Olen ihan mykistynyt pukeutumisetiketin venyttämisestä

Kun kutsukortissa on pukukoodi, sitä noudatetaan. Silloin kunnioitetaan kutsujen järjestäjää ja tilaisuutta. Jos joku haluaa venyttää tätä etikettiä, on viisainta jäädä kotiin!

Linnan juhlissa nähtiin yllättävän paljon todella pahoja etikettivirheitä: kuka oli halunnut ”ilmentää itseään” pukeutumalla rentoon asuun, moni mies oli sonnustautunut smokkiin ja nähtiinhän siellä myös valkoisia (!) lenkkareitakin.

Valtakunnan ykkösjuhlien pukukoodi on juhlapuku. Se tarkoittaa miehellä frakkia ja valkoista liiviä tai vyöliiviä (ei siis vihreää liiviä) tai tummaa pukua, valkoista paitaa ja helmenharmaata solmiota (ei siis mustaa surusolmiota). Naisella koodi tarkoittaa TÄYSpitkää, juhlavaa vaatetta (ei housuasua eikä pumpulimekkoa).

Juhlapuku-koodi edellyttää naiseltä täyspitkää, juhlavasta materiaalista valmistettua asua, ei kuitenkaan housupukua. Näytöskuvat Jesper Hövringin näytöksestä.

 

Olen hämmentynyt ja yllättynyt, miten usein törmäänkään siihen, että vieraat viis veisaavat kutsun pukukoodia. Kertooko se tästä ajasta? Jokainen haluaa ”ilmentää itseään” revittelemällä. Onko se huomiohaluisuutta vai tietämättömyyttä vai välinpitämättömyyttä kutsun järjestäjiä kohtaan?

Kun pari menee tilaisuuteen, heidän tulisi pukeutua samantasoisesti: ei siis niin, että toinen on kuin prinsessa ja toinen kuin riihen takaa tullut.

Ja entä tämä smokin suosio juhlapukutilaisuudessa? Smokki EI KOSKAAN korvaa frakkia, kun koodina on juhlapuku, onpa smokin valmistaja kotimainen tai ulkomainen merkkifirma, onpa takissa paljetteja tai jotain muuta härpäkettä.

Näitä virallisia pukukoodeja on niin vähän eikä etiketti ole muuttunut vuosikymmeniin (paitsi vuonna 1990-luvulla sallittiin smokin kanssa pienoiskunniamerkit). Siten koodien hallinta olisi helppoa. Tietoa on saatavana vaikka kuinka paljon, jos on tahtoa ottaa selvää.

Viralliset juhlatilaisuudet eivät ole se paikka, jossa lähdetään oman mielen mukaan soveltamaan etikettiä. On syytä muistaa, että Linnan juhlat ovat eri tilaisuus kuin Hollywoodin punaisen maton bileet, ja sen pitäisi näkyä myös pukeutumisessa.

Linnan juhlien aikaan monet peräänkuuluttivat etiketin uudistusta. Mielestäni meillä Suomessa on vähän (jopa liian vähän) tilaisuuksia, joihin järjestäjä on laittanut virallisen pukukoodin (juhlapuku/frakki, iltapuku/smokki, tumma puku). En haluaisi, että niissä vähäisissä virallisissa juhlissa lähdettäisiin vääränlaiseen revittelyyn venyttämällä etikettiä. Enkä varsinkaan valtakunnan ykkösjuhlissa. Onhan meillä valtava määrä tilaisuuksia, joissa on epävirallisia pukukoodeja (smart casual tms.) tai ei ole koodia lainkaan. Jätetään ne revittelyt niihin.

Pukukoodi helpottaa vieraiden pukeutumispähkäilyjä. Sen noudattaminen ei ole mielipideasia, vaan noudattamalla kunnioitetaan kutsujaa ja tilaisuutta. Mielestäni rikkomalla koodia, henkilö ajattelee vain itseään, on minä-minä -ihminen.

Tiukkapipo-Kaisa on puhunut.

Miten sinä suhtauduit Linnan juhlien etiketin venyttelyyn?

Kaisa

 

puheenaiheet
Kommentit (2)
  1. Täysin samaa mieltä. Jos ei taivu noudattamaan pukukoodia ha etukettiä, niin sina voi jäädä kotiin ilmentämään itseään.

  2. Samaa mieltä Kaisa. Täysin mautonta ja kertoo keskinkertaisuudesta ja välinpitämättömyydestä. Ei ymmärretä koko tilaisuuden luonnetta, eikä pukeutumisen merkitystä. Halutaan herättää ainoastaan huomiota ja se tehdään aivan väärällä tavalla.
    Hanna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *