Mitä kysymystä et haluaisi kuulla?

“Ootko treenannu sikana pohkeita ku on niin mahtavat?” “Oletko ajatellut laihduttaa?” “Onko sulla jo vaihdevuodet?” Pyysin viime vuoden lopulla facebook-ystäviäni listaamaan kysymyksiä, joita he eivät halua kuulla. Kun luin niitä, hämmästelin, mitä kaikkea ihmiset voivat udella toisilta.

Olin jo välillä unohtanut tämän kyselyni ja ne vastaukset. Asia muistui mieleeni, kun viime viikolla sain jälleen kysymyksen, jota en itse voisi kysyä keneltäkään vastaavassa tilanteessa olevalta enkä halua kuulla tätä: “Tapailetko ketään miestä tai seurusteletko?” Ensimmäisen kerran minulta kysyttiin tuollaista vajaa puoli vuotta mieheni kuolemasta – ja sen jälkeen lukuisia kertoja, lähes kuukausittain. Sanon suoraan: minusta tuo on epähienoa, tungettelevaa. Tuo asia ei kuulu näille kyselijöille. Kaikkein hulluinta on, että jotkut ovat kyselleet tätä jo monta kertaa eivätkä ole oppineet yhdestä vastauksestani.

Asiattomat kysymykset saavat minut lähes repimään hiukset päästäni.

 

Tässä vielä lisää kysymyksiä, joita face-ystäväni listasivat:

Koska te meette kihloihin (ulkopuolinen kosinta on nolo).

Onko sulla jo vaihdevuodet?

Joko käytät tenoja?

Miten sä olet yhtäkkiä noin vanhentunu?

Kuinkas sun vaihdevuodet? joka esitettiin minulle kuuluvalla äänellä ja kysyjä oli hekilö, jolta kysellään käyttäytymisneuvojakin. En ollut vielä tullut kaapista vaihdevuosiasiassa. Olisin voinut tappaa hänet.

Selkäsairaana ollessani yksi ventovieras kysyi minulta: “Onko sulla peräpukamia? ”

Multa kysyttiin tänään, kauanko “aion vielä lusia”. Koska satun pitämään työstäni, kysmys ei ollut ihan osuva. Kauanko ei ole pelkästään minun päätettävissäni, sen olen viime vuosien aikana oppinut. En osannut vastata, kun en tiedä, mitkä ovat fiilikset siinä vaiheessa, kun olisi ensimmäinen mahdollisuus jäädä eläkkeelle eli 63-vuotiaana.

Mua ärsyttää joskus miesten puolesta se, että niiden ulkonäköä voi vielä reteämmin arvostella: “Jaaha, joko on sata kiloa rikki?” tai suoremmin “Oletpa lihonut”. Hiusten lähtö on kans yks aihe. Siis jokainen kuitenkin tietää, että naisten painoa ei saisi arvostella, mutta miesten kohdalla tämä on jotenkin sallitumpaa. Tosin heillä on kyllä vasta-argumentitkin valmiina. Eräs tukeva sukulaismies vastaa näihin aina, että “alle satakiloiset punnitaan neuvolassa” tai “olen niin rikas, että tukkakin on aitoa nahkaa”. Mutta oon kuullut, että kyllä se silti sattuu.

Olen kyllä hämmästynyt joidenkin henkilöiden suorasukaisuudesta. Onko kyse ajattelemattomuudesta vai mistä?

Kaisa

 

Kommentit (3)
  1. Kieltämättä kysymyksiä on, joita ei olisi halunnut kuulla. Kyllä ylipainoinen tietää sanomattakin olevansa ylipainoinen. “Milloinka tuo syntyy?” Ja osoitetaan vatsaan. Pysyvästi sairaana saan kuulla myös “olethan muistanut liikkua, ettet jämähdä vuoteeseen?”. Tottakai olen! Enempää en pysty! Ja silloin kun menin naimisiin, vuosia kysyttiin lähes viikottain “joko olet raskaana?”, “milloin vauvan aika?”. Lapsia ei tehdä! Lapset ovat lahjoja joita saadaan korkeammalta jos saadaan. Lapsettomuus ja keskenmenot yhtenään itsessään jo satutti. Siihen ne “pitäs tehdä jo”-jutut saivat sydämen vuotamaan verta.

    1. Hei Katinka! Huh, onpa tökeröä kysellä tuollaisia asioita. Lapset eivät ole kuin maitopurkit, joita vain otetaan hyllyltä. Ja yli- tai alipaino – tai mikä tahansa paino – on niin henkilökohtaista, ettei sitä toisten tarvitse kysellä tai kommentoida.

      Välillä tulee mieleen, ovatko hyvät tavat kadonneet.

      Tsemppiä!
      -Kaisa

  2. Olen pitkäaikaissairas. Vammautunut,liikuntarajoitteinen.
    Tapasin kaupassa vanhan ystävän,emmekä olleet nähneet vuosiin.
    Hänen tervehdyksensä oli: Ootpa sä lihonnut! (Todella kuuluvalla äänellä.)
    On ihmisiä joilta puuttuu tilannetaju.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *