Naiselo 45+
Naiselo 45+

Mikä saa ihmisen ilkeilemään?

Muutama viikko sitten TV2:n Kioski-ohjelma sai verenpaineeni kohoamaan. Siinä käsiteltiin kiusaamista.

Katsottuani ohjelmaa hämmästelin, mikä saa aikuiset ilkeäksi toisia kohtaan. Ovatko tällaiset aikuiset olleet lapsena koulukiusaajia vai -kiusattuja? Vai mikä sai heidät muuttumaan?

Mikä saa ihmisen pilkkaamaan toisen kokoa, nenää, kasvojen luomea, sääriä, roikkuvia silmäluomia tms.? Eihän pilkan kohde voi niille mitään. Tuollainen käytös on suorastaan vastenmielistä ja ala-arvoista.

Sääliksi käy myös nuoria, jotka joutuvat kiusatuiksi  ja suljetuksi pois ryhmästä. Heillä ei ole vielä riittävästi elämänkokemusta käsitellä asiaa. Monet heistä saavat vuosikymmenten traumat. Tällaiseen pitää kaikkien aikuisten puuttua, niin vanhempien, naapureiden kuin opettajienkin. Kiusaamisessa pitää olla nollatoleranssi. Jos kiusaamiseen ei puututa varhaisessa vaiheessa, kiusaaja jatkaa toimiaan ja kiusaaminen jopa pahenee. Aikuisten käytös ”siunaa” tällaisen toiminnan.

Luin yleisönosastosta ehdotuksen: koulukiusaajan pitäisi pitää julkinen esitelmä, jossa hän kertoo, miksi hän kiusaa, mitä tyydytystä hän saa kiusaamisesta jne. Hyvä ehdotus. Ei muuta kuin käyttöön niin kouluissa kuin työpaikoillakin.

Tämän päivän ilmiöihin kuuluu myös herjakirjoittelu nimettömänä lehtien nettisivuille, blogeihin tms.. Tästä syystä me Naiselossa emme ole antaneet mahdollisuutta kontrolloimattomaan kommentointiin. Puskasta on niin helppo huudella, epäasiallisestikin. Onneksi, ainakin toistaiseksi, blogimme on säästynyt herjakommentoinnilta. Te, lukijamme, olette fiksuja aikuisia.

Kaisa

Kommentit (6)

 1. Maarit Takala

  Hyvä idea tuo julkinen esitelmä, kannatetaan! =)

  • Kaisa Virtanen

   Hei Maarit, minustakin tuo julkinen esitelmä on loistava idea. Toivottavasti kouluissa ja työpaikoilla tämä otettaisi käyttöön.
   -Kaisa

 2. Mielenkiintoinen ilmiö

  Olen miettinyt tätä ihan tosissani ja miettinyt tästä jo väittäriä ihan siksikin, että löytäisin edes jonkun syyn aikuisten ihmisten ala-arvoiseen käytökseen. Useita blogeja jo vuosia ja taas vuosia seuranneina olen huomannut, että ongelma tuntuu pahenevan.

  Ikävät kommentit eivät juuri koskaan liity esimerkiksi blogissa esillä olleeseen asiaan, joka olisi ok., koska asioistahan on saatava olla railakkaastikin eri mieltä ja asiallinen reflektointi vie aina asioita tavalla tai toisella eteenpäin, vaan se on nimenomaan bloggaajan ulkonäköön, persoonaan tai muuhun henkilökohtaiseen asiaan liittyvää ilkeilyä.

  Normaalistihan ihminen vaihtaa blogia, jos bloggaaja tai blogi ei vastaa sitä mitä lukija haluaa, mutta nämä ilkeilijät tuntuvat roikkuvan juuri niissä blogeissa, jotka ärsyttävät heitä syystä tai toisesta ja silloin voisi kyllä helposti vetää sen johtopäätöksen, että kyseessä on nimenomaan samasta ilmiöstä kuin kiusaamisessa noin yleisemminkin eli kiusaaja saa siitä itse jotakin tyydytystä. Se, onko kyseessä entiset kiusatut vai kiusaajat onkin sitten todella mielenkiintoinen kysymys ja onko kyseessä aina oikeasti anonyymi kiusaaja, vai onko hän sittenkin jostakin menneisyydestä tuttu (tämän kokoisessa maassa melko todennäköistä).

  • Kaisa Virtanen

   Hei Mielenkiintoinen ilmiö, kiitos kommentistasi. Olen huomannut, että yhä useampi ihminen hämmästelee joidenkin lähes herjauskommentteja. Onko syynä nimettömänä tai nimimerkin takaa huutelun helppous vai kuvastavatko kommentit kirjoittajan pahaa oloa? Silti sellainen ei ole puolusteltavissa. Henkilöön kohdistuvat herjaukset ja kiusaukset ovat ala-arvoisia.
   Tästä todellakin saisi väitöskirjan. Tee se!
   -Kaisa

 3. Arja

  Tuohon otsikkoon kun saisikin vastauksen, niin tämä maailma olisi niin paljon parempi paikka elää!
  Paistetta ja iloa päivään!

  • Kaisa Virtanen

   Hei Arja, olet niin oikeassa. Toivottavasti tähänkin tulisi muutos.
   -Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *