Neule ostoslistalla? Lue ensin tämä

Onko neule tämän syksyn ostoslistallasi? Neule on miellyttävä ja periaatteessa helppo. Silti sen ostamisessa voi mennä viisaskin vipuun. Lue tästä vinkit. 

Hankaus

Pehmeäpintainen neule on houkutteleva, suorastaan kutsuva. Jos ostat sellainen, muista, että et altista sitä ulkoiselle hankaukselle. Pidä huoli, etteivät avain, kulkukortti, koru, olkalaukku tms. pääse hinkkaamaan neuleen pintaan nypyille. Kaikkein arimmille, pehmeäpintaisille neuleille ei tarvita edes em. tuotteiden hankaamista, vaan neuleen pinta kärsii jo siitä, että hiha hankaa neuleen sivua.

Materiaaliyhdelmissä piilee vaara

Materiaaliyhdistelmät voivat olla todella petollisia. Annan nyrkkisäännön: mitä useampaa kuitua on yhdistetty neuleeseen, sitä todennäköisempää on, että pinta kärsii, kun kuidut alkavat elää omaa elämäänsä. Poikkeuksena ovat sellaiset neuleet, joiden lanka on tiukkakierteistä ja neulos napakkaa. Ja sellaisiahan ei tällä hetkellä juurikaan ole myynnissä.

Neule monta kuitua
Tämäkään ei läpäissyt kriteereitäni. Neuleen pinta ei pysyisi kauniina.
Neule polyamidia
Liikaa polyamidia ja liian vähän villaa. Juu, en osta.
Neule sekoite
88 % villaa. Mitä on loppu? Tämä ei selvinnyt. Ei jatkoon!

Itse kierrän kaukaa kaikki sellaiset neuleet, joissa on akryyliä. Akryylivaate alkaa helposti haista hielle, pinta muuttuu epäsiistiksi ja se myös hiostaa.

Neule koostumus
Sanon kiitos ei neuleille, joissa on akryyliä.

Puhtaaksi tuulettamalla?

Usein lehtijutuissa annetaan ohjeeksi, että neule puhdistuu tuulettamalla. Näin on, jos vaate on villaa, mohairia tai kashmiria. Siis 100-prosenttisesti! Tämän syksyn neuletarjontaa katsoessani valtaosa tuotteista on tehty sekoitteesta, jossa on synteettistä kuitua tai useampaa synteettistä kuitua, ja villan osuus on vähäinen. Tällainen neule EI todellakaan puhdistu pelkällä tuuletuksella, vaikka tuuletus muuten tekisikin sille hyvää. Hiki ja rasvalika eivät lähde synteettisistä kuiduista pelkässä ulkoilmassa.

Neuleen pesuvälejä voi pidentää käyttämällä aluspaitaa tms.

Kaisa

Lue myös Neuleen siistiminen vaatii hellää otetta

Neuletarjontaan voit tutustua mm.  Stockmannin ja Sokoksen verkkokaupoista.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *