Naiselo 45+
Naiselo 45+

Mikä nykyajan vanhempia vaivaa?

Kaivan ehkä verta nenästäni, mutta nyt on pakko avautua. Lapsi oksentaa lattialle – ja se jätetään lattialle. Lapset ”leikkivät” repimällä puiston kukkia, ja äiti ei kiellä. Miten tähän on tultu?

Piipahdin eilen huoltoasemalla kahvilla. Siellä oli nelihenkinen perhe ruokailemassa. Noin 7-vuotias tyttö oksensi lattialle. Vanhemmat eivät tehneet elettäkään siivotakseen jälkiä tai edes kertoakseen asiasta henkilökunnalle. Perhe poistui – ja oksennus jäi lattialle.

Ilmeisesti tässä tapauksessa vanhemmat ajattelivat, että siivoaminen on jonkun muun tehtävä. Ehkä heillä kotonakin on se kuuluisa JOKU, joka tekee kaikki ikävät hommat.

Syyskuun alussa kävelin puiston ohi, jossa pari noin 6-vuotiasta tyttöä repi puiston syyshortsensian kukkia. Äiti seisoi vieressä eikä sanonut mitään. En voinut olla hiljaa, vaan huomautin asiasta äidille. Äiti totesi lasten ”vain leikkivän” ja tietysti hän innostui sättimään minua ja haukkui ”hullu akka”.

syyshortensia2

Mikä joitakin nykyvanhempia vaivaa? Eikö lapsille enää opeteta tapoja? Tietysti tuolla huoltoasemalla lapselle tapahtui vahinko , jolle hän ei varmaan voinut mitään. Mutta. Kyllä vanhempien olisi pitänyt pyyhkiä jäljet lattialta tai ainakin käydä sanomassa henkilökunnalle. Heitä ei näyttänyt kiinnostavan, astuuko joku toinen asiakas oksennukseen ja mahdollisesti liukastuu.

Tietysti suurin osa vanhemmista käyttäytyy hyvin ja opastaa lapsiaan, mutta yllättävän usein jotkut vanhemmat eivät kerro lapsille, mikä on oikein ja mikä väärin – tai itse toimi esimerkkinä.

Onko teillä vastaavia huonoja kokemuksia?

Kaisa

Kommentit (4)

 1. Ninni

  Ihanaa, että joku ottaa tämän asian puheeksi!!! Olen huomannut tuon saman ja itseäni ärsyttää, että vanhemmat ovat lapsiensa vieressä kuin hindulaiset lehmät eivätkä tee elettäkään lapsen/lapsiensa opastamisessa. Pari ystävääni on luokanopettajia ja tämä sama toistuu koulussa: jotkut vanhemmat pesevät kätensä täysin lastensa kasvatuksesta, koska koulun ”kuuluu kasvattaa”. Miksi sitten tehdä lapsi/lapsia, kun selvästikin omat älylliset resurssit ovat noin rajalliset?

 2. Ulla Boxberg

  Olen ihmeyellyt lasten käyttäymistä ravintoloissa. Lapsi istuu syöttötuolissa ja vanhempi mättää ruokaa lapselle syöttötuolin tarjottimelle- ja lapsi heittelee ne lattialle. Syöttötuolin ympärillä on 1,5 m:n rinki ruokaa. Toiset ruokailijat eivät voi kulkea syöttötuolin ohi omiin pöytiinsä koska pelkäävät liukastuvansa mm. kurkunsiivuihin. Vanhemmat eivät tee elettäkään , jotta siivoisivat sotkua. Tai ymmärtäisivät edes antaa sormiruokana palan kerrallaan.

 3. Minna

  Olen siis niin samaa mieltä! Kolmen, kohta jo aikuisen, lapsen kasvattaneena en voi ymmärtää tätä nykyaikaista vastuuttomuutta. Ystäväni sanovat, että oma tiukkuuteni (en ole tiukka, mutta olen opettanut käytöstavat ja toisten huomioonottamista) kasvattajana johtuu siitä, että asuimme lasten varhaislapsuuden ajan ulkomailla. Kenties se on totta, koska huonosti käyttäytyvä lapsi keski-ja etelä-euroopassa tai Yhdysvalloissa on kauhistus ja toimii merkkinä ympäristölle siitä, että vanhempi on epäkelpo kasvattaja.

  Vanhemmat eivät täällä ilmeisesti panosta käytöstapoihin siksi, etteivät itse pidä niitä tärkeinä tai sitten siksi, etteivät itse ole saaneet tapaopetusta lapsena. Surullista.

 4. Isoäiti

  Käytöstavat on koko yhteiskunnassa unohtuneet ja se heijastuu myös
  jälkikasvuun. Tähän olisi syytä puuttua kovalla kädellä ja ottaa kouluissakin
  käytöstavat opetuksen piiriin jotta asiat saadaan johonkin järjelliseen karsinaan.
  Eli päättäjät herätys, vaikka kaikkihan lähtee kotoa sanotaan mutta jos kodissa asiat
  on huonosti niin kuka on kasvattaja?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *