Matkailujulisteiden vuosikertoja

Luonto, meri- ja lentomatkat, hiihto ja mökit – mm. näitä seikkoja korostettiin menneiden vuosikymmenten Suomi-matkailujulisteissa.

julisteet sisu 1917

Piipahdimme Kansallismuseossa katsomassa Come to Finland! -julistenäyttelyn. Näyttelyssä pääsee tutustumaan, miten Suomea markkinoitiin eri vuosikymmeninä, millaisia iskulauseita ja seikkoja Suomesta haluttiin korostaa matkailijoille.

Matkailujulisteet olivat menneiden vuosikymmenien internet, joiden avulla viestiä välitettiin kaikkialle maailmaan. Näyttelyn noin sataa vintage-julistetta katsoessa huomaa, että Suomea on haluttu markkinoida toisaalta eksoottisena, erilaisena, mutta myös nykyaikaisena matkailukohteena.

Vintage-julisteet ovat autenttisia alkuperäispainoksia. Julisteiden joukossa on tekstejä, joissa kerrotaan kivoja taustatietoja, valotetaan kunkin aikakauden ajattelua jne. Osassa mainostetaan koko Suomea ja osassa tiettyjä paikkakuntia.

julisteet kolme

Kun Aero (Finnairin edeltäjä) alkoi liikennöidä ulkomaille, sitä tietysti haluttiin tuoda esille myös markkinoitaessa Suomea ulkomaalaisille.

Junamatkailun miellyttävyyttä kampanjoitiin Rautateiden rengasmatkat -teemalla useampana vuonna.

Urheilu: hiihto ja olympialaiset – ne 1940-luvulle suunnitellut kuin myös 1952 toteutuneet – näkyivät myös näyttelyssä.

Ja tietysti suomalaisten innostus mökkeilyyn näkyi hauskalla tavalla: jokaista järveä kohti yksi mökki eli suomalainen haluaa mökkeillä rauhassa, ilman naapureita.

julisteet mökki

Menneiden vuosikymmenten lisäksi graafikot ovat tehneet uusia julisteita, ja jokainen kävijä (ehkä lähinnä lapset) saa myös itse suunnitella oman matkailumainoksensa.

Näyttelyssä pyörii myös englanninkielinen filminauha, jossa kuvataan lentomatkaa Suomeen ja vierailua eri nähtävyyskohteissa. Ihanan nostalginen filmi, jota katsoessa ymmärtää, että ennen matkailussa todella oli glamouria ja laatua. Katsokaapa vaikka lentokoneateriaa ja sen tarjoilua.

Pienen käytävän varrella on viisi  pientä kuvaruutua, joissa pyörii filmejä kotimaan matkailusta eri vuosikymmeninä, esimerkiski matkasta höyrylaivalla Kuopiosta Uuteen Valamoon vuonna 1955.

Lisäksi esillä on tämän päivän graafikoiden ja taiteilijoiden tätä näyttelyä varten toteuttamia julisteita – kuvia siitä, miten he tämän päivän Suomen näkevät ja kokevat.

Kiva, hymyn huulille nostava näyttely jatkuu 28.5.2017 saakka.

Kaisa ja Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *