Mehevät munakoisorullat rapujuhlien pääateriaksi

Rapusesonki alkaa 21.7.  Rapujuhlien pääateriaksi sopii mehevät munakoisorullat  Marita Joutjärven laatiman ohjeen mukaan. Toki ateria maistuu myös ilman rapuja. 

Mehevät munakoisorullat voit tehdä viittä vaille valmiiksi ja vain lämmittää ne ennen ruokailua. Näin voit olla huoletta rapujuhlapöydässä.

Esivalmistele munakoisoviipaleet joko kuumalla pannulla öljytilkassa paahtaen tai kätevimmin grillissä ihan sellaisenaan. Hauduta hyvä kastike ja viimeistele rullat juustolla.

Nosta vuoka foliolla peitettynä mietoon uuninlämpöön, kun alatte nauttia rapuja. Näin vuoka on valmis pöytään nostettavaksi, kun on pääruoan aika. Juomaksi sopii keskitäyteläinen punaviini.

Jälkiruokana maistuu parhaiten jokin raikas ja kepeä, kuten marjainen jäädyke, semifreddo tai marjasalaatti jäätelön kera. Kaikki valmistettuna tietenkin ihanista kotoisista marjoistamme.

Mehevät munakoisorullat valmiina
Ruoka lämpenee uunissa tarjoilukuntoon rapujen syömisen aikana.

Tee mehevät munakoisorullat näin

Välimerelliset munakoisorullat

8 annosta
3 (à noin 500 g) munakoisoa

TÄYTE
500 g naudan tai lampaan jauhelihaa
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 lihaliemikuutio
1 ½ tl timjamia
1 ½ tl rosmariinia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

LISÄKSI
noin 300 g mozzarellaa

PÄÄLLE
2 dl parmesaania raastettuna
1 dl pinjansiemeniä

HUUHTELE munakoisot ja poista kanta. Leikkaa munakoisot pitkäteräisellä veitsellä pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi.

Mehevät munakoisorullat grillissä.
Munakoisoviipaleiden pehmentäminen grillissä on todella näppärää.

GRILLAA viipaleita molemmin puolin ja lado ne päällekkäin odottamaan.

OTA jauheliha huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipulit. Anna niiden hautua paistokasarissa öljyssä miedolla lämmöllä.

LISÄÄ lämpöä ja ruskista jauheliha.

KUMOA mukaan tomaattimurskat, purkkien huuhdevedet, maustekastikkeet, liemikuutio ja mausteet. Anna kastikkeen hautua ainakin puolisen tuntia. Lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista maku.

LEIKKAA mozzarellapallot kahtia ja puolikkaat ohuiksi viipaleiksi.

LADO rennot munakoisoviipaleet vierekkäin leivinpaperin päälle. Levitä kastiketta pari ruokalusikallista viipaleiden päälle. Jaa mozzarellaviipaleet kastikkeen päälle.

Täytössä mehevät munakoisorullat.
Täytä munakoisot sarjatyönä, niin homma hoituu sujuvasti.

KÄÄRI kukin täytetty viipale rullaksi aloittamalla paksuimmasta päästä. Nosta rullat öljyttyyn uunivuokaan ripi rinnan.

RIPOTTELE päälle vielä parmesaaniraaste.

KYPSENNÄ rullia 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

RIPOTTELE pinjansiemenet pinnalle kypsennyksen puolivälissä.

ANNA ruoan jäähtyä, peitä foliolla ja anna odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään.

KUN aloitatte alkuruokaa, nosta vuoka 150-asteiseen uuniin ja anna lämmetä noin puolisen tuntia folion alla.

TARJOA lisänä raikasta salaattia.

Voit tuunata mehevät munakoisorullat näinkin

  • Jos haluat ruoasta kasvisversion, korvaa jauheliha Härkiksellä tai nyhtökauralla.
  • Halutessasi rulliin lisäpotkua, murenna mozzarellan seuraksi tai sen tilalle homejuustoa.
  • Jos kastiketta jää, nauti se vaikka pastan kastikkeena.

Tiesitkö tämän ravuista?

  • Ravustuskausi alkaa meillä heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun loppuun asti.
  • Tuhoisa rapurutto harvensi olennaisesti jokirapukantaamme.
  • Jokiravun rinnalle 1960-luvulla Suomeen istutettiin pohjoisamerikkalaisia täplärapuja, jotka voi tunnistaa niiden saksentaitteessa olevasta vaaleasta laikusta.
  • Lisäksi vesistöissämme tunnetaan itäeurooppalainen kapeasaksirapu.
  • Ykkössijaa arvostetuimpana pitää jokirapu, mutta täplärapu on edullisemmalla hinnallaan myös suosittu.
  • Ulkomaisia keitettyjä pakasterapuja alettiin tuoda Suomeen 1970-luvulla. Useimmiten ne ovat joko espanjalaisia, kiinalaisia tai amerikkalaisia.
  • Rapupöydän juomiksi sopivat vesi, valkoviini (sauvignon blanc, riesling, grüner veltliner, chardonnay), olut (vaalea lager, vehnäolut) ja snapsi (maustamatonta tai akvaviittia).

Resepti ja kuvat Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

kokeile myös

Taivaallinen metsien mousse – parempi puolukkavispipuuro

Grillilohi saa vaihtelua tymäköistä mausteista

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *