Naiselo 45+
Naiselo 45+

Mihin työaika valuu?

Tuskin olen ainoa, jonka työpäivä tuntuu valuvan jonnekin mustaan aukkoon. Tehokkaita tunteja on entistä vähemmän, aika kuluu epäoleelliseen tekemiseen. Onko vika minussa vai missä?

Jotta saisin jotain tolkkua asiaan, pidin hieman aikakirjaa. Kirjasin ylös, mitä milloinkin teen ja laitoin perään +, kun tekeminen vei asioita eteenpäin ja -merkin, kun tekeminen oli hukkaan heitettyä.

Suosittelen tätä muillekin. Syytä oli paljon itsessä ja myöskin muuttuneissa työtavoissa. Oma tekeminen vaatii jämäköitymistä ja asioihin keskittymistä. Sellainen on esimerkiksi sähköpostien seuranta. Saan päivittäin keskimäärin 50-100 sähköpostia.  Nyt ajastan sähköpostien lukuhetken. Lukaisen silloin ne läpi ja reagoin heti tärkeimpiin. Hyvä tietää -mailit tallennan, muut lajittelen suoraan roskiin.

On asioita, joihin en vielä löytänyt ratkaisua. Yllättävän paljon aikaa kuluu infoista puuttuvan tiedon metsästämiseen. Yritysten kutistuneet palvelut verottavat minun työaikaani.  Kun ei ole aikaa tai halua kohdata asiakasta, esimerkiksi yrityksen yhteystiedot piilotetaan monen klikin taakse, jottei asiakas vahingossakaan soittaisi. Ja jos soittaa, ei vastata. Ei edes soittopyyntöön. Yhteydenpito ohjataan sähköpostiin. Mutta kuka siihen vastaa ja milloin, se jää hämärän peittoon.

Minusta on tullut myös postinkantaja. Eräänä päivänä ajelin autolla 50 kilometriä noutamassa minulle lähetettyjä, työhöni kuuluvia postipaketteja. Ennen ne tulivat lähetillä toimistooni. Nykyisin ne lähetetään milloin minkäkin palvelun kautta. Haen paketteja naapurikaupungista, omasta postista ja lähialueiden ruokakaupoista. Päivystän välillä iltaisin toimistossa odottamassa työpaketteja, jos lähettäjä on unohtanut kirjoittaa yritykseni nimen pakettiin. Yksityishenkilön paketit jaetaan illalla.

Ystävättäreni, hyvinvointikonsultti, kysyi minulta taannoin, kun valittelin kiirettä: Kuinka sinulla on oman johtamisesi laita? Tunsin piston ja jäin miettimään. Työstän tätä asiaa entistä pontevammin. Keskityn, en haahuile.  Opettelen käyttämään tietokoneen ohjelmia tehokkaammin.

Tavoitteena on viiden päivän työviikko ja inhimilliset yhdeksän työtuntia päivässä. Haave, joka tällaiselle pienyrittälle tuskin toteutuu. Mutta hyvä porkkana skarppaamiselle se on.

Kertokaahan vinkkejä, kuinka olette asiat ratkaisseet.

Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *