Mäti on arkiruokaa vai onko?

On, jos niin tahdot. Jos viitsii nähdä vaivaa ja napata mädin talteen kalanperkuun yhteydessä, mädille ei tule paljonkaan hintaa. Isäni oli innokas kalamies. Muistan, kuinka lapsuudessani mäti otettiin aina talteen kalasta riippumatta. Mutta varsinkin alkutalvella mateen mäti tuntui olevan herkkua. On se sitä edelleen ja maistuu myös blinien kanssa. Poimi lopusta ohje blinitaikinaan.

Myönnän, että olen laiska ja ostan mädit valmiina milloin mistäkin. Tai käyn syömässä mätiä ravintolassa. Viimeksi näin kävi, kun helsinkiläinen Bistro Manu käynnisti blinisesonkinsa ja pääsin maistelemaan heidän blinejään ja Arvo Kokkonen Oy:n valikoimiin kuuluvia mätejä.

Keittiömestari Janne Tihtonen ja villikalaspesialisti Klaus Berglund maistattivat blinejä ja mätejä Sokos Hotel Presidentin Bistro Manussa.

Vaikka mätiaika mielletään usein keskittyvän alkuvuoteen blinisesongin ajaksi, niin todellisuudessa mätiä saadaan ympäri vuoden. Näin kertoi villikalaspesialisti Klaus Berglund Arvo Kokkonen Oy:stä.

Talvella kutevat turskasukuiset kalat ja niiden serkku, made. Niiden sesonki on parhaillaan.

Klausin yksi oma suosikki on hauenmäti. Saimme maistaa sitä kevyesti savustettuna. Hyvää oli.

Mätien värikirjo on laaja. Kuvan vihertävä mäti oli yllättävän maukasta.

Klaus myös kertoi, että silakan mäti on yksi parhaista, sillä on hyvä hinta-laatusuhde. Silakka kutee keväällä ja syksyllä.

Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta mädin ravintopitoisuus on hyvä.

Siianmäti on blinien klassisin kumppani.

“Vaaleankeltaisen siianmädin lempeä ja hienostunut maku sopii hyvin blineille. Hyvän maun lisäksi mädillä on hyvät ravintopitoisuudet; siinä on runsaasti omega 3 -rasvahappoja, proteiinia sekä D- ja B12 -vitamiineja”, Klaus Berglund kertoi.

Helppo mätitarjottava syntyy, kun vatkaa yhteen vispikermaa ja smetanaa ja lisää seokseen mustapippuria ja kietoo mädin hellävaraisesti massaan. Seos on helppo tarjota vaikka paahtoleivän päällä tai keitetyn perunan seurana.

Harvinaisempia mätejä kannattaa bongailla kalatiskin lisäksi pakastealtaista.

Ja maistuu mäti hyvin voissa rapeaksi valurautapannulla paistetun blininkin kera.

Bistro Manun bliniannoksen lisukkeena on smetanan ja suolakurkun ohella siianmätiä, lohitartaria, katkarapuskagenia, savuporomoussea ja metsäsienisalaattia. 

Tässä Janne Tihtosen bliniresepti, jolla syntyy 10 bliniä.

”Vehnä- ja tattarijauhoista sekoitettua taikinaa hapatetaan yön yli, jolloin blineihin saadaan kuohkea rakenne. Kehittämäni 24 tunnin resepti toimii loistavasti kotioloissakin”, Tihtonen toteaa.

160 g vehnäjauhoja
150 g tattarijauhoa
4 dl maitoa
1,5 dl alkoholitonta olutta
3 kananmunaa
15 g kuivahiivaa
1 dl kirkastettua voita
ripaus suolaa

Lämmitä olut ja maito kädenlämpöiseksi, lisää mukaan jauhot ja hiiva. Anna kohota ja nostele taikinaa välillä, jotta käyminen on tasaista. Säilytä taikinaa kylmässä yön yli ja lisää seuraavana päivänä taikinaan keltuaiset sekä voisula. Vaahdota valkuaiset ja nostele taikinan sekaan. Paista blinit kullankeltaisiksi reilussa, kirkastetussa voissa.

Mustikkainen tiramisu tarjoiltiin lasipurkista.

Bistro Manun bliniateria alkoi ihanan samettisella maa-artisokkakeitolla. Sen jälkeen tarjoiltiin kuvan bliniannos ja jälkiruokana herkullinen mustikkatiramisu. Blinejä voi tilata myös ilman alku- ja jälkiruokaa, noin 13 euron lähtöhintaan.

Kyytipojaksi itse nautin vehnäolutta. Ylipäätään olut maistuu mielestäni mädinkin kanssa hyvältä. Mutta makuasiahan se on.

Muita S-ryhmän blinimenuja näet täältä.

Kaisan blinipostauksen löydät täältä.

Hyviä herkutteluja

Sini

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *