Arjen herkullinen laatikkoleikki – Näin valmistat kolme kätevää laatikkoruokaa

Joko kyllästyttää arkikokkaaminen? Pelastus löytyy laatikkoruuista, jotka ovat ihanan helppoja, yhden astian uuniaterioita. Voit tehdä ne joko alusta asti raaoista aineksista tai sitten ennakkosuunnitellen edellisten aterioiden tähteistä. Keität varta vasten joko riisiä, pastaa tai perunoita reilummin, jolloin aineksia jää laatikon tekoa varten.

Tässä kolme erilaista arjen ruokahelpostusta: perunaista, pastaista ja hapankaalista, joiden perässä vielä muutamat muunteluvinkit.

Maailman näppärin kiusaus

Kiusaukseen ei tarvitse lisätä suolaa. Silli kastikkeineen riittää maustamaan perunat maukkaiksi.

noin 4 annosta

700 g peruna-sipulisuikaleita (pakaste)
1 prk (230 g) sinappisilliä
1 prk (2—2 ½ dl) ruokakermaa
½ tl mustapippuria

SEKOITA kulhossa jäisen peruna-sipulisekoituksen joukkoon purkillinen sinappisilliä kastikkeineen. Voit halutessasi leikata sillipaloja pienemmiksi.

NOSTELE mukaan ruokakerma ja mustapippurirouhe.

KAADA seos öljyttyyn uunivuokaan (noin 2 l) ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

TARJOA lisänä raikasta salaattia.

VINKKI

  • Raasta perunoiden joukkoon puolen sitruunan kuori.
  • Sekoita perunaseokseen lempiyrttiäsi, esimerkiksi teelusikallinen timjamia, rosmariinia tai oreganoa.
  • Sekoita ruokakermaan muutama pelletti pakastepinaattia sulatettuna.
  • Vaihda sinappisilli vaikka valkosipulisilliin. Kokeile myös maustesilakoita.

Italialainen pastavuoka

Lihapullainen pastavuoka on varmasti myös lasten mieleen.

noin 6 annosta

500 g pastaa (esim. mini penne rigate)
1 iso sipuli
3—4 valkosipulinkynttä
3 kypsää tomaattia
1—2 rkl oliiviöljyä
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
2—2 ½ dl ruokakermaa (esim. kolme sipulia tai juusto)
1 lihaliemikuutio
2 tl pizzayrttisekoitusta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
noin 400 g lihapullia
1 ps (150—175 g) cheddarjuustoraastetta
tuoretta basilikaa

KEITÄ pasta suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi, valuta ja kumoa takaisin kattilaan.

KUORI ja hienonna sipulit ja pane ne öljytilkkaan pannulle kuullottumaan.

KUUTIOI tomaatit ja lisää pannulle sipulien joukkoon.

LISÄÄ tomaattimurska, ruokakerma ja liemikuutio. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Mausta yrttiseoksella, suolalla ja pippurilla.

SEKOITA kattilassa pastan joukkoon lihapullat, tomaattikastike ja suurin osa juustoraasteesta.

KAADA pastaseos voideltuun uunivuokaan (reilu 2 l). Ripottele loppu juustoraaste vuoan pinnalle.

KYPSENNÄ uunin yläosassa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Koristele basilikalla ennen tarjoilua.

VINKKI

  • Kokeile pastavuokaan spagettia.
  • Voit koota ruoan valmiiksi jääkaappiin odottamaan jo aamulla ja työntää sen uuniin varttia ennen ateriointia.
  • Kasvisruoan saat korvaamalla lihaliemikuution vaikka kasvislimellä, kerman kaurakermalla ja lihapullat härkispullilla.

Hapankaali-braatvurstilaatikko

Tämä ruoka on nappiherkku hapankaalin ystäville.

noin 5 annosta

2 dl kypsää riisiä (noin 1 dl raakaa)
noin 250 g braatvursteja
noin 400 g kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia (10 % rasvaa)
1 ps (150 g) juustoraastetta esim. mustaleimaemmentaalia
½ tl mustapippuria
½ tl savupaprikajauhetta
2 rs (à 400 g) hapankaalia (mieluiten valkosipulilla maustettua)
persiljaa

KEITÄ riisi kypsäksi tai käytä edelliseltä aterialta jääneitä.

LEIKKAA makkarat pieniksi paloiksi.

SEKOITA jogurtin joukkoon juustoraaste ja mausteet.

LADO voideltuun uunivuokaan ensin puolet hapankaalista, sitten puolet makkarapaloista, kaikki riisit ja puolet jogurtista. Sitten loput hapankaalista ja makkarioista. Jätä päällimmäiseksi juustoinen jogurttikerros.

KYPSENNÄ ruokaa 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

KORISTELE persiljalla ennen tarjoilua.

VINKKI

  • Halutessasi voit jättää riisin pois tai korvata sen keitetyllä ohralla.
  • Raasta ylijääneet juustonkannikat jogurtin joukkoon.
  • Jos olet makkaran ystävä, voit kaksinkertaistaa makkaran määrän.

Maukasta arkea

Marita Joutjärvi

Ruokatoimittaja, ohjeet ja kuvat

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *