Naiselo 45+
Naiselo 45+

Mukavuuden maksimointi

”Vaatteen pitää olla mukava päällä.” ”Vaate ei saa ahdistaa.” Tällaisia määritelmiä kuulen jatkuvasti, kun käyn puhumassa pukeutumisesta sellaisille, jotka eivät ole muotialalla.

Olen samaa mieltä, että vaate ei saa olla ahdistava, mutta minä tarkoitan puristavaa tai väärällä tavalla kinnaavaa.

Väitän, että monilla suomalaisilla tämä mukavuudenhalu menee kaiken muun edelle: tyylin, mittasuhteisiin sopivuuden tai laadun. Ja se on harmi.

Ei siis ihme, että katukuvassamme näkee paljon leggingsejä, muodottomia trikoovaatteita, ylisuuria neuleita ja mittasuhteilta vääriä valintoja.

leggingsit

minihame

Mistä tämä meidän suomalaisten yletön mukavuudenhalu kumpuaa? Mihin on hävinnyt pukeutumiskulttuuri?

Kun katson vanhempien valokuva-albumien kuvia esimerkiksi 50-luvulta, ihailen ihan tavallisten ihmisten tyyliä: naisilla kauniit mekot päällä. En usko niiden olleen järkyttävän kalliita, arkivaatteita kun olivat. Niissä silmä lepää. Silmä lepää myös esimerkiksi italialaisten, tavallisten ihmisten pukeutumisessa: yksinkertaista, linjakasta ja tyylikästä.

Muistan joltain menneeltä Pariisin-matkalta, että silmäni havaitsivat pariskunnan, joka kulki niin kaukana minusta, etten kuullut heidän puhettaan. Arvelin heidän olevan suomalaisia. Parin korttelin jälkeen saavutin heidät ja kuulin heidän puheensa. Suomalaisiahan he olivat. Ja mistä tunnistin heidät: rennoista ja urheilullista vaatteista.

Kaisa

Kommentit (10)

 1. Tommi Peltonen

  Hyvä Kaisa
  Hienoa, että olet ottanut asian esiin, sillä tuntuu pukeutumisen menevän vain huononpaan suuntaan.Asenne tuntuu olevan: Haluan pukeutua, niin kuin haluan, tapakultuurista välittämättä.Asia ei koske vain aikuisia naisia, vaan todellakin myös miehiä.Huolestuttavaa on, että nuoret, niin tytöt kuin pojat liikkuvat kokoajan verkkareissa. Mitähän he laittavat päälle kun pitäisi urheilla?Samat verkkarit? Toivotan voimia valistuksen tiellä, tosin tulee mieleen Don Quijoten taistelut, mutta toivon, että tyylitaju lopulta voittaa.

  • Kaisa Virtanen

   Hei Tommi, kiitos kommentistasi. Onneksi en ole yksin tämän mielipiteeni kanssa. Hämmästelen jatkuvasti tätä mukavuudenhalua. Eikä siisti, tilanteeseen sopiva pukeutuminen ole edes raha-asia, koska käyttökelpoisia, tilanteeseen sopivia tuotteita löytyy myös kohtuullisella summalla – ja sitä paitsi vähän suuremmalla summalla saa myös kestäviä tuotteita, joista on iloa pitkään.

   Ei siis lopeteta asiasta puhuminen, Tommi.
   -Kaisa

 2. Elsa

  Kun on runsaasti ylipainoinen – niin kuin kuvituskuvien naiset näyttivät olevan – ei kauniiden+mukavien vaatteiden löytäminen ole helppoa. Joo, netistä voi tilata. Mutta kaikilla ei ole sitä luottokorttia. Ja varaa tehdä hutiostoja, jos vaate ei istu hyvin tai mahdu päälle.
  Itse kuulun siihen joukkoon, että pukeudun mihin haluan. Olen nuoresta lähtien inhonnut muotivirtauksia, usein pukeuduin juuri päin vastoin. Vaikka olin hoikka. Muistan pukeutuneeni elokuviin mennessä poikaystäväni yöpaidan puseroon, joka oli vielä in-side-up meiningillä päällä.
  Alun perin vaate on tarkoiyettu suojaamaan kehoa niin säältä kuin katseiltakin. Voisin itse pukeutua vaikka pussilakanaan, niin paljon välitän näistä pukeutumis asioista…hmmm, pussilakana idean voisi ihan oikeastikin toteuttaa

  • Kaisa Virtanen

   Hei Elsa, kiitos kommentistasi.

   Tällä hetkellä kaupoissa on suhteellisen hyvin myös kookkaammille naisille vaatteita, muitakin kuin linjattomia halaatteja. Eli heidänkään ei tarvitse turvautua nettiostoksiin. Olen viime aikoina pukenut aika monta naista, jotka ovat kokoa 44-50 – ja kaikille on löytynyt linjakkaat, kohtuuhintaiset vaatteet kauppojen valikoimista.
   -Kaisa

 3. Elisheva

  Häkellyttäviä kuvia. Vaikea ymmärtää, miten trikoovaatteista on tullut hiljakseen normaalia arki- ja työpukeutumista. Kyllä naisena olemiseen ja elämiseen kuuluu itsestään huolehtiminen ja parhaitten puolien korostaminen. Olkoon suomalainen mies millainen mörökölli tahansa, se ei ole lupa suomalaiselle naiselle näyttää navetasta tulleelta.

  Pyöreys tai varsinainen ylipaino on mielestäni ainoastaan tekosyy sille, että ollaan annettu periksi. En ole itsekään langanlaiha, keskimäärin kokoa 40 (M) ja olen 48-vuotias. Mieluusti olisin sen 5 kg kevyempi ja silloin ehkä 38-kokoinen mutta en käytä nykyistä olomuotoani perusteluna pukeutua leggingseihin ja trikootelttoihin ja antaa painon kivuta ylöspäin epähuomiossa, kun mukavat vaatteet eivät kiristä ja purista. Toki M-kokoa käyttävälle löytyy normaalisti kivoja vaihtoehtoja, ymmärrän tämän. Mutta kuten Kaisa tuossa jo toteaa, löytyy valinnanvaraa myös tuhdeimmille naisille.

  Kauniit, naiselliset hiukset, meikkiä ja kunnon materiaaleista tehdyt vaatteet ovat saavutettavissa likipitäen kaikille. Hintaluokissa löytyy, pienellä vaivannäöllä voi olla ihan eri näköinen ja tyylinen – viehättävä. Olemuksestaan voivat kaikki pitää huolta muutenkin, vaikka vain harrastamalla hyötyliikuntaa ja kiinnittämällä jonkin verran huomiota siihen, mitä syö ja juo.

  Työurani takia olen asunut ulkomailla suuren osan aikuisiästäni. En nyt ihan äkkiseltään muista maata, mistä vastaavia kuvia oltaisiin napattu. Tsemppiä suomalaiset naiset, tässä on Naiselolla työsarkaa.

  • Kaisa Virtanen

   Hei Elisheva, kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi. Olit kiteyttänyt hyvin meidän suomalaisten pukeutumisajattelun.

   Yritämme antaa jatkossakin vinkkejä eri vartalotyyppien pukeutumiseen ja jatkamme katukuvamme kuvaamista.

   -Kaisa

 4. Elsa edelleen

  Kihisen kiukusta:
  Miksi kaikkien pitäisi meikata, pitää naisellista kampusta ja niitä hankalasti ihon myötäisin leikkauksin tehtyjä ”naisellisia” vaatteita?
  ne jotka niistä pitävät, niin olkaa hyvät vaan. Itse en sellaisia käytä, en ole koskaan niissä viihtynyt enkä tule jatkossakaan viihtymään.
  On hyvin vääristynyt asenne luokitella ja arvottaa ihmiset pukeutumisen mukaan.

  • Kaisa Virtanen

   Hei Elsa edelleen, kiitos kommentistasi.
   Kirjoituksen tarkoitus oli panna lukijat ajattelemaan ja katsomaan pukeutumista rehellisin silmin – ei kiukustuttaa Sinua tai ketään muutakaan.

   Kaikkien EI tarvitse pukeutua naisellisiin vaatteisiin. Peräänkuulutan lähinnä sitä, että ihmiset pitäisivät itsestään niin paljon, että pukeutuisivat sellaisiin vaatteisiin, jotka olisivat heille eduksi eikä sellaisiin vaatteisiin, jossa he näyttäisivät lihavammalta kuin ovatkaan tms. Istuvat vaatteet, joissa on oikea koko ei ole rahakysymys, koska tällaisia vaatteita saa myös edullisesti.

   Huoliteltu pukeutuminen on kohteliaisuutta muita kohtaan – ja kertoo, että pukeutuja välittää myös itsestään.
   -Kaisa

 5. Anna

  Moi Kaisa,
  olipa taas hyvä näkökulma.
  Kuvia ja kommentteja vertaillessani tuli mieleeni, että helposti sanotaan ylipainoisten pukeutuvan telttoihin, mutta kuvissa on kylläkin vääntäydytty aikamoisiin nakinkuoriin, kaikki kurvit erittäin hyvin esillä. Hassu vastakohta.

  • Kaisa Virtanen

   Hei Anna, kiitos kommentistasi. Ehkä kuvausajankohta, kesä, vaikuttaa siihen, ettei telttoja näkynyt niin paljon kuin normaalisti.

   Tämä postaus on aiheuttanut aika paljon keskustelua, puolesta ja vastaan. Tarkoitus olikin saada lukijat pysähtymään ja ajattelemaan pukeutumista.
   -Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *