Naiselo 45+
Naiselo 45+

Oikea koko vai kokonumero?

”En ole koskaan käyttänyt vaatetta, jonka koko alkaa nelosella.” ”Rintaliivini koko on aina ollut B75”.  Tällaisia lauseita vaatemyyjät saavat kuunnella jatkuvasti. Totuus on toinen.

Hämmästelen aina, miksi vain harva nainen tietää oikean vaate- tai rintaliivikokonsa. Jos sitä joskus rintavarustus on ollut kokoa B75, iän myötä tilanne yleensä muuttuu. Harvemmin vanhan koon liivit ovat oikeat. Sen tietää siitä, että rinnat pursuavat kupeista tai selkäosa nousee ylös tai olkaimet valuvat. Kannattaa luottaa asiantuntijamyyjään enemmän kuin omiin luuloihin.

Ja muissa vaatteissa kannattaa unohtaa vaatteiden kokolaput. Nykyisinhän suurin osa vaatteista on valmistettu muualla kuin Suomessa – ja suomalaisia merkkejäkin myydään selvästi vähemmän kuin ulkomaisia. Tästä syystä joskus ammoisina aikoina kokoa 38 käyttänyt ei välttämättä ole kauneimmillaan sulloutuessaan kolmekasin vaatteisiin.

Vaatteiden mitoitus ei  ole standardi, vaan vaihtelee valmistajittain. Tuntuu, ettei edes tuuma ei ole sama kaikilla valmistajilla. Eri maissa on lisäksi eri skaalat vaatekokoihin. Joissakin naisten pienin koko on 6, toisissa 34, kolmansissa 38 jne.

Minullakin on kaapissani vaatteita, joiden koot vaihtelevat 34-40, 8-12 ja xs-l – ja kaikki vaatteet ovat sopivia.

Eihän vaate näytä hyvältä, jos kroppa tursuaa sen alla tai vaate on liian iso. Samaan hintaan saisi sopivan. Miksi naiset eivät osta sellaisia onpa kyse rintaliiveistä tai muista vaatteista? Eihän vaatteen kokolapulla ole mitään väliä, jos vaate istuu ja on sopiva. Sitä paitsi, eihän kukaan muu tiedä, mikä numero vaatteessa on, koska kokomerkintä on vaatteen sisäpuolella.

Sovituskopissa kannattaa katsoa itseään ja sovitettavaa vaatetta rehellisin silmin – myös takaa. Ja luottakaa ammattilaiseen eli koulutettuun myyjään.

Kaisa

PS. Kuvat otettu Helsingin keskustassa Kolmen sepän -patsaan luona, Suomen ”olohuoneessa”.

Kommentit (2)

 1. Laura Meikkipää

  Niin totta! Hyvin kirjoitettu, Kaisa.

  • Kaisa Virtanen

   Hei Laura, kiitos kommentistasi. Tästä asiasta ei koskaan kirjoiteta tai puhuta liikaa.
   -Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *