Nyhtöpulla on herkku
Koronan aikana olen leiponut enemmän kuin vuosiin. Nyhtöpulla on yksi suosikkireseptini, jonka ”löysin” viime vuonna. Nyhtöpulla on helppo tehdä. Se pysyy herkullisena pitkään (jos sitä ei ole syöty sitä ennen). Tässä reseptini.
Tarvitset taikinaan varten
2,5 dl maitoa
25 g tuoretta hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
vajaa 1 dl sokeria
0,5 rkl kaardemummaa
7,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita (tai margariinia)
Tarvitset lisäksi
75 g voita (tai margariinia)
vajaa 2 dl ruokosokeria
1,5 rkl kanelia
Tee näin
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi tai käyttäessäsi kuivahiivaa 42-asteiseksi.
2. Sekoita lämpimään maitoon hiiva, kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma.
3. Lisää jauhot vähitellen sekoittaen.
4. Vaivaa taikina hyvin.
5. Lisää pehmeä voi (tai margariini) taikinaan. Huom. taikina saa jäädä löysäksi. Alusta taikina tasaiseksi.
6. Anna kohota n 20 min. leivinliinan alla.
7. Voitele rengasvuoka (n. 1,8-litrainen)
8. Sulata voi ja anna jäähtyä.
9. Sekoita ruokosokeri ja kaneli.
10. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo ne pitkiksi pötköiksi.
11. Leikkaa pötköistä 40 palaa ja pyöräytä niistä pallot. Ei haittaa, vaikka pallerot eivät ole samaa kokoa.
12. Kasta taikinapallot ensin voihin ja pyöräytä sitten kaneli-sokeriseokseen (itse käytin kertakäyttökäsineitä, jotta kädet eivät olisi ihan tahmaiset).
13. Laita kuorrutetut pallot kerroksittain vuokaan.
14. Kohota 10 min.
15 Paista 175-asteisen uunin alatasolla 40-45 min. Tarkkaile, ettei pulla kärähdä liikaa.
16. Kun nyhtöpulla on vähän jäähtynyt, kumoa se lautaselle.
Kaisa