maistiaiset. Kierroksia ja maistiaisia on eripituisia ja -hintaisia.

Panimon yhteydessä on myös kauppa, josta voi ostaa kotiinviemiset.

Stallhagenin olut, yksi monista vaihtoehdoista.

Uusi tislaamo

Kesällä avattu Åland Distillery on näyttö ahvenanmaalaisesta yhteistyöstä. Sen takaa löytyvät mm. Smakbyn ja Stallhagen. Åland Distillery on Smakbyn-ravintolan ja Kastelholman linnan läheisyydessä.

Tislaamon tarkoituksena on tehdä erilaisia alkoholijuomia, mutta ahvenanmaalaisen luonnon ehdoilla. Ensimmäisenä markkinoille tulivat gini ja lonkero. Ginissä on käytetty paikallisia raaka-aineita: väinönputkea, katajanmarjoja, pietaryrttiä ja siankärsämöä.

Tislaamon tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluvat omenagini ja tyrnin hyödyntäminen juomissa.

Tislaamo järjestää tunnin kestäviä kierroksia.

Åland Distilleryn lonkero maistui hyvältä.

Viimeistään ensi kesänä suuntaan uudestaan Maarianhaminaan. Ahvenanmaa on mielenkiintoinen: se on kotimaata, mutta silti tuntuu kuin olisi ulkomailla.

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (1)
  1. Marina / Dioriina
    23.11.2020, 18:03

    Itse kävin myös tänä syksynä ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalla ja pieni pala sydäntä sinne jäi. Pakko päästä uudelleen. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *