Mielenkiintoinen ja laajin Sarpaneva-näyttely

Timo Sarpaneva oli Suomi designin kulta-ajan muotoilija. Hänen monipuolisuutensa näkyy loistavasti Helsingin Designmuseon Timo Sarpaneva -näyttelyssä.

Timo Sarpaneva (1926-2006) aloitti uransa graafikkona. Vuonna 1951 Iittala palkkasi hänet suunnittelijaksi. Muutamaa vuotta myöhemmin hän voitti arvostetun Milanon triennaalen Grands Prix -palkinnon.

Sarpaneva oli multilahjakas, kansainvälisesti tunnustettu muotoilija. Suuri yleisö tuntee hänet varmasti lukuisista lasiesineistä, mm. Festivo-kynttilänjaloista ja Tsaikka-laseista, joita Iittala valmistaa vieläkin. Myös taidokkaat, linjakkaat ja vähäeleiset taidelasiesineet ovat varmaan monelle tuttuja ainakin kuvista ja miksei myös laatuhuutokauppojen listoilta.

Pelkistetyt ja virtaviivaiset Kajakit.

 

Kaikki eivät varmaan tiedä, että vuonna 1956 Sarpaneva suunnitteli vielä tänä päivänäkin Iittalan tuotteissa olevan i-logon, jota Sarpaneva ensin käytti vain suunnittelemiinsa laseihin. Vähitellen yhtiö alkoi käyttää tuota puna-valkoista logoa muissakin tuotteissa.

Iittala-logo on Sarpanevan suunnittelema.

 

Uransa aikana Sarpaneva teki töitä myös mm. saksalaiselle Rosenthalille suunnittelemalla Suomi-astiaston. Sekin astiasto on edelleen tuotannossa.

Näyttelyn suunnittelussa vahvasti mukana ollut Timo Sarpanevan puoliso Marjatta Sarpaneva kertoi näyttelyn lehdistötilaisuudessa, että Timo ei olisi halunnut Suomi-asiastoon mitään kuvia. Sopimuksen mukaan tehtaalla oli kuitenkin siihen oikeus – ja se myös käytti sitä pyytämällä oman aikansa suuria taiteilijoita suunnittelemaan kuvituksen. Näyttelyssä on nähtävillä Salvador Dalin koristelu vuodelta 1976.

Marjatta Sarpaneva kertoi lehdistötilaisuudessa miehestään ja tämän suunnittelemista tuotteista. Edessä Ahtojää-teos ja taustalla sen puumuotit.

 

Näyttelyn varhaisimmat työt, piirustukset, ovat Timo Sarpanevan kouluajoilta ja viimeisimmät, 2000-luvun alussa Muranossa toteutetut lasityöt.

Vitriinistä löytyy myös Timon suunnittelema pannumyssy, jonka äiti ompeli. Sillä nuori Timo osallistui Italiassa pidettyyn kilpailuun. Marjatta Sarpaneva totesi, että eiväthän italialaiset ymmärtäneet pannumyssyn käyttöä, vaan totesivat sen olevan ”karnevaalihattu”. Sillä Sarpaneva sijoittui palkintosijoille.

Pannumyssy, jota italialaiset luulivat karnevaalihatuksi.

Eikä Sarpanevan luovuus jäänyt vain lasiin ja teräkseen, vaan näyttelyssä ovat esillä myös hänen suunnittelemansa puvut ja Ambiente-kankaat.

Näyttelyn helmiä ovat myös Marjatta Sarpanevan kuvaamat filmit, jotka ovat suorastaan ainutlaatuisia.

Bongaa ainakin nämä

Orkidea

Ahtojää ja sen puumuotit: se jättikokoinen lasityö, joka täyttää huoneen ja puumuotit ovat taustaseinällä

Suomi-astiasto, valkoiset asiat, kannun muotti ja Dalin koristeltu versio

Nuoren Sarpanevan piirrokset

Mäntyniemi-hopeakalusto, jota käytetään Mäntyniemessä

Kajakit, virtaviivaiset taidelasiesineet

Tämä kaikkien aikojen laajin Timo Sarpaneva -näyttely on Helsingissä Designmuseossa 23.9.3018 saakka.

Jos olet vähänkin kiinnostunut 50- ja 60-lukujen lasiesineistä, taidelasista ja suomalaisesta muotoilusta, tätä näyttelyä ei kannata jättää katsomatta.

Kaisa

PS Lue myös Sinin 1,5 vuotta sitten kirjoittama postaus.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *