Mikä viini joulupöytään?

Pyysimme kahdelta ruoka- ja viiniammattilaiselta ruokajuomasuosituksia erilaisille jouluruuille. Mikä suosittelee ruokatoimittaja, entä juomamaahantuoja?

tiinaRuokatoimittaja Tiina Rantanen, Himahella-blogi: 

”Nauti lempiviiniäsi”

Monille joulu on vuoden suurin ruokajuhla. Suomalainen joulupöytä on kuitenkin sellainen makujen sinfonia, että varsinaista täsmäviiniä on vaikea löytää. Mikään ei luonnollisestikaan estä valitsemasta omaa lempiviiniään joulupöytään. Punaisena tai valkoisena.

Joulupöydän viinivalinnassa suomalaiset jakautuvat kahtia. Toiset panostavat laatuun, toiset taasovat sitä mieltä, että viinikellarin aarteita ei joulupöydässä kannata avata.

Kalan kaverit

Joulun kalapöydän makumaailma on usein kovin sekalainen. Hapokkaat ja hedelmäiset valkoviinit toimivat keskimäärin tammitettuja paremmin. Olut on hyvä kumppani maustesilleille ja -silakoille, jotka eivät oikein maistu viinien kanssa.

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2016, Chile, 12,99 e Kuiva, hapokas, runsas ja sitruunainen chileläinen riesling sopii julupöydän kylmien alkuruokien seuraan. Hyvä paritus graavatuille kaloille ja myös venäläiselle sillille.

Matua Sauvignon Blanc 2015 hanapakkaus, Uusi-Seelanti, 22,90 e (1,5 l) Uusseelantilainen sauvingon blanc on kuiva, hapokas, sitruksinen, herukkainen, kevyen yrttinen ja hennon mineraalinen. Yksi monopolin parhaista hanapakkauksista. Monipuolisia makuelämyksiä joulun monipuoliseen kalapöytään.”

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2013 , Ranska, 19,99 e Alsacelainen rieslingon hieno jouluisen kalaruokapöydän viini. Pieni jäännössokeri pyöristää hapokkuutta ja auttaa viinin parittamista niin kalojen kuin pateidenkin kanssa.”

Tiedossa vegejoulu?

Useimpien salaattien ja kasvisruokien makuun sopii kuiva, kevyehkö valkoviini.

Mikäli joulupöydässä on vaikkapa uunissa kypsennettyjä punajuuria, kalojen kanssa suositeltu chileläinen Cono Sur -valkoviini sopii vegenkin lasiin.

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2016, Chile, 12,99 e

Hedelmäinen kuiva roseeviini sopii useimpien kasvisruokien seuraan. Rosee on yleinen viini esimerkiksi Etelä-Ranskassa, joten se yhdistyy luontevasti välimerellisen yrttisiin kasvisruokiin.

That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2015, Saksa,  13,50 e Kuiva rosée -viini kelpo kumppani salaattien kanssa.

Kasvikset voi valmistaa monella tavalla, mikä vaikuttaa ratkaisevasti juomavalintaan. Grillaaminen, paistaminen tai juustolla gratinoiminen voimistaa makua, joten voit halutessasi tarjota myös tukevampaa juomaa. Joulupöydässä kevyt ja notkea punaviini sopii vaikka kasvistaginen seuraksi, joka on maustettu jouluisilla mausteilla.

Kasvisruokien olutpareina viihtyvät ennen kaikkea vaaleat, raikkaat ja suhteellisen kevyet vehnäoluet sekä lager ja pils. Samat oluet sopivat myös kalan kanssa nautittaviksi. Runsasmakuisten kasvisruokien kanssa kannataa harkita vaikka aromikasta alea.

Kinkun ja lihan kaveriksi

Monien mielestä kalliit viinit jouluisen makusekamelskan kanssa ovat silkkaa haaskausta. Klassinen valinta kinkun kaveriksi olisi olut, suomalainen tumma lager. Joulukinkun olueksi käyvät esimerkiksi tumma lager, vahva lager ja ale. Kinkkuoluessa saa olla aromikkuutta ja täyteläisyyttä. Kinkku ja makeahkot laatikot viihtyvät myös ranskalaisen, kuivan omenasiiderin kanssa samalla aterialla.

Jos viiniä kuitenkin halutaan nauttia ja pöydässä vielä istuu koko suku, järkivalinta on hyvän hinta-laatusuhteen omaava ja helposti lähestyttävä, notkea punaviini. Älä valitse sitä Alkon tuhdeinta punaviiniä, vaan mielummin keskitäyteläinen-merkinnän omaava viini. Kinkun kanssa maistuu melkein paremmin hedelmäinen ja tammitettu valkoviini. Valitse vaikkapa chardonnay tai viognier Uudesta maailmasta tai Ranskasta.

Kinkkuviiniä valitessa kannattaa huomioida myös muut ruokalajit. Kovin tuhdit, hillomaiset tai voimakkaan tanniiniset punaviinit jättävät helposti kinkun soittamaan toista viulua. Ne eivät myöskään sovi yhteen melko hennon ja hieman makean makumaailman kanssa, jota kinkun ohessa tarjottavat laatikot, herneet ja kastikkeet edustavat

Tommasi Graticcio Appasionato 2014 hanapakkaus; Italia, 34,90 (3 l) Notkeassa punaviinissa maistuu jouluiset mausteet, jotka täydentävät mainiosti joulupöydän makuja. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen ja mausteinen punaviini Italiasta.

Rouge de Carsin Suomi Finland 100 2014, Ranska, 14,69 e Suomi 100 juhlavuotta voi juhlistaa joulupöydäss Juha Berglundin tuottamalla juhlaviinillä. Se on Keskitäyteläinen, keskitanniininen, herukkainen, hapankirsikkainen, kevyen karhunvatukkainen, mausteinen ja tamminen. Sopii myös punaisen lihan ja juustojen kaveriksi.

jouluviini

Anakena Ona Special Reserve Riesling Chardonnay Viognier 2014,Chile, 14,58 e Chileläinen sekoiteviini on kuiva, hapokas, aprikoosinen, viheromenainen, kypsän sitruksinen, hennon yrttinen, kevyen tamminen, ryhdikäs. Se sopii niin kinkulle kuin savustetulle kalkkunalle.

Avainasiakaspäällikkö, asiantuntija, ”viinipastori” Juha Rantala, Norex Selected Brands: Punkku on joulupöydän kunkku

juha-norex

Perinteisille jouluruuille

Perinteisen joulupöyän kunkku Chateau Neuf du Pape Vieux Lazaret Rouge, 28,90 e/plo Alkon vakiovalikoimasta oikea joulupöydän kunkku! Tai sitten täyteäinen, mehevä ja hilloinen, Ironstone Old Vine Zinfandel -punaviini Jenkeistä hintaan 11,90 e.

Kalojen kaveriksi

Wolfberger (W)2, joka on Riesling Pinot Gris rypäleistä tehty valkoviini Ranskasta, 13,69 e Alkon vakiovalikoimasta tai sitten Barth Riesling Fructus, joka on hedelmäinen Riesling hintaan 13,90€/plo joka on saanut paljon kehuja ja nostetta viime aikoina.

Vegeruokailijoille

Ehdotan Stellar Organic Winery’n Live-A-Little Wildly Wicked White, 8,99 e. Se on Etelä-Afrikasta . Toinen vaihtoehto on raikas ja hedemäinen Savia Viva Xarel-lo -valkoviini 8,59 e, myös Alkon vakiovalikoimasta.

Kaisa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *