Mukavuuden maksimointi

”Vaatteen pitää olla mukava päällä.” ”Vaate ei saa ahdistaa.” Tällaisia määritelmiä kuulen jatkuvasti, kun käyn puhumassa pukeutumisesta sellaisille, jotka eivät ole muotialalla.

Olen samaa mieltä, että vaate ei saa olla ahdistava, mutta minä tarkoitan puristavaa tai väärällä tavalla kinnaavaa.

Väitän, että monilla suomalaisilla tämä mukavuudenhalu menee kaiken muun edelle: tyylin, mittasuhteisiin sopivuuden tai laadun. Ja se on harmi.

Ei siis ihme, että katukuvassamme näkee paljon leggingsejä, muodottomia trikoovaatteita, ylisuuria neuleita ja mittasuhteilta vääriä valintoja.

leggingsit

minihame

Mistä tämä meidän suomalaisten yletön mukavuudenhalu kumpuaa? Mihin on hävinnyt pukeutumiskulttuuri?

Kun katson vanhempien valokuva-albumien kuvia esimerkiksi 50-luvulta, ihailen ihan tavallisten ihmisten tyyliä: naisilla kauniit mekot päällä. En usko niiden olleen järkyttävän kalliita, arkivaatteita kun olivat. Niissä silmä lepää. Silmä lepää myös esimerkiksi italialaisten, tavallisten ihmisten pukeutumisessa: yksinkertaista, linjakasta ja tyylikästä.

Muistan joltain menneeltä Pariisin-matkalta, että silmäni havaitsivat pariskunnan, joka kulki niin kaukana minusta, etten kuullut heidän puhettaan. Arvelin heidän olevan suomalaisia. Parin korttelin jälkeen saavutin heidät ja kuulin heidän puheensa. Suomalaisiahan he olivat. Ja mistä tunnistin heidät: rennoista ja urheilullista vaatteista.

Kaisa

Kommentit (10)
 1. Tommi Peltonen
  20.6.2016, 14:55

  Hyvä Kaisa
  Hienoa, että olet ottanut asian esiin, sillä tuntuu pukeutumisen menevän vain huononpaan suuntaan.Asenne tuntuu olevan: Haluan pukeutua, niin kuin haluan, tapakultuurista välittämättä.Asia ei koske vain aikuisia naisia, vaan todellakin myös miehiä.Huolestuttavaa on, että nuoret, niin tytöt kuin pojat liikkuvat kokoajan verkkareissa. Mitähän he laittavat päälle kun pitäisi urheilla?Samat verkkarit? Toivotan voimia valistuksen tiellä, tosin tulee mieleen Don Quijoten taistelut, mutta toivon, että tyylitaju lopulta voittaa.

  1. Kaisa Virtanen
   20.6.2016, 15:15

   Hei Tommi, kiitos kommentistasi. Onneksi en ole yksin tämän mielipiteeni kanssa. Hämmästelen jatkuvasti tätä mukavuudenhalua. Eikä siisti, tilanteeseen sopiva pukeutuminen ole edes raha-asia, koska käyttökelpoisia, tilanteeseen sopivia tuotteita löytyy myös kohtuullisella summalla – ja sitä paitsi vähän suuremmalla summalla saa myös kestäviä tuotteita, joista on iloa pitkään.

   Ei siis lopeteta asiasta puhuminen, Tommi.
   -Kaisa

 2. Kun on runsaasti ylipainoinen – niin kuin kuvituskuvien naiset näyttivät olevan – ei kauniiden+mukavien vaatteiden löytäminen ole helppoa. Joo, netistä voi tilata. Mutta kaikilla ei ole sitä luottokorttia. Ja varaa tehdä hutiostoja, jos vaate ei istu hyvin tai mahdu päälle.
  Itse kuulun siihen joukkoon, että pukeudun mihin haluan. Olen nuoresta lähtien inhonnut muotivirtauksia, usein pukeuduin juuri päin vastoin. Vaikka olin hoikka. Muistan pukeutuneeni elokuviin mennessä poikaystäväni yöpaidan puseroon, joka oli vielä in-side-up meiningillä päällä.
  Alun perin vaate on tarkoiyettu suojaamaan kehoa niin säältä kuin katseiltakin. Voisin itse pukeutua vaikka pussilakanaan, niin paljon välitän näistä pukeutumis asioista…hmmm, pussilakana idean voisi ihan oikeastikin toteuttaa

  1. Kaisa Virtanen
   20.6.2016, 18:52

   Hei Elsa, kiitos kommentistasi.

   Tällä hetkellä kaupoissa on suhteellisen hyvin myös kookkaammille naisille vaatteita, muitakin kuin linjattomia halaatteja. Eli heidänkään ei tarvitse turvautua nettiostoksiin. Olen viime aikoina pukenut aika monta naista, jotka ovat kokoa 44-50 – ja kaikille on löytynyt linjakkaat, kohtuuhintaiset vaatteet kauppojen valikoimista.
   -Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *