Naiselo 45+
Naiselo 45+

Muotia suomalaisittain

Tasaraitaa, hillittömiä olkatoppauksia, moottoripyöräasuja, järkeviä talviasuja, mutta myös mielikuvituksellisia fantasia-asuja. Niitä kaikkea nähdään Designmuseon Suomimuodin antologia -näyttelyssä.

Näyttely on hyvä läpileikkaus, miten suomalainen muoti on muuttunut 50-luvulta tähän päivään. Meillähän vaateteollisuus(kin) oli pitkään insinööriajattelun läpituntemaa. Neuvostoliiton pitkät sarjat ja vaihtokauppa näivettivät orastaneen suunnittelun. Eihän sitä suunnitteluun tarvinnut suunnata ajattelua – rahasta puhumattakaan – kun samanlaista palttoota sai tehdä vuosikausia, ja kaikki meni kaupaksi naapuriin. Muistan vielä iloiselta ja huolettomalta 80-luvulta, miten Vatevan messuilla yhden suomalaisen vaatetehtaan osastolla edustaja repi suomalaisen, pienen vaatekauppiaan tilauksen (”kun oli sellaista risuaitaa” = yhdet kappaleet kutakin kokoa). Kun Neuvostoliiton kauppa kävi, ei pienet tilaukset olleet kiinnostavia.

Sitten jossain vaiheessa vaatetehtaan omistajan vaimo saattoi suunnitella tulevia malleja – ja käydä ostamassa mallikappaleita Pariisin tukkukadulta. Mallikappale sitten ratkottiin tehtaalla ja tehtiin kaavat tehtaan käyttöön – ja niin oli ”Suomi-muoti” syntynyt.

Kaikkea tätä ei tietenkään nähdä Designmuseon näyttelyssä. Näyttelyyn on poimittu oikeiden suunnittelijoiden (joita näyttelyssä on kiitettävä määrä) suunnittelemia vaatteita.

Nuorille suunnittelijoille, tunnetuille ja suurelle yleisölle vähän tuntemattomillekin, on annettu mukavasti tilaa, joten näyttely ei katso vain peruutuspeiliin.

Mielenkiintoinen näyttely ihan kaikille, jotka vähänkin ovat kiinnostuneet pukeutumisesta ja muodista. Näyttelyssä oli kiva bongata tuttuja tuotteita, joita vuosien aikana olin nähnyt. Se oli kuin tuttuja olisi tervehtinyt.

Näyttely on Designmuseossa 20.9.2015 saakka (www.designmuseo.fi, osoite Korkeavuorenkatu 23, Helsinki (lyhyt kävelymatka Stockmannilta).

Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *