Naiselo 45+
Naiselo 45+

Mukana myös myrkyt

Rotanmyrkkyä! Ei kai sentään, kun puhutaan vaatteista? Kyllä se on mahdollista.

Jos ostat todella halvan vaatteen, se on todennäköisesti tehty jossain Kaukoidän ”hikipajoissa”. Saat vaatteen, mutta ”kylkiäisenä” voit saada myös formaldehydiä, rotanmyrkkyä, (toivottavasti) kuolleita pieneliöitä tms.

Kerron esimerkin elävästä elämästä. Tämä on siltä ajalta, kun toimin Kuluttajariitalautakunnassa käsittelemässä kuluttajien vaatevalituksia.

Herrahenkilö oli ostanut kolme flanellipaitaa edulliseen pakettihintaan. Ensimmäisen käyttöpäivän jälkeen herran käsivarsien iho oli auki. Arvauskeskuksessa ei arvattu, mistä oli kyse. Hänet lähettiin keskussairaalaan. Sama tulos. Lopulta mies sai lähetteen Helsinkiin Allergiasairaalaan.

Jopas alkoi selvitä: mies oli allerginen rotanmyrkylle.

Mutta mitä tekemistä keskenään on flanellipaidalla ja rotanmyrkyllä? Ei mitään, moni arvelee. Mutta tässä tapauksessa oli.

Paidat oli valmistettu Pakistanin ”hikipajassa”. Niillä leveysasteilla on lämpöä, kosteutta, tuholaisia yms. enemmän kuin täällä pohjoisessa. Ja siellä ei ole samanlaisia säädöksiä kuin EU:ssa siitä, millä kemiallisilla aineilla tekstiileitä saa käsitellä. Siellä jostain syystä, herra tietää miksi, paitakankaissa oli kelpo määrä rotanmyrkkyä.

No, rotanmyrkkyhän olisi lähtenyt pois, jos mies olisi pessyt paidan ennen ensimmäistä käyttökertaa. Tätä mies ei kuitenkaan tehnyt. Kukapa sitä uutta vaatetta pesemään ennen käyttöä?

Oikaisen vähän mutkia kertomalla vain lopputuloksen: miehen halpa paita tuli kalliiksi: kulut, ansion menetys yms. olivat yli 2000 euroa, jonka onneksi vakuutusyhtiö maksoi.

Mitä opimme tästä? Toivottavasti edes jotain. Vaikkapa se, että älä osta kaikkein halvinta tai ainakin pese kaikki uudet tuotteet, jotka ovat ihokosketuksessa, ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *