Miehekkäät keittokirjat – vaikka lahjaksi isälle

Jos luulit, että kiinnostus kirjoihin on mennyttä, erehdyt. Jatkuvasti ilmestyy mitä mielenkiintoisempia kirjoja, joihin on kiva palata keittiössä tai makumatkalla sohvalla loikoillen. Itse olen ihastunut näihin kahteen ruokakirjaan, jotka ovat ilmestyneet nyt syksyllä. Kumpikin sopii hyvin lahjaksi vaikka isänpäivänä tai jouluna.

Kiinnostuin kirjoista, sillä molemmat vaikuttivat ratkaisevan ruuanlaitto-ongelmiani. Toisessa on ohjeita arkeen, toisessa minulle uudenlaiseen kokkailuun.

Henry Alénin Arkiruokaa ja makumuistoja (Readme) on tehty helpottamaan arkiruuanlaiton ahdistusta. Hetkeä, jolloin pitäisi kokata, mutta ei keksi mitä. Tämän ongelman kanssa painiskelen itsekin, sillä teen joka päivä kotona ruokaa kahdelle hengelle. Pyörittelen samoja ruokia, joten kirja kiinnosti mahdollisien arkivinkkien vuoksi. Ja niitähän löytyy, kuutisenkymmentä kappaletta!

”Olen koonnut kirjaan helppoja arkiruokia, joissa ei ole liikaa työvaiheita eikä raskaita raaka-aineita. Maustamisessa olen soveltanut uudenlaisia makuja. Lähtöajatuksena oli, että kun on nälkä, miettii mitä haluaa syödä, mitä raaka-aineita saa kaupasta ja mikä valmistuu nopsaan”, kertoi Henry Alén reseptien taustaa.

Kirjan alussa on viisi helppoa ohjetta, joilla arkiruuan laittaminen helpottuu.  Sitten muutama vinkki ruuanlaitossa tarvittavista astioista ja välineistä. Henry kertoi esimerkiksi tekevänsä usein ison salaatin, jota syödään useampana päivänä eri lisukkeiden kanssa. Hän suosii arkena pastaa, perunaa ja riisiä.

Perheen yhdeksi suosikiksi on noussut kuvan keitto, jota perheen äitikin on joutunut opettelemaan valmistamaan.

Koska kesällä kokataan usein ulkona, mukana on perusasiaa grillauksesta ja reseptejä grilliruuista.

Kirjassa ei ole jälkiruokia, sillä Henry ei tee ikinä mitään makeata kotona. Hän on myös huono leipomaan, eikä kotona ole edes yleiskonetta.

Vinkkejä on myös hieman parempaan vierasruokaan.

Lopuksi hän vinkkasi perkamaan maustekaapin pari kertaa vuodessa, ja poistamaan tahmaiset tai vanhat mausteet. Mausteiden säilytyspaikka ei ole liesituulettimen yläpuolella oleva lämmin ja kostea kaappi.

Tomi Björkin Björk&Aasia (Cozy Publishing) vie ruokamatkalle Aasiaan. Kirjan mukana pääsee sukeltamaan Filippiinien, Thaimaan, Laosin, Etelä-Korean, Hongkongin, Balin, Vietnamin, Japanin ja Taiwanin parhaiden makujen, tuoksujen ja ruokaelämysten äärelle.

Kirja kiinnosti erilaisuudellaan. Olen syönyt usein Tomin ravintoloissa ja saanut aina hyvää ruokaa. Nyt olen kirjan insiroimana päivittänyt maustevalikoimaani, sillä aivan perusvalikoimalla ei kirjan reseptejä pysty toteuttamaan. Kun kaikki on kasassa, alkaa reseptien kokeilu.

Lanseeraustilaisuudessa maistellut ruuat lupasit hyvää, niin maukkaita ne olivat.

”Inspiroitukaa kirjasta ja soveltakaa ohjeita mielenne mukaan. Toivon, että ruokailuun ja ruokaseuraan keskitytään. Nautitaan ja ollaan läsnä juuri siinä hetkessä.”

”Suurin osa kirjan ruuista on tehty kaupan raaka-aineista. Moni mauste löytyy säilöttynä tai tuubina, ellei tuoretta ole tarjolla”, kertoi Tomi Björk kirjan lanseeraustilaisuudessa.

Kirjasta voi todellakin nauttia myös vain katselemalla. Kuvissa on paljon silmänruokaa ja katumaisemaa katsottavaksi.

Hyviä kokkauksia ja kertokaahan miten ne ovat sujuneet.

Sini

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *