Linssit ovat silmälasien tärkein osa

Hyvät silmälasit istuvat heti kunnolla ja niillä näkee erinomaisesti. Vaikka päähuomio silmälasiostoksila usein kohdistuu kehysvalintaan, linssien pohtimiseen kannattaa satsata aikaa ja myös rahaa.

Kun piipahdimme Walter Optiikassa ja keskustelimme optikko Sirpa Kajon kanssa eri linssityypeistä, havahduimme todellakin linssien monipuoliseen tarjontaan. Kehysten valinnasta voit lukea tästä aiemmasta postauksesta.

Miten linssit valitaan?

-Linssit valitaan näkötarpeen ja käyttötarkoituksen mukaan. On aivan eri asia, käyttääkö silmälaseja yleislaseina, työlaseina koko päivän tietokoneruudun äärellä tai vauhdikkaissa harrastuksissa.

Sirpa Kajo vinkkaa, että silmälasien ja linssien valintaan kannattaa varata aikaa, jotta lopputulos on täydellinen.

Hyvä optikko haastatteleekin asiakasta ja kyselee asiakkaan elämäntyylistä ja silmälasien käyttötarpeesta. Ja jos ei kysele, niin kerro!

-Myös ammatti vaikuttaa. Esimerkiksi linssien hyvä värintoistokyky on tärkeää värien kanssa työskentelevälle.

Linsseissä on paljon eroja sekä laadussa että hinnoissa. Linssit taittavat eri tavoin valoa, niiden näköalue vaihtelee, samoin moniteholaseissa oleva lukualueen korkeus. Terävän näön alueissa on eroja, samoin linssin reuna-alueiden terävyydessä jne.

Linssin mitoituksessa ja säädössä käytetään apuna erilaisia mittalaitteita. 

Peruslinsseillä tarkka näköalue on useimmiten melko pieni, kun katsotaan suoraan. Reunoilta linssit ovat epätarkat tai ne vääristävät näkymää. Yksilöllisesti hiotuissa moniteholinsseissä näköalue on laaja ja mahdollisimman tarkka myös reunoilla.

Myös linssien paksuus vaihtelee. Paksu linssi on halvempi, ohueksi hiottu kalliimpi. Ohut linssi taittaa valoa paksumpaa tehokkaammin. Linssi on myös kevyempi, jolloin sitä on miellyttävämpi käyttää.

 Laitteella tarkistetaan mihin silmä asettuu, kumpi silmä on johtava silmä jne.

Pärjääkö aikuinen yksillä laseilla?

-Ihannetilanne on, että yli 45-vuotiaalla olisi useammat silmälasit: moniteholasit, joilla näkee kauas ja lähelle sekä lähilasit etenkin, jos tekee tarkkaa työtä tai lukee paljon. Jos tuijottaa päivät näyttöpäätettä, erilliset päätelasit ovat tarpeen.

Moni turvautuu halpislukulaseihin, jotka usein riittävätkin esimerkiksi nojatuolissa lukiessa, ellei silmissä ole myös hajataitteisuutta. Jos on hajataitteisuutta, kannattaa hankkia räätälöidyt lukulasit. Niillä näkee vaivattomasti, myös sängyssä pitkällään lukiessa.

Jos silmät tuppaavat väsymään päivän mittaan, kannattaa aina käydä tarkastuttamassa, onko linssivalinta kohdillaan. Näkö on hyvä tarkistaa parin vuoden välein ja useamminkin, jos silmissä on sairautta.

Pinnoitteet viimeistelevät linssin

-Hyvä pinnoite hylkii vettä ja likaa. Päätelaseihin suosittelen sinisen valon estoa. Se on hyvä myös migreeniherkälle. Pinnoitteet eivät yleensä näy päällepäin.

Linsseihin voi valita eri värejä tai niihin voidaan tehdä liukuvärjäys, jolloin linssi on yläreunastaan tummempi ja väri vaalenee liukuen alaspäin.

Me päätimme kokeilla, kumpikin ensimmäisen kerran elämässämme, valon mukaan tummenevia ja vaalenevia linssejä. Nehän olivat vuosikymmeniä sitten kovin suosittuja. Nykyisin niiden tekniset ominaisuudet ovat paremmat ja tummumis/vaalenemisnopeus pienempi.

Muistathan huoltaa silmälasisi

Silmälasit kestävät kauemmin, kun niistä pitää huolta. Kannattaakin piipahtaa optikolla näyttämässä laseja. Optikko tarkistaa, että silmälasit ovat kasvoilla oikeassa asennossa, sangat eivät ole vääntyneet, saranat toimivat hyvin jne.

Mikrokuituliina estää linssien huurtumista.

Lopuksi vielä vinkki: Tiesitkö, että optikkoliikkeissä myydään linssien huurtumista estäviä liinoja?

Kaisa ja Sini

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *