Ohhoh, Oodi hurmasi heti

Kansalaistorin laidalla aivan Helsingin keskustassa sijaitseva Keskustakirjasto Oodi on saanut ja tulee saamaan paljon julkisuutta. Ei mikään ihme, sillä koko konsepti rakennuksineen on ainutlaatuinen maassamme.

Tein aivan oman reissun kaupunkiin tutustuakseni kirjastoon ja myös itse rakennukseen. Olin aivan haltioissani siitä kaikesta mitä talo sisällään pitää. Vaikka Oodi on yksi kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä, kirjasto on vain osa talon toimintaa. Esitetekstin mukaan Oodi on tapahtumapaikka, lukemisen talo ja monipuolinen kaupunkikokemus. Se tarjoaa tietoa, taitoja ja tarinoita. Siihen rakennus antaakin kivat puitteet.

 

Kiehtovan näköisen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA. Toimiston verkkosivuilla on upeita kuvia rakennuksesta.

Sisääntulokerroksessa oli keskellä päivää kuhinaa kuin rautatieasemalla. Turisti- ja koululaisryhmiä oli paljon.

Alakerran keskellä on iso kokoustila ja sen vieressä kirjojen omatoiminen palautuspiste. Muutama kirjoja täynnä oleva pöytä houkuttaa minut selailemaan kirjoja. Kyseessä on pokkarilainauspiste ja ensimmäisenä silmäni osuvat kirjaan, jota olen etsinyt. Ja toiseenkin. Päätän lainata ne ja menen virkailijan luokse kysymään, miten se onnistuu. En tiedä onko minulla enää kirjastokorttia.

Asia hoituu helposti. Kortti oli vanhentunut, mutta parissa minuutissa sain uuden ja kirjat mukaani. Ne voin palauttaa mihin tahansa pääkaupunkiseudun kirjastoon. Kätevää.

 

Ylin kerros on päästä päähän avointa kirjastotilaa. Siellä on myös pieni kahvila ja erilaisia istuskeluryhmiä. Iloinen puheensorina kuului hiljaisuuden taustalla.

 

Kolmannen kerroksen lattia on kaareva, se nousee molemmista päistä. Erilaisia portaita on paljon. Portaat ovat myös istumapaikkoja, joilla istuukin erikokoisia seurueita. Lastenkirjaston ja -lukunurkkauksen edustalla oli kuhinaa. Porukkaa oli todellakin vauvasta vaariin.

 

Kätevää, että vaunuparkki on lastenkirjaston vieressä heti hissien lähellä.

 

Keskikerroksessa on erikokoisia huonemaisia työskentelytiloja, joita voi varata kirjaston verkkosivulta. Yksittäisiä pöytäpaikkoja on pitkin rakennusta. Erään nurkan takaa löysin kuvan rauhoittavan viherpisteen.

Aivan haltioissani olin keksikerroksen Kaupunkiverstaan tee-se-itse -kulttuurin tilasta, jossa oli ompelukone, saumuri, erilaisia tulostimia, joilla voi tulostaa vaikkapa 3D-tuotteita tai julistekokokoisia valokuvia. Yllättäen vain pari tulostinta oli käytössä.

 

Rakennuksen toisessa päässä on liukuportaat, keskellä hissi ja toisessa päässä kuvan portaikko. Laskeudun niitä pitkin sisääntulokerrokseen.  Aivan portaiden lähellä on ravintola ja kahvila. Kaikki pöydät olivat täynnä, osa kahvitteli seisten.

Onnistuin nappaamaan vapautumassa olevan pöydän ja söin soppa-salaattilounaan. Se oli todella hyvää, pienempi annos maksoi kahdeksan ja puoli euroa. Vatsa tuli täyteen.

 

Terassi kuin laivan kansi, tämä löytyy ylimmästä kerroksesta. Veikkaanpa, että tulee olemaan keväällä ja kesällä varsin suosittu kahvittelupaikka. Etenkin jos kahvilan toiminta saadaan sujuvammaksi. Vielä se ja alakerran ravintolan myyntipisteet hieman takkuilevat.

Lisää kirjastosta ja sen ohjelmasta. Sivuilta voi myös varata tiloja tai opastetun esittelykierroksen.

Oletko sinä käynyt Oodissa? Jos olet, mitä olet mieltä? Jos et, mene ihmeessä käymään. Varaa kuitenkin aikaa, sillä ihasteltavaa ja ihmeteltävää on yllättävän paljon.

Sini

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *