Naiselo 45+
Naiselo 45+

Mitä väliä lapulla?

”En ole koskaan ostanut vaatetta kokoa 42.” ”Olen aina ollut kokoa 36.” Näitä lauseita vaatemyyjät ja pukeutumisneuvojat kuulevat lähes päivittäin.

Mitä väliä sillä vaatteen kokolapulla on? Eikö tärkeämpää ole, että vaate istuu, on oikeaa kokoa?

Suomalaisille vaatevalmistajille on tehty joskus 90-luvulla Passeli-mitoitustaulukko, jossa on määritelty kunkin vaatekoon strategiset mitat. Tämä ei kuitenkaan sido valmistajia. Jokainen valmistaja voi vapaasti laatia omat mitoituksensa ja antaa niille kokonumerot tai -kirjaimet. Kangasvaatevalmistaja voi vielä ostaa alihankkijalta vaikkapa valmiit neuleet, jolloin niiden mitoitus voi poiketa valmistajan omista mitoituksista.

Kun sitten vielä otetaan huomioon, että vain pieni murto-osa on suomalaisia mallistoja, eivät eri mallistojen koot ole yhteneväiset. Eri maiden kokovertailutaulukot ovat vain suuntaa-antavia.

Ja onhan meidän muistettava, että kroppa muuttuu iän myötä: se, mikä aikoinaan on ollut ylhäällä, on nykyisin alhaalla, vaikka vaaka näyttäisi samaa kuin 10 vuotta sitten.

Näistä syistä ei kannata tuijottaa vain kokolappua. Kokolappua enemmän kannattaa luottaa vaatekaupan ammattilaiseen. Hän tietää myytävien vaatteiden mitoituksista, missä mallistossa on kapea ja pitkä mitoitus, mitkä taas istuvat lyhyelle ja kurvikkaalle jne. Myyjä näkee, miten vaate istuu takaa. Kaikissa sovituskopeissahan ei ole ns. peruutuspeiliä, josta voisi itse tarkastella itseään takaapäin. Ota siis apua vastaan ja turvaudu ammattilaiseen. Sehän ei maksa ekstraa eikä velvoita ostamista.

Eihän meidän naisten itsetunto voi olla vaatteen kokolapusta kiinni. Sitä paitsi, eihän sitä kukaan näe, kun se on vaatteen sisäpuolella. Ja jos jostain syystä kokolapun numero häiritsee, leikkaa se pois.

Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *