Mitä tehdä Maarianhaminassa?

Monelle meistä Tukholma tai Tallinna on tutumpi kuin Maarianhamina. Nyt kannattaa suunnata matka Ahvenanmaalle. Siellä on kuin olisi ulkomailla, vaikka onkin Suomessa.

Viking Line aloitti Helsinki-Maarianhamina -reitin 1.7., joten nyt meidän ei enää tarvitse mennä ensin Turkuun, jotta pääsisimme laivalla Ahvenanmaalle. Jos olet Maarianhaminan-risteilyllä, sinulla on lähes kahdeksan tuntia aikaa olla maissa. Kokosin vinkkejä, mitä voisit tehdä näiden tuntien aikana.

Kiehtova Merenkulkumuseo

Merenkulkumuseon johtaja Hanna Hagmark näytti, miten kiipeilymastoon noustaan.

Lyhyen kävelymatkan päässä laivaterminaalista on Merenkulkumuseo, joka sai vuonna 2016 Vuoden museo -palkinnon.

Merenkulkumuseossa pääset aistimaan, miten ahvenanmaalaiset ovat eläneet merestä, voit nähdä pelastusaluksen, johon Estonian uhreja poimittiin myrskyävästä merestä, voit ihailla taidokkaita pienoismalleja, tutustua merenkulun esineistöön ja nähdä vanhan laivan kapteenin hytin sekä miehistön tiloja. Vaikutuin mm. vanhoista, arkisista esineistä ja aidosta, noin 200 vuotta vanhasta merirosvolipusta, joita maailmassa on vain kaksi.

Noin 200 vuotta vanha merirosvolippu on harvinaisuus.
Pienoismallit havainnollistavat laivojen koot ja tyylit.

Museorakennuksen vieressä on Pommern-museolaiva, jossa ehdottomasti kannattaa käydä! Kurkkaa miehistön tiloihin ja laivan keittiöön. Mene myös kannen alle, niin saat mittakaavan laivan koosta.

Pommern-museolaivan keittiö.

Museo ei ole ”älä koske” -museo, vaan se aktivoi lapsia ja miksei myös aikuisia. Kiipeilytaitojaan voi kokeilla nousemalla mastoon, etsiä rotankoloja, istahtaa pelastuslauttaan tai kokeilla solmujen tekemistä.

Onnistuisiko erilaisten solmujen teko?

Osoite Hamngatan 2, Maarianhamina, auki elokuun loppuun joka päivä klo 10-17 ja syksystä kevääseen joka päivä klo 11-16. Liput: aikuiset 14, eläkeläiset, opiskelijat ja 7-17 -vuotiaat lapset 8 e, alle 7 v lapset ilmaiseksi; tänne käy myös Museokortti. Linkki Merenkulkumuseon sivuille.

Vuokraa pyörä

Ahvenanmaa on pyöräilijäystävällinen kohde, sillä maasto on tasaista. Jotkut sanovat, että Ahvenanmaalla on kaikkialle alamäki. Tiedä häntä, mutta ainakaan lyhyen vierailuni aikana en nähnyt mäkiä.

Voit vuokrata pyörän Viking Linen kautta samalla, kun varaat laivamatkan. Jos haluat olla omatoiminen, laivaterminaalin vastapäätä, kadun toisella puolella on polkupyörävuokraamo.

Suuntaa greenille!

Jos olet golfaaja, varaa peliaika jommalta kummalta golfkentältä. Eckerö Golf (linkki sivustolle) on uudistettu 18-reikäinen ja haastava kenttä. Ålands Golfklubb (lisätietoja) Kastelholmin linnan vastarannalla. Slottsbanan-kenttä on avattu uudistettuna.

Golfarina sinua ehkä kiinnostaa, että voit ottaa risteilylle mukaan auton hintaan 40 euroa. Siten golfvarusteet kulkevat helposti mukana.

Syö huippukokin ravintolassa

Smakbyn-ravintolassa syöt hyvin.

Maarianhaminan ulkopuolella, Kastelholmin linnan vieressä on Smakbyn-ravintola, joka on huippukokki Michael ”Micke” Björklundin omistama. Rennosti sisustettu ravintola on käynninarvoinen. Sen yhteydessä on myös pieni puoti, jossa myydään mm. paikallisia herkkuja.

Micke Björklund oli meitä vastassa. Hän voitti Ruotsin Robinson-kilpailun (meidän Selviytyjät) ja laihtui paljon.

Smakbyn on auki 9.8. saakka klo 11.30-15.30 ja klo 16.30 alkaen, lauantaisin ravintola on auki klo 13 alkaen ja viimeiset pöytävaraukset klo 19 saakka, sunnuntaisin ravintola on kiinni. 10.8.-20.9.2020 Smakbyn on auki lounaalle sekä illalliselle maanantaista-perjantaihin kellosta 11 sekä lauantaihin kellosta 13. Smakbyn on suljettu sunnuntaisin sekä pyhäpäivisin.

Smakbyn kotisivut.

Ravintolan ulkopuolella on Micken patsas.

Paikallista olutta

Stallhagenin hunajaolut on yksi erikoisuuksista.

Jos olet oluenystävä, suuntaa matkasi Maarianhaminan ulkopuolelle Godby-kylään (osoite Getavägen 196). Sieltä löytyy Stallhagen-olutpanimo (lisätietoja kotisivuilta). 

Stallhagenin oluita pääset maistelemaan niiden pubissa ja ostamaan panimon omasta kaupasta, josta löytyy oluiden muitakin paikallisia tuotteita.

Stallhagenin myymälässä voi nähdä laivan hylystä nostetun samppanjapullon. Ja tottahan toki se on myynnissä, jos on ylimääräistä rahaa lähes 40000 euroa.
Laivan hylystä nostettiin myös olutta, jonka DNA selvitettiin. Stallhagen valmistaa tällaista toimitusjohtaja Timo Vetriön esittelemää olutta.

Ostoksille!

Jos haluat shoppailla, Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström antaa muutaman vinkin:

Johanna Boijer-Svahnström antaa ostosvinkit.

Edith’s Vintage (Norragatan): ranskalaisia vintagetuotteita, joita omistaja käy ostamassa Etelä-Ranskasta.

Edith’s Vintage myymälästä voi löytää kaikkea kivaa kotiin.

Patina (Norragatan, Edith’s Vintagen vieressä): antiikkia laidasta laitaan

Viktor Craft and Design (kävelykadulla): kiva myymälä ja kahvila; myynnissä käsitöitä, uusiomateriaaleista valmistettuja vaatteita, hopeakoruja. lankoja, ekotuotteita.

Viktor Designissa on yhdistetty kauppa ja kahvila viehättäväksi kokonaisuudeksi.

Me and Mimmi (Torggatan 10): merkkivaatteita

Modehuset Alice (Torggatan 11): kohtuuhintaisia vaatteita

Zic Zac: farkkukauppa

Kaisa

Lue myös, millaista oli m/s Gabriella -laivalla ja Viking Linen saamasta My Care -vertifioinnista.

PS. Naiselon kaikkia postauksia saa jakaa.

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *