Naiselo 45+
Naiselo 45+

Nainen auto-ostoksilla

Kosmetiikan INCI-listan vaikeutta kauhistellaan, mutta se on lasten leikkiä verrattuna autokaupan sanastoon. Tunsin itseni todella tyhmäksi, kun piti tulkita kirjain- ja numeroyhdistelmistä moottori- ja rengaskokoja, valoja tai logomerkintöjä.

Kävin jo vuosi sitten sovittelemassa autoja. Vain yksi naisautokauppias tajusi, kun sanoin, että haluaisin sovittaa autoa. Miehet katsoivat minua silmät ymmyrkäisinä ja alkoivat puhua tekniikasta. Mikä siinä on outoa, vaatteitakin sovitellaan. Ja nyt oli kyse kymmenien tuhansien eurojen ostoksesta. Minulle mittasuhteet kuten ratin ja istuimen säädöt ovat tärkeitä. Istahdin autoon, mittailin ajoasentoa, kuinka hyvin näen ulos, onko valaistua meikkipeiliä, näenkö hyvin taakse, millainen kääntösäde autossa on, onko helppo tankata jne.

Päätin ostaa työkalukseni nykyistä pienemmän valkoisen volkkarin, automaattivaihteistolla ja hyvillä valoilla. Käytettynä sellaista ei löytynyt, eihän kukaan nyt osta pikkuautoon navigaattoria, automaattivaihteistoa ja hyviä ajovaloja. Siksi sellaisia ei ole valmiina myynnissä. Auto piti tilata tehtaalta.
Sitä ennen alkoi vaikea osuus. Autoissa on vain perusasiat, loppu kasataan erilaisten varustepakettien avulla. Jos haluan navigaattorin, on pakko ottaa paketti X, jossa on ne rumanväriset penkit ja ökyratti.
Jos haluan isommat vanteet, tulee tummennetut ikkunat mukana. Haluan vain vanteet. Ei käy. Huoh. Jos rakennan auton prikulleen jokaisen toiveeni mukaan, hinta on paljon korkeampi kuin paketeista kasaamalla.

Kaikki herkut ovat äijävarusteita, eivät ne kiinnosta skandinaaviseen funktionalismiin mieltynyttä less-is-more -naista. Sen sijaan käsilaukulle olisi hyvä olla oma paikka. Bentleyssä ja Rolls Roycessa sellainen on, mutta näillä palkoilla moinen luksus jää haaveeksi. Vaikka saankin ihan kivan auton, joudun laittamaan käsilaukkuni edelleen kuraiselle matolle. Jos laitan sen penkille, käsilaukku ja huulipunat vyöryvät äkkijarrutuksessa edelleen pitkin autoa. Ja hei, kukaan nainen ei kyllä laita käsilaukkua takakonttiin kuten eräs miesmyyjä ehdotti. Eihän sieltä voi kaivella ajon aikana tarvittavia tärkeitä asioita.

Saas nähdä millaisen auton tilasin. Ei pitäisi olla logoja esillä ja lämmityslaitteen pistoke luvattiin sitkeän väännön jälkeen laittaa niin ylös, etten ole kainaloitani myöten märkä, kun kyykistelen lumihangessa laittamassa autoa tolppaan. Kauko-ohjattavaa moottorilämmitintä ei järkihintaan pikkuautoon saa. Niitä ei kuulema kukaan halua.

Elokuulle asti pitää odotella. Niin pitkä odotusaika näin lama-aikana autoissa on. Outoa.

Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *