Museolöytö: Villa Gyllenberg ja Wäinö Aaltosen työt

Wäinö Aaltonen yhdistetään helposti Eduskuntatalon istuntosalin patsaisiin ja Kansallisteatterin edessä olevaan Aleksis Kiven patsaaseen. Tiesitkö, että hän oli myös taitava maalari? Täytyy tunnustaa, etten minäkään tuntenut hänen maalauksiaan.

Kun Villa Gyllenbergissä 11.4. avautui Tuttu ja tuntematon Wäinö Aaltonen -näyttely, suunnittelimme serkkuni kanssa vierailua tuonne Gyllenbergiin, joka oli meille tuntematon kohde (sinänsä outoa, sillä Gyllenbergin lähellä olevassa Didrichsenin taidemuseossa olen vieraillut usein).

Lauantaina vietimme tässä viehättävässä kotimuseossa reilut kaksi tuntia katsoen kaikki taideteokset: Aaltoset ja Gyllenbergin kotimuseon taideteokset. Osallistuimme myös kierrokselle, jossa taidehistorioitsija kertoi sekä talon historiaa että Aaltosen töiden taustoja. Todella mielenkiintoista.

Aaltosen näyttelyssä oli paljon hänen veistoksiaan, luonnoksia, maalauksia, jopa sellaisia, joita ei ole ennen nähty julkisuudessa, koska ne kuuluvat yksityiskokoelmiin. Kiinnostavaa oli nähdä Aaltosen suunnitelmat ja luonnokset Aleksis Kiven patsaasta. Aaltonen oli tehnyt kubistisen luonnoksen, joka on nähtävänä näyttelyssä. Mukana on myös luonnoksia, joissa nähdään, miten Aaltonen olisi halunnut muuttaa myös Kansallisteatterin fasadia. Nythän me tiedämme, että Kivestä tuli näköispatsas eikä teatterin fasadiakaan muutettu.

Teosten myötä kuva Wäinö Aaltosesta ja hänen taiteestaan sai aivan uutta ulottuvuutta.

Wäinö Aaltonen tunnetaan veistoksistaan.

 

Aleksis Kiven patsaan kasvot. Taustalla Aaltosen luonnokset patsaan sijoittelusta ja Kansallisteatterin muutettavasta fasadista.

 

Nämä maalaukset olivat aikoinaan elokuvateatterin seinällä.

 

Villa Gyllenbergin Wäinö Aaltonen -näyttely jatkuu 14.10.2018 saakka.

Villa Gyllenberg,  taidetta ja kodikkuutta

Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva Villa Gyllenberg on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama. Ane Gyllenberg oli aikoinaan arvostettu pankkiiri ja taiteenkerääjä. Vuonna 1938 valmistunut rakennus on ennen ollut perheen koti. Taloa on laajennettu galleriasiivellä.

Kotimuseon huonekalut, taideteokset ja esineistö on siltä ajalta, jolloin Gyllenbergin perhe vielä asui talossa.

Villa Gyllenberg oli aikoinaan Signe ja Ane Gyllenbergin koti.

 

Säätiön omaisuuksiin kuuluu mm. Ateneumin jälkeen toiseksi suurin Helene Schjerfbeck -kokoelma. Lisäksi museossa on nähtävillä mm. Domenico Tintoretton, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Albert Edelfeltin taidetta.

Patsaita, veistoksia ja tauluja on joka puolella.

Rakennus on meren läheisyydessä. Kahvilasta voi ihailla alati vaihtuvaa maisemaa ja meren liikettä. Kesällä kahvila laajenee ulos.

Museon osoite Kuusisaarenpolku 11  00340 Helsinki, avoinna keskiviikkoisin klo 15-19, lauantaisin klo 11-15 ja sunnuntaisin klo 12-16, sisäänpääsymaksu  10 euroa, Museokortti käy. Bussit 551 ja 552 tulevat lähelle (aikataulut reittiopas.fi).

Villa Gyllenbergistä on kauniit näkymät.

Tämä näyttelyvierailu oli inspiroiva. Sielu lepäsi, kun rauhallisesti kiertelin talossa tutkien tauluja.

Kaisa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *