Mitä jäi kesälomasta käteen?

On aika palata kesämökiltä kaupunkiin – ainakin toviksi. Autoa pakatessa kelasin kesän tapahtumia ja mietteitä ajatuksella mitä jäi kesälomasta käteen.

Kun lähdin mökille etätöihin ja lomalle pari kuukautta sitten, suunnitelmissa oli tehdä pieniä lähimatkoja, loikoilla ja lukea. Otin mukaan ison kirjapinon, eri säillä kenties tarvittavia vaatteita ja hmm – kukkia.

Niitä autoon kantaessa hymähtelin itselleni; hullu, et tarvitse näitä koko kesänä. Kuinka oikeassa alitajuntani olikaan! Kirjat jäivät paria lukuunottamatta lukematta, vaatteet pääosin käyttämättä. Ja ne parvekkeella kasvattamani kesäkukat nuutuivat kesän ensimmäisissä rankkasateissa.

Mitä jäi kesälomasta käteen?

Paljon iloa, rentoutumista, nauttimista upeasta maamme luonnosta ja lämmöstä, kivoja tapaamisia ja sitä ihanaa omaa aikaa, jolloin en tehnyt yhtikäs mitään. Päätin, että pyrin jatkamaan näitä kaikkia myös nyt loppukesällä ja syksyllä.

Ainakin näistä asioista aion pitää kiinni:

1. Teen sitä mikä tuntuu parhaimmatta juuri sillä hetkellä. Jos huvittaa jäädä vaikka lorvimaan, niin sitten jään, enkä pode huonoa omaatuntoa laiskuudesta.

Tämän opin kantapään kautta – jälleen kerran. Minulla on jääräpäinen ajatus takaraivossa, että joka päivä pitää kuntoilla ja kävellä vähintään se 10 000 askelta.  Toki tunsin, että jalkani kipeytyi, mutta jälleen kerran luulin pääseväni kivun yli.

Typeräähän se oli. Jalkani kipeytyi niin, että vasta ammattilainen sai sen laukeamaan.

Ylä- ja keskivartaloa treenasin suppaillen ja soutaen. Vesi rauhoittaa minua.

2. Keskityn hetkeen – tässä olen surkea.

Mielikuvitukseni laukkaa koko ajan. Mietin tulevaa tai jotain täysin epäoleellista sen sijaan, että olisin läsnä siellä missä olen. Kuuntelisin muita ja yrittäisin muistaa keskustelut. Kun useampaan kertaan kuulin hajamielisyydestäni tänä kesänä lapsiltani, aloin hiljalleen uskoa heitä. Nyt yritän parantaa. On kyllä vaikeaa.

Mummuillessa tosin ajatukseni ovat vain tässä puolitoistavuotiaassa suloisuudessa. Kesällä luettiin, leikittiin ja laitettiin leikkimökki kuntoon. Tivoliinkin ehdittiin. 

3. Tapaan enemmän ystäviäni.

Miten kivaa olikaan viettää aikaa ystävien kanssa Hangossa, Savonlinnassa ja Punkaharjulla. Ja tietenkin täällä mökillä vanhojen kavereiden ja uusien tuttavuuksien kanssa.

Piipahdin viime viikolla Oulussa, Kalajoella ja Alajärvellä. Oulussa sattui olemaan Taiteiden yö, joten väkeä oli liikkeellä melko paljon. Turvavälien pito maskit kasvoilla onnistui ainakin alkuillasta.

Mitä jäi kesälomasta käteen?
Oulun toria valvoo Toripolliisi-patsas, suihkulähteet ovat hyvä maamerkki. Ainolanpuiston ruusut kukoistivat ja siellä viriteltiin tapahtumapisteitä illan Taiteiden yötä varten. Kuulimmepa tovin Oulun sinfoniaorkesteriakin lasten konsertissa.

Olipa kivaa kierrellä katselemassa paikkoja tällä kertaa paikallisten asukkaiden kanssa.

Oulun torin rannassa kauppahallin takana on vanhoja aittoja, joissa myydään käsityöläisten tuotantoa: koruja, keramiikkaa, taottuja töitä ja vaatteitakin. Kannattaa poiketa.

Ajoimme Oulusta Raahen kautta Kalajoelle, sillä halusin nähdä Raahen vanhaa kaupunkia.

 Raahessa kannattaa pysähtyä kahville Langin kauppahuoneelle, jossa toimii sekä kaunis kahvila putiikkeineen että hotelli. Sisustus on kaikissa superkaunis ja pieteetillä tehty.

Raahesta matka jatkui Kalajoelle.

Kalajoen hiekkasärkät ovat upeat. Aurinkoisena ja lämpimänä päivänä olo oli kuin ulkomailla. Asuimme aivan meren rannalla ja olisin voinut tuijottaa upeaa auringonlaskua ja kuutamoa koko yön.

Upeat rannat ja sääkin suosi. Rannalla oli olo kuin ulkomailla. Kahlasin todella pitkälle, että sain uitua. Vesi oli vielä suloisen lämmintä ja aurinko helli.

Vasemmalla kaupungintalo, oikealla Villa Väinölä, jonka Aalto suunnitteli veljelleen vuonna 1926, keskellä Alvar Aallon esikoistyö, keltainen Nuorisoseuran talo, alhaalla vasemmalla kirjasto ja oikealla sairaala.

Kalajoelta kurvasimme Alajärven kautta takaisin mökille Mikkelin seudulle. Alajärvellä asuva ystäväni Maikki esitteli Alvar Aallon esikoistöitä. Alvar Aalto vietti lapsuuden ja nuoruuden kesiä Alajärvellä ja siellä oli hänen henkinen kotipaikka.

Arkkitehtuurista sujahdimme sujuvasti sisustusasioihin, sillä Maikilla on SisustusKokon -puoti Alajärvellä ja Seinäjoella.

SisustusKokon-myymälät ovat runsauden sarvia. Maikki tekee myös sisustussuunnitelua koteihin. ravintoloihin ja hotelleihin. Kannattaa siis kysyä myös sisustusvinkkejä häneltä.

4. Jatkan lähimatkailua. Nyt kun ulkomailla reissaaminen ei houkuttele, keskityn kotimaahan. Syksyn kuulaat ja kauniit ruskamaisemat ovat kuulema kokemisen arvoisia. Toivonkin, etteivät kaikki matkailupalveluita tarjoavat lyö oviaan kiinni. Paluumatkan varrella moni yrittäjä kertoi sulkevansa ovensa lähipäivinä, koska koulut jo alkoivat.

5. Luen enemmän kirjalisuutta ja vähemmän somehömppää. Nostin lukemattomien kirjojen pinon näkyville, josko käteni tarttuisi niihin paremmin ja uskoisin, että minulla on oikeasti aikaa lukea ne. Minähän nautin lukemisesta.

Maisemien tuijottelusta en aio luopua. Katsokaa nyt tätäkin hulppeaa maisemaa laituriltamme eräänä heinäkuun iltana.

Miten sinun kesäsi sujui? Onnistuitko toteuttamaan kesäsuunnitelmasi?

Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *