Muutama menovinkki: Amos Rex, Suruton kaupunki, Tuntematon mestari ja The Wife

Jos löhöily saa riittää, tässä pari elokuva- ja näyttelyvinkkiä.

Mene museoon!

Amos Rexin avajaisnäyttely on vielä auki, se loppuu 6.1.2019. Avajaisista alkaen näyttelyyn on ollut tasainen jono. Minäkin jonokin lokakuun alussa 30 minuuttia ulkona. Onneksi jono kulki suhteellisen nopeasti. Joka tapauksessa näyttely oli jonotuksenarvoinen. Hieno! Siellä jokainen pääsee osallistumaan taiteen toteutukseen. Minusta on upeaa, että meilläkin jonotetaan MUSEOON, ja kaiken lisäksi suomalaiseen  museoon. Amox Rexin näyttely sopii loistavasti kaikenikäisille.

Aukioloajat näet Amos Rexin sivuilta. Lippujen hinnat 18 e, alle 18-vuotiaan ilmaiseksi.

Helsingin Hakasalmen huvilassa on Suruton kaupunki -näyttely, jossa kävijä pääsee kurkistamaan 1920-luvun Helsinkiin, sen ajan pukeutumiseen ja esineistöön. Näyttelyssä nähdään, miten kaupunki on muuttunut. Tunnistatko vanhoja, nyt jo muuttuneita paikkoja.

Nykyisin Hakasalmen huvilan näyttelyihin on sisäänpääsymaksu, mutta Museokortilla sinne pääsee ilman erillistä maksua. Suruton kaupunki -näyttely on auki 1.9.2019 saakka, joten tänne ei ole kiire. Minusta tämä näyttely oli mielenkiintoinen, ei ainoastaan niiden vaatteiden ja asusteiden vuoksi, vaan myös rakennusten. Lisätietoja löydät Hakasalmen huvilan sivuilta.

Suruton kaupunki -näyttely esittelee 1920-luvun Helsinkiä
1920-luvun koti.
Näyttelyyn pääsee tutustumaan muutaman “esimerkkihenkilön” kautta.

 

1920-luvun mainontaa.

 

Laatuleffoja

Tuntematon mestari -elokuva on Klaus Härön uutuus, jonka ensi-ilta on 4.1. Elokuva kertoo vanhasta taidekauppiaasta (Heikki Nousiainen) joka yrittää vielä saada ”elämänsä kaupat”. Hän näkee huutokaupan tutustumistilaisuudessa maalauksen, jonka tekijää ei tiedetä. Taulu jää kaivelemaan miehen mieltä. Hän haluaisi ostaa sen. Ainut huono puoli on, bisnes ei ole oikein sujunut, ja rahaa ei ole. Miehen tytär (Pirjo Lonka) yrittää saada pojalleen (Amos Brotherus) työharjoittelupaikan isänsä taideliikkeestä. Pitkin hampain mies suostuu. Alkuhankaluuksien jälkeen pojasta on paljon apua taulun alkuperää selviteltäessä. Onko taulu Ilja Repinin tekemä?

Elokuva on lämminhenkinen, ihmisläheinen kertomus vanhasta miehestä, nuoresta pojasta ja heidän väleistään, mutta myös epäonnesta ja onnesta. Heikki Nousiainen tekee hienon roolityön. Kaikki on harkittua, yhtään turhaa liikettä tai ilmettä ei nähdä. Ja Amos Brotherus on uskomattoman lahjakas nuori. Hän esittää uskottavasti hieman harmaalle alueelle eksynyttä nuorta, joka vastuun saatuaan kasvaa ja kypsyy. Pirjo Lonkan esittämän tyttären katkeruus ja taistelu pärjäämisestä on todentuntuista.

Tämä tunteita herättävä elokuva on katsomisenarvoinen.

Amos Brotherus ja Heikki Nousiainen loistavat Tuntemattomassa mestarissa. Kuva Finnkinon sivulta.

 

Onko tuntemattoman mestarin tekemä maalaus Ilja Repinin maalaama? Kuva Finnkinon sivulta.

 

The Wife -elokuva on todellinen laatudraama. Elokuvan alussa kirjailija Joe Castelman (Jonathan Pryce) saa puhelun. Soittaja kertoo Castelmanille myönnetystä kirjallisuuden Nobelista.

Castelman lähtee Tukholmaan vastaanottamaan palkintoaan vaimonsa (Glenn Close) kanssa. Vaimo on täydellisesti omistautunut miehelleen ja tämän uralle. Hän toteaa olevansa ”kuninkaantekijä”.

Tukholmassa kulissit alkavat horjua. Vaimon ja miehen välit eivät näytä olevan niin hyvät kuin he ovat antaneet ymmärtää. Kaikki huipentuu, kun Castelman pitää Nobel-kiitospuheensa, jossa hän ylistää vaimoaan. Vaimo ryntää pois tilaisuudesta. Hotellissa kulissit romahtavat. Salaisuus paljastuu.

Glenn Close loistaa roolissaan. Ei voi muuta kuin ihailla hänen eläytymistään. Jonathan Pryce myös onnistuu, mutta mielestäni hän kuitenkin jää hieman Closen varjoon.

Elokuva on ennen kaikkea ihmissuhdedraama. Juonen käänteet tai leikkaukset eivät ole nopeita, vaan sopivan rauhallisia. Tämä elokuva on aikuiseen makuun.

The Wife on ennen kaikkea Glenn Close -elokuva. Kuva Finnkinon sivulta.

 

Kaisa

 

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *