Oletko kaunis? Onneksi olkoon, saat työpaikan, ylennyksen ja palkankorotuks

Ei riitä, että on hoikka ja terve. Yhä useammat työnantajat suosivat kauniita työnhakijoita ja –tekijöitä.

Jo pitkään on ollut näyttöä siitä, että hoikat menestyvät pari- ja työsuhdemarkkinoilla pulskempia paremmin. Varsinkin naisilla korrelaatio on selvä. Hoikat ja normaalipainoiset ansaitsevat paremmin kuin ylipainoiset kanssasisarensa.

Hoikkuuden vaatimus on yksi piilosyrjinnän muoto siinä missä ekstrovertit ohittavat ujommat ja hiljaisemmat, siinä missä pitkät ihmiset tienaavat parempaa palkkaa ja ylenevät herrahississä pätkiä nopeammin.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Yhä yleisemmin rekrytoijat kiinnittävät huomionsa hakijoiden koko ulkomuotoon. Siis ei riitä, että on hoikka ja terve. Pitää olla myös ilo silmälle.

artikkelikuva

Taloussosiologian dosentti Outi Sarpila tutkii ulkonäön roolia pääomalajina. Hän näkee, että vaikka Suomessa asiasta ollaan vielä suhteellisen häveliäästi vaiti, edullinen ulkomuoto on ansio sinänsä ja edesauttaa uraa.

Kaikenlaisessa esitystaloudessahan trendi on selvä. Televisio, mainonta ja viihde haluavat nuoria ja kauniita ihmisiä. Trendiputiikeissa myyjät ovat nuoria ja kauniita. Liikuntabisnes markkinoi toimintaansa kauneudella.

Vielä ei ole silmiin osunut rekryilmoitusta, jossa haetaan kaunista kirjanpitäjää, mutta tosiasiassa yhä useampi ammattiala haluaa profiloitua seksikkäänä, vetovoimaisena, kauniina.

Kauniit korjaavat potin, mutta mihin hintaan. Jos selaa kunto-, kauneus- ja terveysalan lehtiä/sivustoja, on helppo laskeskella, että kauneus on kovan kokopäivätyön takana ainakin niille, jotka saivat syntymälahjakseen vähän pienemmän kauhallisen kauneusgeenejä.

Naiset eivät ole enää hellan ja nyrkin välissä, mutta kuntosalin ja kauneushoitolan välinen kurimus on sekin rajoittavaa. Miten yhtälöön mahtuu kokopäivätyö kaikkine vaatimukseen, saati sitten perhe?

Kaikenlainen kauneusbisnes lisääntyy”

Edullisen ulkomuodon suosimisen yleistyminen herättää aika pelottavia näkymiä. Jo kauneuden määritelmä on haastava, koska kauneus on katsojan silmässä ja yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä ja sitä rataa. Pitääkö olla missinkaunis, mallinkaunis vaiko filmitähtikaunis? Kuvankäsittelyn aikakaudella kuva kertoo toista tarinaa kuin todellisuus.

Toisille kauneus ja nuoruus ovat synonyymejä, mikä kasvattaa ikäsyrjinnän uhkaa.

Ja se on ainakin varma, että kaikenlainen kauneusbisnes lisääntyy. Suomalaiset ovat onneksi olleet kohtuullisen maltillisia itsensä muokkaamisessa, mutta paineet kasvavat. Jos pärstäkerroin ratkaisee uramenestyksen, sen eteen pitää olla valmis myös uhraamaan ja uhmaamaan iän tuomia muutoksia.

Sellainen, joka on saanut elää työelämänsä pelkän osaamisensa ja ahkeruutensa varassa, ei tahdo uskoa silmiään. Eikä aina korviaankaan. Nuori, mutta hehkeä kaunotar vailla minkäänlaista koulutusta ja työkokemusta ilmoittaa haluavansa tehdä töitä media-alalla tai viihde- tai talk show –juontajana. Ja voi sellaiseksi jopa päästäkin.

Irmeli Salo

Irmeli on yksi Naiselo45+:n Vieraskynä-kirjoittajista, joka on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran taloustoimittajana.

Kommentit (1)
  1. Henna Karvonen
    24.10.2017, 10:55

    Tämä on just näin. Kun olet 50+, lihava ja ruma niin jopa yritetään potkia töistä pois tai ainakin siirretään muihin tehtäviin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *